Pensjonen fra folketrygden og arbeidsgivere blir mindre

Som pensjonist mottar du pensjon fra folketrygden og pensjonsordningene hos arbeidsgiverne du har hatt gjennom yrkeslivet. Lenge utgjorde denne pensjonen mellom 65 og 70 % av inntekten. Slik er det ikke lenger. Det blir stadig færre arbeidstakere som skal finansiere pensjonen til stadig flere pensjonister – som samtidig blir eldre enn før. Du kan derfor ikke regne med at pensjonen fra staten og arbeidsgiverne blir mer enn rundt halvparten av lønnen din i dag.

Hvor mye trenger du i pensjon?

Det er greit å gjøre seg opp en mening om hvor høy pensjon du ønsker – eller trenger – som pensjonist. Da får du et bilde på hva som mangler – forskjellen på pensjonen fra folketrygden og jobb, og det du ønsker utbetalt. Nordea Boost er et enkelt verktøy for PC og mobil som gir deg full oversikt over hva du kan forvente i pensjon.

Egen pensjonssparing lukker gapet

De fleste finner ut at det er behov for å «lukke gapet» mellom faktisk og ønsket pensjon, og da er egen sparing en løsning. Hvilken form for sparing som passer for deg, avhenger av blant annet av hvor lenge det er til pensjonsalder, hvilken risiko du synes det er greit å ta for plasseringen av sparingen din, og hva du tenker om å måtte binde pengene. Uansett finnes det spareformer som passer deg.

To ulike alternativ for egen pensjonssparing

IPS og Fondskonto Pensjon er to ulike alternativ når du vil starte egen pensjonssparing. Med IPS kan du spare opptil kr 15 000 i året, og få 22,00 % av sparingen (opp til kr 3300) i skattefordel. Samtidig er pengene bundet frem til pensjonsuttak, tidligst ved 62 år. Kanskje noe å tenke på for unge voksne, men et mindre problem for de som er litt eldre. 

Med Fondskonto Pensjon har du full fleksibilitet. Spar så mye du vil, når du vil, uten bindingstid. Du får også en automatisk nedtrapping av aksjeandelen i sparingen din fra fylte 55 år. Det betyr at sparingen din blir mindre utsatt for svingninger i markedet i årene frem mot pensjonsuttak.

Begge alternativene er sparing i aksjefond. Du velger selv investeringsprofil for sparingen, som aktivt forvaltede fond, bærekraftige fond eller indeksfond. Du ordner alt i Nordea Boost, eller du kan også snakke med en rådgiver.

Start pensjonssparingen tidlig

De aller fleste vil måtte bidra med egen sparing for å få en pensjonsutbetaling de er fornøyd med. Da er det viktig å komme i gang tidlig. Avkastningen på fondssparingen vil bidra mye når du sparer over tid. En 30-åring kan komme langt med noen hundrelapper i måneden. Men uansett alder og beløp vil du med egen pensjonssparing gi deg selv større økonomisk spillerom når du en dag pensjonerer deg.