Mann med genser på skuldrene

Klarer du deg med halv lønn som pensjonist?

Mange har store forventinger til pensjonen sin, men det har alltid vært slik at vi går ned i inntekt når vi slutter å jobbe og blir pensjonist. Det at nedgangen kan bli så stor som en halvering av månedslønnen, kommer derfor som en overraskelse på mange. Har du tenkt gjennom hvor mye du trenger? Ikke la pensjonen din bli en overraskelse. Få oversikt og ta smarte grep allerede nå!

Få oversikt over pensjonen din i Nordea Boost

Det første steget mot å sikre din økonomiske fremtid, er naturligvis å sjekke hvor mye du ligger an til å få i pensjon. Før i tiden var dette en knotete prosess, men nå er det gjort på noen få tastetrykk. I Nordea Boost kan du enkelt kan sjekke hvor mye du vil få i pensjon, uansett om du er Nordea-kunde eller ikke. Her kan du også ta enkle og smarte grep for å påvirke lønnen din som pensjonist.

Endret pensjonssystem krever mer av deg

Dagens voksne er vant med en foreldregenerasjon som viet lite oppmerksomhet til pensjonen sin. Den ordnet seg selv, og man gikk av med 66 prosent pensjon når man fylte 67 år. Slik vil det ikke lenger være for oss som pensjoneres om 10, 20 eller 30 år. Dagen pensjonssystem forutsetter en egeninnsats hvis du ikke vil at nedgangen fra vanlig lønn til pensjonsutbetaling skal bli for stor. Flere av kundene våre blir svært overrasket når de sjekker pensjonen sin som 60-åring og oppdager at pensjonen blir mye mindre enn hva de forventet. Derfor er det lurt å få oversikt i dag. 

Spar til egen pensjon

Hvis fremtids-deg kunne reist tilbake i tid for å gi deg pensjonsråd, så ville nok det å spare til egen pensjon vært det aller viktigste. I Norge har vi både folketrygden og pensjonen som arbeidsgiverne setter til side for oss. Men vi er i tillegg avhengig av å spare noe selv. Og her er ikke alle like flinke. Heldigvis er det ikke mye som skal til. Når pengene får flere år på seg å vokse frem til pensjonsalder, kan selv et lite beløp i måneden gjøre en stor forskjell. Så gjør fremtids-deg en tjeneste, og boost pensjonen din i dag!

Visste du at sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 55 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til rundt 200 000? Eksemplet gjelder sparing i fond eller investeringsprofil med en årlig avkastning på syv prosent. Sparebeløpet er inflasjonsjustert.

Fondskonto Pensjon - en god løsning for deg?

Fondssparing passer for alle som ønsker fleksibel og langsiktig sparing, med mulighet for god avkastning over tid.

I en fondskonto kan du spare et engangsbeløp eller sette opp en månedlig spareavtale, og du kan skattefritt bytte fond eller investeringsprofil så ofte du vil. Det er ingen bindingstid, og pengene kan tas ut gebyrfritt når det passer deg.

Tre tips for å påvirke pensjonen din

Dersom du ønsker å påvirke pensjonen din, har vi tre tips til deg:

 1. Snakk med en pensjonsrådgiver

  Har du spørsmål om pensjonen din? Trenger du bedre oversikt og forståelse? Våre dyktige pensjonsrådgivere kan hjelpe deg med å beregne og samle pensjonen, i tillegg til å se på gode løsninger for fremtiden din.

  Pensjonsrådgiverne kan også bistå deg med god individuell rådgivning, helt gratis. De er spesialiserte på effektive og sømløse videomøter. Les mer her!Åpnes i nytt vindu 
 2. Det er smart å spare på egenhånd

  For mange kan det være fornuftig å spare selv til pensjon. Du skal være pensjonist lenge, og det å ha nok penger til hele pensjonstilværelsen er viktig. Du kan velge mellom flere alternativer for egen sparing, og disse kan også kombineres. Les mer her!Åpnes i nytt vindu
 3. Vurder å utsette nedtrappingen av aksjeandel

  Du kan selv bestemme når nedtrappingen av aksjeandelen skal starte, slik at du har den nedtrappingen som passer for deg. Tenker du å stå i arbeid lengre enn til 62 år er kanskje ikke nedtrapping fra 55 år riktig for deg? Vi anbefaler at nedtrappingen av aksjeandel starter 7 år før du starter uttak av pensjon. Har du pensjonssparingen din i Nordea Liv, endrer du dette enkelt i PersondialogenÅpnes i nytt vindu. Uansett når nedtrappingen starter vil den skje gradvis over 15 år. Les mer her!Åpnes i nytt vindu 

Hvor lenge utbetales pensjonen fra arbeidsgiver?

Vanligvis utbetales pensjonen fra arbeidsgivers innskuddspensjonsavtale i 10 år (frem til du fyller 77 år). Når utbetalingen opphører får du kun utbetaling fra folketrygden, eventuelle fripoliser og egen sparing. Dersom du har stor nok pensjonsopptjening, kan du velge at pensjonen fra arbeidsgiver skal utbetales lenger enn 77 år. Da må pensjonen utgjøre årlig 20 % av G for at dette skal kunne velges. Har du pensjon i Nordea Liv, kan du logge inn i Persondialogen og endre utbetalingstid.

Kom i gang med pensjonssparing

Start sparing Åpnes i nytt vindu