Få mer ut av boligkjøpet med to inntekter

Gode tips og råd for å kjøpe felles bolig

Dere kan ofte få høyere lån dersom dere er to som går sammen for å kjøpe leilighet eller hus. Dette er en av grunnene til at mange par raskere får råd til å eie egen bolig enn enslige.

Bare husk at man ikke nødvendigvis må være kjærester for å ha delt eierskap på bolig. Man kan kjøpe eiendom med en venn, en partner, et søsken eller et annet familiemedlem. Her får du - dere - noen gode råd og tips til hva man bør tenke på når man kjøper bolig sammen.

Kjøpe sammen – kort forklart

Nordea_xx_small-Young happy couple receiving keys of their new home

  1. Kombiner inntekter og egenkapital for å øke lånemulighetene.
  2. Skriv en samboeravtale for å avklare eierandeler og økonomiske bidrag.
  3. Vurder hverandres økonomi nøye før dere kjøper sammen.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Kjøpe sammen med noen

Hvis du ikke klarer å kjøpe bolig alene, kan du vurdere muligheten for å kjøpe sammen med en venn. En sammenslåing av to egenkapitaler vil føre til en økning i antall mulige leiligheter man kan kjøpe, og sannsynligheten for å innvilget et større boliglån.

I tillegg vil to inntekter som regel gjøre det mulig å låne et høyere beløp.

Det er lurt å ha satt opp en avtale dere i mellom i forhold til hvordan løse det økonomiske hvis noe skulle skje. Er dere samboere anbefaler vi dere å se på samboeravtale som et alternativ.

Last ned samboeravtaleÅpnes i nytt vindu

Finansiering og økonomisk stabilitet

Å eie et hjem er en drøm for mange, men de stigende boligprisene og kravene til egenkapital gjør det ofte utfordrende. Det å kjøpe sammen med venner kan være løsningen for å komme inn på boligmarkedet.

Er man to som kjøper leilighet sammen, stiller man ofte sterkere i budrunder, med delt egenkapital og større lånekapasitet. Samtidig er det en stor økonomisk fordel å kunne dele på alle utgifter som boliglån, forbruksvarer og kostnader til vedlikehold.

Hva bør man tenke på?

Husk at delt økonomi også betyr delte økonomiske forpliktelser. Derfor er det viktig å ha en grundig og skriftlig avtale hvis man går inn for å kjøpe sammen. En slik samboeravtale skal inneholde alt fra eierbrøk, ulik egenkapital og betalingsplaner for lånet, til eiendeler/innbo og håndtering av fremtidige scenarioer som utflytting eller salg av leilighet.

Det er viktig å gjennomgå hverandres økonomiske situasjon grundig og vurdere potensielle risikoer. Dette inkluderer å undersøke kreditthistorikk, inntekt, gjeldsnivå og eventuelle andre økonomiske forpliktelser. I noen tilfeller kan det også være lurt å involvere en økonomisk rådgiver eller en advokat.

Nordea_640x360-GenerationZ-Small

Hva om man har ulik egenkapital?

Hvis man går inn i et boligkjøp med ulik egenkapital, er det viktig å dokumentere dette på forhånd, og la dette reflekteres i eierskapet. En måte å gjøre det på er å ha forskjellig eierbrøk. En annen mulighet er at den ene betaler ned en høyere del av lånet, slik at man får mer og mer lik eierbrøk etter hvert som lånet betales ned.

Den ene kan også betale en høyere del av andre løpende kostnader, som kommunale avgifter, vedlikehold og forsikringer. Husk å dokumentere utgifter, slik at dette legges til grunn ved et fremtidig salg.

Og hvis det blir uenigheter?

Dere bør også tenke på hva som vil skje hvis partnerskapet eller vennskapet tar slutt. Det kan være lurt å diskutere hva som skal skje med eiendommen hvis en av partene ønsker å selge eller kjøpe ut den andre. En grundig samboeravtale kan bidra til å unngå konflikter og uenigheter senere.

Her finner dere en god mal til samboeravtale.

Er du klar for å sende inn søknad?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på boliglån. Etter at du har sendt inn din søknad vil du bli kontaktet av en rådgiver.

Søk om lån til bolig

Mer fleksibel økonomi

To inntekter gir som regel større økonomisk frihet, og øker mulighetene til å låne mer til boligkjøpet. Samtidig kan dere også få halvert en del av utgiftene. 

Når man er to, kan man dele på utgifter som avdrag og renter, strøm, internett, eiendomsskatt, vedlikehold og oppussing.

Viktig med avtale

Noe av det viktigste dere gjør når dere blir samboere, er å lage en skikkelig samboeravtale eller samboerkontrakt.

En god samboeravtale avklarer eierskap og rettigheter, og setter gode føringer og regler for samboerskapet.

Med en samboeravtale er det enklere å forholde seg til hverandre, og å navigere i eventuelle konflikter.

Ta gjerne utgangspunkt i vår mal, og les mer om Samboeravtale.

Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er det første steget dere tar i selve boligkjøpsprosessen. Søker dere om lån sammen, vil vi vurdere inntekt og betalingsevne til begge to. Dette kan øke sjansene for å få finansieringsbevis og boliglån.

Dere trenger et finansieringsbevis for å bli med i en budrunde. Et finansieringsbevis varer i 6 måneder, er gratis og uforpliktende. 

1. Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Få tips til hva du bør tenke på før du kjøper ny bolig. Ved å kartlegge behovene dine finner du ut hvilken boligtype og prisklasse som passer deg.

Gå til steg 1

2. Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne til boligkjøpet avhenger av din betjeningsevne. Lær deg mer om dette og hva som påvirker kostnadene på lånet.

Gå til steg 2

3. Hva er lurt å tenke på før jeg låner?

Før du tar opp boliglån, må du vite om du ønsker fast eller flytende rente og annuitetslån eller serielån. Her får du en rask gjennomgang av hva de ulike lånetypene innebærer.

Gå til steg 3

Våre eksperter er her for å gi dere råd

Vi tilbyr personlig rådgivning for å hjelpe dere å forstå alle trinnene i boligkjøpsprosessen. De erfarne rådgivere våre er her for dere hele veien – fra søknadsprosessen til lånet er fullført.

Konkurransedyktig rente

Dere får også konkurransedyktige renter på boliglån, slik at dere kan spare penger over tid. Ekspertene våre veileder dere gjennom alternativene våre, for å sikre dere den beste avtalen.

Priseksempel førstehjemslån

kr 2 000 000,00 o/25 år, nom. rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a. Totale kostnader: kr 3 703 643,00