3 steg til full pensjonskontroll

Jobber du i det private, eller har gjort det tidligere, er det flere måter du kan påvirke pensjonen arbeidsgiver sparer eller har spart for deg. Se tips 1 og 2 i boksen under for hvordan du gjør det. Tips 3 kan du følge uavhengig av hvor du jobber.

 

1. Finn pensjonen din

Å få kontroll over pensjonen din er ikke vanskelig. Logg inn på Nordea Boost. Der finner du ut hvor mye du har spart til nå, og hvor pensjonen din spares. 

2. Påvirk pensjonen

Ved å logge deg inn der pensjonen din er, kan du se hvilken «pensjonsprofil» du har. Denne bør gjenspeile hvor gammel du er. Siden det er lenge til du blir pensjonist bør du vurdere minst 80 prosent aksjeandel.

3. Start egen sparing

Vi bør alle spare til pensjon, om vi har mulighet til det. Hvor mye du sparer hver måned er opp til deg og må selvsagt tilpasses din økonomi. 

Husk at det aller viktigste er å spare noe. 

Pensjon er ikke komplisert

– Det viktigste du som ung kan gjøre når det kommer til pensjon er å ta kontroll over den tidligst mulig. Jo tidligere du tar kontroll og gjør nødvendige grep, og jo større kan effekten være. For når det kommer til pensjon og sparing er tiden din aller beste venn, sier Marius Nordby, 25 år og sparerådgiver i Nordea med pensjon som ett av sine spesialområder.

Han er klar over at pensjon er et tema mange synes er kjedelig.

– Men det som er enda kjedeligere er å være pensjonist med minimalt med penger, og tanken på at situasjonen kunne vært annerledes om du satte av noen få minutter for noen år siden.

Marius Nordby, rådgiver i Nordea

Ikke utsett sparingen: Start pensjonssparingen når du er ung. Det er enklere enn du tror.


Han fortsetter:

– Det er også noe som går igjen blant mange av kundene jeg møter: De burde gjort noe med pensjonen før. Det er lett å ta frem en pekefinger og si det, men jeg kan også forstå hvorfor det har blitt slik. Mange har ikke visst hvor de skal starte, hvor enkelt det er å fikse det du må med pensjonen og at det kun tar noen få minutter å gjøre det. Det er derfor unge bør få denne informasjonen så fort som mulig.

Pensjonen består av 3 deler

Når du slutter å jobbe får du utbetalt  pensjon som består av 3 deler:

  1. Alderspensjon fra folketrygden
  2. Pensjon arbeidsgiver sparer for deg
  3. Penger du eventuelt har spart selv 

Slik kan du spare smartere til pensjon

Vi bør alle spare til pensjon, om vi har muligheten til det. Tips 1 gjelder for deg som jobber i det private, eller har gjort det tidligere. De to andre kan alle følge. Start med et grep og legg til flere etter hvert, alt etter hva som passer deg og din livssituasjon.

Har du ikke kjøpt bolig? Da kan det være lurt å prioritere BSU før du starter på pensjonssparingen.

1. Samle alt på et sted

Flytt pensjonen du har spart i det private til hovedbanken din og få full oversikt. 

2. Spar dedikert i IPS

Pensjonssparing med skattefordel, der pengene er bundet til pensjonsalder.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.