3 steg til full pensjonskontroll

Jobber du i det private, eller har gjort det tidligere, er det flere måter du kan påvirke pensjonen arbeidsgiver sparer eller har spart for deg. Se tips 1 og 2 i boksen under for hvordan du gjør det. Tips 3 kan du følge uavhengig av hvor du jobber.

1. Finn pensjonen din

Å få kontroll over pensjonen din er ikke vanskelig. Logg inn på Nordea Boost. Der finner du ut hvor mye du har spart til nå, og hvor pensjonen din spares. 

2. Påvirk pensjonen

Når du har logget inn der pensjonen din er, kan du se hvilken «pensjonsprofil» du har. Denne bør gjenspeile hvor gammel du er. Er det 7 år eller mer til du blir pensjonist bør du vurdere minst 80 prosent aksjeandel.

3. Start egen sparing

Vi bør alle spare til pensjon, om vi har mulighet til det. Hvor mye du sparer hver måned er opp til deg og må selvsagt tilpasses din økonomi. 

Husk at det aller viktigste er å spare noe. 

Pensjon er ikke komplisert

– Folk tror pensjon er veldig komplisert, og at det tar masse tid å fikse. Sannheten er at du bare trenger å tenke på et par ting, og at det tar noen få minutter å gjøre nødvendige tiltak. Når det er gjort kan du egentlig bare lene deg tilbake frem til du blir pensjonist, sier Liven Sandell, pensjonsekspert i Nordea. 

– Alle kan gjøre små grep som gjør deres økonomiske situasjon bedre som pensjonist. Og effekten ved å sette av noen får minutter i dag kan potensielt utgjøre en stor forskjell for pensjonslivet ditt. 

Liven Sandell, pensjonsspesialistErfaren kursholder: Liven Sandell har holdt kurs om pensjon i en årrekke. Her har hun møtt tusenvis av mennesker fra mange ulike bransjer og med ulike lønn. 

Pensjonen består av 3 deler

Når du slutter å jobbe får du utbetalt  pensjon som består av 3 deler:

  1. Alderspensjon fra folketrygden
  2. Pensjon arbeidsgiver sparer for deg
  3. Penger du eventuelt har spart selv

Planlegg din drømmepensjon

Når du har passert 50 år og nærmer deg de 60, kan det være tid for å tenke på tiden som pensjonist. Hva drømmer du om å bruke tid og penger på når du skal trappe ned fra arbeidslivet? Ved å reflektere over dette nå, kan du lettere ta grep for å sikre den pensjonstilværelsen du ønsker deg. 

Lykkelig senior par som sitter i sofa hjemme med hunden sin.Begrenset tid igjen i arbeidslivet: For dere som er 54-61 år, går det fort mot en ny og spennende tid som pensjonist. Det gir en fin anledning til å planlegge for en økonomisk trygg pensjonisttilværelse.

Slik kan du spare smartere til pensjon

Vi bør alle spare til pensjon, om vi har muligheten til det. Tips 1 gjelder for deg som jobber i det private, eller har gjort det tidligere. De to andre kan alle følge. Start med et grep og legg til flere etter hvert, alt etter hva som passer deg og din livssituasjon.

2. Spar dedikert i IPS

Pensjonssparing med skattefordel, der pengene er bundet til pensjonsalder.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.