Sparing i fond er en snarvei til drømmen

Mange sparer langsiktig på sparekonto uten å tenke over at det kan finnes andre muligheter.

Å sette pengene i fond kan imidlertid være et bra alternativ til å ha de på sparekonto. Når du sparer i fond har du større mulighet til å sørge for at pengene beholder sin verdi og det er til og med gode sjanser for at pengene kan vokse i verdi over tid.

Sparing i fond passer til de aller fleste langsiktige sparemål – alt fra sparing til en fremtidig reise, bygge drømmehuset, barn, barnebarn, pensjon og oppbygging av formue. 

Pengene blir mindre verdt på konto

Hvis du lar pengene stå på en konto over tid, kan drømmen plutselig bli litt fjernere.

Bankrenten på konto er for tiden nemlig veldig lav og ettersom prisene samtidig stiger (det som kalles inflasjon), så vil pengene overtid tape seg i verdi istedenfor å vokse. 

Historien viser at sparing i fond gir bedre muligheter for god avkastning over tid. Dermed kan du nå ditt mål raskere enn om du velger å la pengene stå på konto med dagens lav rente. 

Tenk gjennom din risikoprofil

For at du skal sove godt om natten og føle deg trygg på at du ikke har tatt for stor risiko, er det lurt å tenke gjennom din risikoprofil før du går i gang med sparingen.

Når du sparer i fond anbefaler vi at du sparer i et kombinasjonsfond. Dette  er fond som gir deg mulighet til å kombinere investeringer i aksjer og i rentebærende papirer. Du får mulighet for god avkastning uten nødvendigvis å ta så høy risiko.

Oppretter du en spareavtale trekkes sparebeløpet automatisk fra kontoen din hver måned. Dermed jevnes risikoen ut overtid fordi du kjøper fondsandeler i både oppgangstider og nedgangstider.  

Stemmer sparingen overens med dine ønsker og mål? 

Innenfor fond finnes det ulike kombinasjoner basert på hvor stor andel av sparingen du ønsker å ha plassert i aksjer. 

Muligheten for avkastning og risiko avhenger av hvor stor aksjeandelen i fondet er. For eksempel kan fondet investere 50 % av forvaltningskapitalen i aksjer og 50 % i rentebærende papirer. Jo større aksjehandel i porteføljen, jo høyere avkastning kan du forvente, men vær oppmerksom på at da øker også risikoen. 

Steg 1: Hvordan spare?

Sparing er enklere enn du tror. Vi gir deg noen tips til hva det er lurt å tenke på og viser deg hvordan du kommer i gang.

Les mer

Steg 2: Sett mål for sparingen

Hva du skal spare til er avgjørende for hvordan du sparer. Hvis du har et mål blir det dessuten lettere å sette av penger hver måned.

Les mer

Steg 3: Hvordan nå dine mål?

For å nå målene dine er det viktig å spare riktig og samtidig sove godt om natten.

Les mer

Steg 4: På vei mot dine mål

Du kan endre sparingen din når som helst avhengig av hvordan din livssituasjon ser ut, men det er viktig å huske hva målet ditt var.

Les mer

Er du klar til å starte sparing?

Du kan spare på flere ulike måter.

Sjekk mulighetene dine og start sparing