Hva skal til for å få boliglån, og hvor mye egenkapital trenger jeg?

Alle norske banker må følge Utlånsforskriften (som før het Boliglånsforsikriften) når de skal låne ut penger til bolig. Boligforskriften stiller bl.a. krav til at din samlede gjeld ikke skal overstige fem ganger årlig inntekt før skatt. Les mer om Utlånsforskriften

I tillegg heter det at du må ha 15 prosent egenkapital til boligkjøp. 

Wenche Aakerman Mossefin, finansiell rådgiver i Nordea påpeker at det uansett er smart å ta kontakt med banken hvis du vurderer et boligbytte. En god start og god dialog med banken øker sannsynligheten for en smidig prosess, mener hun.

Vet du egentlig hvor høy lånesum du kan tåle?

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00

Hva er dette gjeldsregisteret alle snakker om?

- Det er et register hvor all usikret gjeld fremkommer. Her får bankene oversikt over alt fra kjøpskreditter, forbrukslån til kredittkort en kunde har. Usikret gjeld blir en del av lånet ditt når du søker om boliglån, sier Mossefin og råder:

- Derfor er det lurt å gå inn på gjeldsregisteret.comÅpnes i nytt vindu og få en oversikt. Slett kort du ikke trenger, og nedjuster gjerne kredittrammene. Jeg anbefaler alle å gjøre en aktiv handling her.

Wenche Mossefine v2 - small 640x360

Wenche Aakerman Mossefin, autorisert finansiell rådgiver i Nordea

Bør jeg velge fast eller flytende rente?

- Vi hverken råder eller fraråder kunden hva de skal velge. Dette valget bør du ta selv ut ifra din økonomi og ditt behov, sier Mossefin: 

- Fastrente gjør at renteutgiftene blir like uansett hvordan markedet utvikler seg. Det vil si at økonomien blir forutsigbar. 

Kan det lønne seg for meg med boligkreditt?

- Boligkreditt (også kalt rammelån) er en kredittramme du kan få på inntil 60% av taksert verdi på eiendommene din, og kan disponeres som du ønsker via nettbanken. Maksimal løpetid hos oss er 10 år.

 Mossefin mener boligkreditt gir stor fleksibilitet.

 - Hvis du for eksempel skal pusse opp, kan det være godt å ha en kredittramme du kan trekke på. Du trenger ikke bruke av kreditten før du trenger det, og du betaler kun renter av det du til enhver tid har trukket opp.

Hvordan fungerer egentlig mellomfinansiering?

En mellomfinansiering er i prinsippet et kortsiktig avdragsfritt lån ved kjøp og salg av bolig.

Denne løsningen er aktuell ved boligkjøp dersom du har solgt, men ikke mottatt oppgjør, eller hvis du har kjøpt bolig før du har solgt den du bor i nå. 

-  De aller fleste som kjøper og selger, vil ha tre lån i en begrenset periode:

  • Det gamle boliglånet
  • Nytt langsiktig lån
  • Mellomfinansiering

- Mellomfinansiering innebærer at banken låner ut nok penger for at du skal kunne eie to boliger samtidig i en kortere periode.  Lånet gis i utgangspunktet for inntil 6 måneder, sier finansrådgiver i Nordea.

Du betaler ikke avdrag på mellomfinansiering, og det kan være smart å be om avdragsfrihet på de andre lånene.

- Vi tar oss av oppgjøret til megler, kunden trenger bare å møte opp ved overtakelsen å motta nøkkelen til drømmeboligen!

Mellomfinansiering

Du betaler ikke avdrag på mellomfinansiering i Nordea. Låneutgiftene kan da oppleves mer håndterbare til du får solgt boligen.

Priseksempel Grønt Boliglån
Nom.rente 5,44 % p.a., eff. rente 5,64 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Kostnad kr 3 173 180,00. Totale kostnader: kr 3 682 557,00

Hva skjer med meg hvis renten øker?

- Vi tar høyde for at alle kunder skal tåle at lånerenten øker med fem prosent fra dagens nivå.

Hvorfor trenger jeg rådgivning når jeg skal ta boliglån?

-  Vi kartlegger den økonomiske situasjonen din, og får oversikt over riktige verdier, eventuelt et salgsobjekt, sikkerheter, e-takster på bolig som eventuelt skal selges og inntektsdokumentasjon. Det gjør at vi kan sette opp et regnestykke for å se hva kunden kan kjøpe bolig for, sier Mossefin. 

Fremtidig lønnsinngang? 

Hvis du kan dokumentere framtidig lønnsoppgang, kan du sannsynligvis tåle en høyere lånesum. 

Er det dumt av meg å ta avdragsfrihet?

Avdragsfrihet kan gis dersom lånet ikke utgjør mer enn 60 prosent av boligens verdi. Mossefin mener avdragsfrihet kan være greit i enkelte perioder, men at det krever at du er strukturert og har en fornuftig økonomi. 

- Da kan du bruke avdraget til andre ting, eller sparing. Når renten er lav, kan avdragsfrihet gjøre at du kan få en høyere avkastning på pengene hvis du sparer de, som i fond. Samtidig medfører det også en risiko for tap ved alle investeringer. Du kan også bruke avdragsfriheten i en periode til å bygge opp en buffer. 

Få finansieringsbevis

Ha finansieringsbeviset i orden før du går på visning. I Nordea varer et finansieringsbevis i hele seks måneder.

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00
Innholdet er produsert av Schibsted Partnerstudio for Nordea.