Hva drømmer du om?

Mange ser frem til en hverdag der e-poster byttes ut med bøker, og jobbreiser med opplevelser. Kanskje drømmer du om å reise til sydligere strøk, rolige dager på fjellet eller å flytte til en bolig som krever mindre vedlikehold? Eller kanskje ønsker du å spare litt til barn og barnebarn. I våre undersøkelser oppgir flere menn at de drømmer om å bruke mer tid i båt når de blir pensjonister, mens kvinner vil bruke mer tid på barnebarna.

Uansett hvilke drømmer og planer du har for pensjonisttilværelsen, er det lurt å spare litt hver måned selv om du nærmer deg pensjonsalder. 

Visste du at gjennomsnittlig levealder i Norge for kvinner er 84,9 år og for menn 81,5 år? De fleste pensjonerer seg i en alder av 65,6 år. Det betyr at du pensjonen din skal fordeles på mange år, og at det derfor er smart å sette av litt penger til livets lengste ferie.

Fondskonto Pensjon - en god løsning for deg?

Fondssparing passer for alle som ønsker fleksibel og langsiktig sparing, med mulighet for god avkastning over tid.

I en fondskonto kan du spare et engangsbeløp eller sette opp en månedlig spareavtale, og du kan skattefritt bytte fond eller investeringsprofil så ofte du vil. Det er ingen bindingstid, og pengene kan tas ut gebyrfritt når det passer deg.

Ettersom sparing i fondskonto er egnet for langsiktig sparing, er det også en fin måte å spare til barnebarn på. Ved å spare i fond eller investeringsprofil kan du bygge opp en betydelig sum, som kan gi startkapital den dagen barnebarn skal studere, kjøpe bolig eller foreta en større investering.

Tre tips for å påvirke pensjonen din

Visste du at du fremdeles kan påvirke pensjonen din? Det er spesielt tre ting du bør tenke på:

1. Snakk med en pensjonsrådgiver

Har du spørsmål om pensjonen din? Trenger du bedre oversikt og forståelse? Våre dyktige pensjonsrådgivere kan hjelpe deg med å beregne og samle pensjonen, i tillegg til å se på gode løsninger for fremtiden din.

Pensjonsrådgiverne kan også bistå deg med god individuell rådgivning, helt gratis. De er spesialiserte på effektive og sømløse videomøter. Les mer her!

2. Det er smart å spare på egenhånd

For mange kan det være fornuftig å spare selv til pensjon. Du skal være pensjonist lenge, og det å ha nok penger til hele pensjonstilværelsen er viktig. Du kan velge mellom flere alternativer for egen sparing, og disse kan kombineres. Les mer her!

3. Vurder å utsette nedtrappingen av aksjeandel

Du kan selv bestemme når nedtrappingen av aksjeandelen skal starte, slik at du har den nedtrappingen som passer for deg. Tenker du å stå i arbeid lengre enn til 62 år er kanskje ikke nedtrapping fra 55 år riktig for deg? Vi anbefaler at nedtrappingen av aksjeandel starter 7 år før du starter uttak av pensjon. Har du pensjonssparingen din i Nordea Liv, endrer du dette enkelt i Persondialogen. Uansett når nedtrappingen starter vil den skje gradvis over 15 år. Les mer her!

Hvor lenge utbetales pensjonen fra arbeidsgiver?

Vanligvis utbetales pensjonen fra arbeidsgivers innskuddspensjonsavtale i 10 år (frem til du fyller 77 år). Når utbetalingen opphører får du kun utbetaling fra folketrygden, eventuelle fripoliser og egen sparing. Dersom du har stor nok pensjonsopptjening, kan du velge at pensjonen fra arbeidsgiver skal utbetales lenger enn 77 år. Da må pensjonen utgjøre årlig 20 % av G for at dette skal kunne velges. Har du pensjon i Nordea Liv, kan du logge inn i Persondialogen og endre. 

Planlegg økonomien din slik at du kan nyte pensjonisttilværelsen. Tenk derfor på:

  • Har du nok penger til å dekke de fremtidige utgiftene dine?
  • Trenger boligen en oppgradering? Da kan det være lurt å gjøre dette før du starter uttak av pensjon
  • Hvilke tanker har du gjort deg rundt bosted?
  • Har du tenkt på å frigjøre kapital ved salg av bolig? 
  • Planlegg hva du ønsker å fylle hverdagen med av aktiviteter og interesser. Sjekk tilbudene i nærmiljøet ditt
  • Når på året ønsker du å gå av? Mange ønsker å gå av med pensjon på våren i stedet for høsten. Dette fordi det er lysere, varmere og mer å finne på utendørs.

Få oversikt i Nordea Boost

Mobilløsningen Nordea Boost gir deg en samlet oversikt og bedre forståelse over egen pensjon. Pensjonen din visualiseres og du kan se hva du får i lønn som pensjonist. Her kan du også enkelt ta smarte grep for å få mest mulig pensjon.

Sjekk ut Boost

Lyst til å pensjonere deg som 62-åring?

Drømmer du om å pensjonere deg når du er 62 år? Reise og oppleve andre land, gå turer i skog og mark, og være mer sammen med venner og familie? Du er ikke alene. Halvparten av de spurte i en undersøkelse fra Nordea Liv ønsker å pensjonere seg fra 62 år. Men – har du økonomi til dette?

Les mer

Sparingen din kan gjøre en forskjell - spar bærekraftig

Du kan gjøre en forskjell – hvorfor ikke begynne med en gang? Valgene våre spiller en rolle. Hvordan vi for eksempel investerer pengene våre påvirker våre egne og andres levevilkår, nå og i fremtiden. Vi kan sørge for at våre sparepenger blir brukt til bærekraftig utvikling, som også gir mulighet for god og stabil avkastning.

Les mer

Kom i gang med pensjonssparing

Start sparing Åpnes i nytt vindu