1. Det ideelle tidspunktet er nå

Du sier kanskje til deg selv at du skal vurdere ulike alternative sparemetoder når du har spart litt mer, eller at du skal se på det "snart"? Du er kanskje bekymret for at markedene er litt urolige for tiden, så du velger å avvente og vente på "den riktige anledningen ". 

Ja, det stemmer at markedene går opp og ned og at investeringer kan stige og falle i verdi. Her er imidlertid tidsperspektivet ditt viktig, da historien viser at svingninger jevnes ut over tid. Dersom du vet at du vil trenge pengene de nærmeste tre årene, er det lurt å ha sparepengene på konto hvor renten er forutsigbar. 

Dersom du sparer for lengre frem i tid, bør du imidlertid sette pengene dine i fond. Da får du mulighet til å ta del i avkastningen i aksje- og rentemarkedene. Det er nemlig stort sett alltid en god idé å begynne å spare i fond, så lenge du ikke skal bruke pengene på en stund. Du trenger ikke vente eller være ekspert på sparing for å komme i gang.

Det er faktisk sånn at å ikke gjøre noe, koster deg penger – mer enn du kanskje tror. Mange har tapt penger på at de utsetter viktige beslutninger. Hvis du venter med å sette pengene i arbeid, kan du gå glipp av markedsavkastningen. Den viktigste beslutningen er ikke hvor mye du skal spare, men at du faktisk begynner å spare.

Hvorfor sette sparepengene i arbeid?

I dagens lave rentemarked vil større beløp på en sparekonto bli mindre verdt over tid pga prisveksten - altså det vi kaller inflasjon. Over tid risikerer du altså å tape på å ha penger stående på konto. Dermed svekkes  kjøpekraften din.

2. Du har (fortsatt) tiden på din side

Ideelt sett burde vi begynne å spare i fond ved fødselen, men i praksis begynner vi som oftest ikke før i trettiårsalderen. Du kan bli investor uavhengig av hvor gammel du er, men for hvert sekund du utsetter sparingen, så gir du avkall på den største ressursen du har, nemlig tid.

Begynner du sparingen tidlig i stedet for å vente til du blir eldre, gir du pengene muligheten til å jobbe smartere i stedet for hardere. Hvordan da? Les videre!

3. Rentes-rente-effekten

Det er ikke bare tiden som er din beste venn når du sparer i fond. Det  er også en effekt som gjør at du kan tjene penger på de eksisterende investeringene dine. Denne kalles "renters rente-effekten". Helt enkelt pleier vi å si at det handler om å få avkastning og tjene penger på  allerede investerte penger. Men hvordan fungerer rentes rente-effekten? 

Tenk deg at du investerer 10 000 kroner i år og du får en avkastning på 6 %. Det betyr at du får en gevinst på 600 kroner på startkapitalen. Som et resultat av det er pengene nå verdt 10 600 kroner. 

Si at du får den samme avkastningen, nemlig 6 % på de 10 600 kronene. I stedet for 600 kroner i avkastning, slik du fikk forrige år, får du nå 636 kroner, fordi du også får avkastning på rentene du allerede har opptjent. Det betyr at du nå har 11 236 kroner totalt.

Dette er et eksempel på hvordan renters rente fungerer. Her er det viktig å presisere at du ikke får rente på midler investert i fond. Du får likevel effekten av «avkastning på avkastningen» gjennom investeringene fondet gjør, og som igjen øker verdien på dine fondsandeler. Dette kalles også rentes rente-effekt, fordi effekten er den samme.

4. Ta kontroll over fremtiden

Det er noe stort med å skape muligheter for sparepengene dine og bestemme hva du vil gjøre med opparbeidet kapital i fremtiden. Dette i stedet for å bruke opp alle pengene løpende, eller ikke vite hvor de blir av fra måned til måned. Hvis du begynner å spare et månedlig beløp, gir du pengene et oppdrag, nemlig å jobbe for deg og bidra til å at du får mer sparepenger over tid. 

Når det er sagt, så handler sparing også om å gi deg selv et økonomisk sikkerhetsnett. En eller annen gang i livet kommer du til å slutte å jobbe. Når den dagen kommer, vil du mest sannsynlig ønske at du er i stand til å forsørge deg selv uten å være avhengig av andre.

Et kanskje enda bedre eksempel: Tenk om du kan slutte å jobbe når du vil, i stedet for når du må? Sparing i fond kan hjelpe deg med å gi deg den økonomiske friheten du trenger, og det finnes ikke noe bedre tidspunkt enn å begynne nå.

5. Derfor skal du ikke vente med å komme i gang

Mange velger å ikke spare i fond fordi de er redde for å gjøre feil. Kanskje tenker de at det er vanskelig, eller at man må være ekspert for å begynne. Du trenger ikke være ekspert og du trenger heller ikke vente på riktig anledning. Riktig anledning er nemlig hver dag – noen ganger kjøper man når det er dyrt, og noen ganger når det er billigere. Men det er helt greit, fordi gjennom månedlig sparing sprer du kjøpene, og dermed reduseres risikoen. Når du kombinerer dette med renters rente, setter du pengene dine til å jobbe for deg.

6. Det har aldri vært enklere å komme i gang

Hos oss kan du skreddersy sparingen din akkurat slik det passer for deg både med tanke på risikoprofil, avkastningsmål og tidshorisont. Vi tilbyr det bredeste og mest oppdaterte sparetilbudet og har mange spareformer på alle nivåer. Du kan spare med robotrådgiver, møte rådgivere i nettmøtersette sammen din egen portefølje og mye mer. Våre kvalifiserte rådgivere hjelper deg med å ta sparingen din til neste nivå og sørger for at du lykkes.

Er du klar til å starte sparing?

Du kan spare på flere ulike måter.

Sjekk mulighetene dine og start sparing

Disclaimer

Investeringer i fond er forbundet med risiko. Avkastningen kan bli både positiv og negativ, og størrelsen på avkastningen er blant annet avhengig av markedets utvikling, kostnader, risikoprofilen i de valgte fond og fondsforvalters dyktighet. Fondsinformasjonen for de ulike fondene angir fondenes risikoprofil.