Hvordan få bedre oversikt over økonomien?

Følg med på forbruket

Enten man har romslig eller stram økonomi er det nyttig å følge med på forbruket sitt. Når du har oversikt over forholdet mellom inntekter og utgifter, er det enklere å ta styringen og bli en mer bevisst forbruker.

Et tips for velordnet økonomi er å ha:

  • En konto til daglige og periodiske utgifter
  • En konto til de store faste utgiftene
  • En sparekonto til alle andre midler - sparing er en viktig post i alle budsjetter.

Men hvordan gjøre dette rent praktisk?

Med budsjettverktøyet "Min Økonomi" har vi gjort jobben enkel for deg. På 1-2-3 kan du lage ditt eget budsjett uten å løfte en finger basert på dine utgifter de siste 12 månedene.

Nøkkelen til å starte en spareplan er å sette opp et budsjett. Hvis du vet hva pengene går til, er det lettere å foreta prioriteringer. Med et budsjett kan du sette deg et sparemål, som igjen kan motivere deg til å følge med på hvordan din økonomi utvikler seg.

Med budsjettmodellen Min Økonomi i Nettbanken får du oversikt over forbruket. Min Økonomi gir deg et forslag til budsjett som enkelt kan justeres etter dine behov. Har du for eksempel langsiktige planer om ny bolig, videreutdannelse, ferie eller noe annet, kan du enkelt gjøre tilpasninger for å skape rom for sparingen.  

Sett av et fast beløp hver måned

Hvor mye du vil spare er opp til deg - det viktigste er å komme i gang.

  • Bruk budsjettmodellen Min Økonomi og finn ut hva du har råd til å spare. Begynn med et lite beløp og øk etter hvert som økonomien tillater det.
  • Sett deg et realistisk sparemål som gir deg økonomisk frihet.
  • Bygg en buffer på minst to månedslønner - og sett pengene på en sparekonto.
  • Dersom sparingen er langsiktig kan fond være et godt alternativ for mange. Selv om fond har høyere risiko enn konto har de historisk gitt bedre avkastning på lang sikt. Dermed kan sparesaldoen øke raskere.
  • Har du allerede en buffer og sparer litt hver måned kan det kanskje være på tide å starte sparing til pensjon.

Les om hvordan du enkelt kommer i gang med Min Økonomi