Få mer ut av boligkjøpet med to inntekter

Gode tips og råd for å kjøpe felles bolig

Dere kan ofte få høyere lån dersom dere er to som går sammen for å kjøpe leilighet eller hus. Dette er en av grunnene til at mange par raskere får råd til å eie egen bolig enn enslige.

Bare husk at man ikke nødvendigvis må være kjærester for å ha delt eierskap på bolig. Man kan kjøpe eiendom med en venn, en partner, et søsken eller et annet familiemedlem. Her får du - dere - noen gode råd og tips til hva man bør tenke på når man kjøper bolig sammen.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Kjøpe sammen med noen

Hvis du ikke klarer å kjøpe bolig alene, kan du vurdere muligheten for å kjøpe sammen med en venn. En sammenslåing av to egenkapitaler vil føre til en økning i antall mulige leiligheter man kan kjøpe, og sannsynligheten for å innvilget et større boliglån.

I tillegg vil to inntekter som regel gjøre det mulig å låne et høyere beløp.

Det er lurt å ha satt opp en avtale dere i mellom i forhold til hvordan løse det økonomiske hvis noe skulle skje. Er dere samboere anbefaler vi dere å se på samboeravtale som et alternativ.

Last ned samboeravtaleÅpnes i nytt vindu

Finansiering og økonomisk stabilitet

Det er viktig å gjennomgå hverandres økonomiske situasjon grundig og vurdere potensielle risikoer. Dette inkluderer å undersøke kreditthistorikk, inntekt, gjeldsnivå og eventuelle andre økonomiske forpliktelser. I noen tilfeller kan det også være lurt å involvere en økonomisk rådgiver eller en advokat.

Nordea_640x360-GenerationZ-Small

Hva med uenigheter?

Dere bør også tenke på hva som vil skje hvis partnerskapet eller vennskapet tar slutt. Det kan være lurt å diskutere hva som skal skje med eiendommen hvis en av partene ønsker å selge eller kjøpe ut den andre. En god samboeravtale kan bidra til å unngå konflikter og uenigheter senere. 

Nom.rente 6,09 %, eff.rente 6,34 % p.a., kr 2.000.000 o/25 år.
Totale kostnader: kr 3 884 842,00

Er du klar for å sende inn søknad?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på boliglån. Etter at du har sendt inn din søknad vil du bli kontaktet av en rådgiver.

Søk om lån til bolig

Mer fleksibel økonomi

To inntekter gir som regel større økonomisk frihet, og øker mulighetene til å låne mer til boligkjøpet. Samtidig kan dere også få halvert en del av utgiftene. 

Når man er to, kan man dele på utgifter som avdrag og renter, strøm, internett, eiendomsskatt, vedlikehold og oppussing.

Viktig med avtale

Noe av det viktigste dere gjør når dere blir samboere, er å lage en skikkelig samboeravtale eller samboerkontrakt.

En god samboeravtale avklarer eierskap og rettigheter, og setter gode føringer og regler for samboerskapet.

Med en samboeravtale er det enklere å forholde seg til hverandre, og å navigere i eventuelle konflikter.

Ta gjerne utgangspunkt i vår mal, og les mer om Samboeravtale.

Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er det første steget dere tar i selve boligkjøpsprosessen. Søker dere om lån sammen, vil vi vurdere inntekt og betalingsevne til begge to. Dette kan øke sjansene for å få finansieringsbevis og boliglån.

Dere trenger et finansieringsbevis for å bli med i en budrunde. Et finansieringsbevis varer i 6 måneder, er gratis og uforpliktende. 

Ekspertise og rådgivning

Vi tilbyr personlig rådgivning for å hjelpe dere å forstå alle trinnene i boligkjøpsprosessen. Våre erfarne rådgivere er her for dere hele veien, fra søknadsprosessen til lånet er fullført.

Konkurransedyktige renter

Dere får også konkurransedyktige renter på boliglån, slik at dere kan spare penger over tid. Ekspertene våre veileder dere gjennom alternativene våre, for å sikre dere den beste avtalen.

1. Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Få tips til hva du bør tenke på før du kjøper ny bolig. Ved å kartlegge behovene dine finner du ut hvilken boligtype og prisklasse som passer deg.

Gå til steg 1

2. Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne til boligkjøpet avhenger av din betjeningsevne. Lær deg mer om dette og hva som påvirker kostnaden på lånet.

Gå til steg 2

3. Hva er lurt å tenke på før jeg låner?

Før du tar opp boliglån, må du vite om du ønsker fast eller flytende rente og annuitetslån eller serielån. Her får du en rask gjennomgang av hva de ulike lånetypene innebærer.

Gå til steg 3