Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat Ris og ros

Spørsmål og svar om fondssparingen din i urolige tider

I perioder hvor markedene svinger mye er det naturlig å stille seg spørsmål om hva som skjer, og bør jeg kanskje gjøre noe med sparingen min. Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar. Husk at du alltid er velkommen til å kontakte oss.

Siden ble sist oppdatert 16.04.2020. 

11 spørsmål og svar knyttet til fondssparingen din

1. Hva er det som skjer på børsen?

Markedsbevegelsene vi ser nå handler i stor grad om koronaviruset og myndighetenes tiltak for å dempe det økonomiske tilbakeslaget. I tillegg har oljeprisen gått kraftig ned etter at etterspørselen etter olje har falt kraftig. 

2. Hva skal jeg gjøre?

Nå kan det være lett å irritere seg over at man ikke solgte på topp eller kjøpte når aksjene bunnet ut. Du tenker kanskje «Jeg visste det!» og klandrer deg selv for at du ikke fulgte magefølelsen. Det er imidlertid nesten umulig å treffe topper og bunner. Derfor er det lurt å ta et skritt tilbake og tenke gjennom hva det opprinnelige formålet med sparingen din er og holde deg til din spareplan. Det generelle rådet vårt for sparing i fond er å tenke langsiktig. Med langsiktig mener vi midler du ikke trenger de neste årene. Penger du trenger på kort sikt, bør du ikke spare i fond. 

3. Jeg trenger pengene snart. Skal jeg selge?

Hvis du vil selge fordi du trenger pengene i løpet av kort tid, kan det være lurt å gjøre dem tilgjengelig, dvs. selge en del av beholdningen din. Men det kan fort skje at du ønsker å selge på feil tidspunkt. Fordel gjerne salget over flere tidspunkt. Det er nemlig vanlig med både opp- og nedgang også på kort sikt i et ustabilt marked. Derfor er det mer sannsynlig at du vil få en bedre gjennomsnittlig salgskurs hvis du selger på flere ulike tidspunkt, enn hvis du selger alt på ett og samme tidspunkt.

Hvis du vil selge fordi du ikke sover godt om natten med de kraftige svingningene i markedet, er vårt generelle råd at du snakker med en rådgiver. Du kan enten avtale nettmøte med oss ved å fylle ut skjema, eller chatte med oss.

4. Kan jeg selge nå og kjøpe tilbake senere?

Hvis du er urolig på grunn av situasjonen i markedet, men ikke trenger pengene på kort sikt, er det naturlig at du kan ønske deg ut av markedet nå for så å investere igjen senere. Dessverre er det stor risiko for å selge for sent i nedgangen og investere for sent i oppgangen. Se også spørsmål 9.

5. Kan jeg stoppe min månedlige spareavtale inntil videre?

Når det er uro og usikkerhet i markedet, er det naturlig å tenke at du vil stanse den månedlige sparingen din inntil alt er som normalt igjen. Problemet er at det er vanskelig å vite når det skjer. Det er med andre ord lett å gå glipp av vendepunktet eller bunnen. Hvis du i stedet fortsetter med sparingen som før, så sparer du til lavere og lavere priser og du får flere og flere andeler. Tenk derfor langsiktig og du er godt rustet når vendepunktet etter hvert kommer. Historien viser at det er svært sjeldent at man taper penger hvis man investerer langsiktig etter et slikt fall som vi ser nå.   

6. Kommer sparingen min til å gå ned ytterligere?

Ingen vet hvilken retning markedet vil ta den nærmeste tiden. Usikkerheten er stor og vi må sannsynligvis regne med at det fortsatt vil svinge. Vi har sett kurssvingninger som dette flere ganger tidligere i historien. Det er alltid like ubehagelig når det skjer, men aksjemarkedene og finanssystemet har tidligere kommet seg gjennom kriser som dette.

7. Er det en risiko for at jeg kan tape alt jeg har spart?

Når det er uro på børsen, blir det ekstra tydelig hvorfor det er viktig med en spareplan og en spareportefølje som er tilpasset din profil. En spareportefølje i Nordea sprer deg i mange ulike regioner, bransjer og selskaper. Det er vanskelig å vite i forkant hvilke deler av porteføljen som reagerer mest på uroen, men hvis du har en kombinasjon av ulike aktivaklasser (renter og aksjer), regioner, bransjer og selskaper, er det usannsynlig at du skal miste alt. 

8. Er sparing i rentefond like trygt som sparing på innskuddskonto?

Nei, hverken rentefond eller andre fond er dekket av banksikringsordningen. Rentefond er likevel tryggere enn aksjefond, men markedsuroen lar seg også merke her. Dersom du ønsker forutsigbarhet og lav risiko, og du samtidig har et kortsiktig sparemål, kan sparekonto være et alternativ. Merk at det finnes mange ulike fond med ulike risikoprofiler. Les mer om hvordan du velger fond her. Hvis du er usikker på din situasjon akkurat nå, er det generelle rådet vårt at du snakker med en rådgiver. Avtal nettmøte med oss, enten via chat eller ved å fylle ut skjema.

9. Kan jeg redusere risikoen i sparingen min?

Hvis uroen i markedet gjør deg ukomfortabel, har du sannsynligvis litt for høy risiko i investeringene dine. Hvis du må selge eller redusere risikoen, er det generelle rådet vårt at du snakker med en rådgiver hos oss. Avtal nettmøte med oss, enten via chat eller ved å fylle ut skjema.

10. Hvis jeg selger nå, kan jeg kjøpe meg inn igjen i fond senere?

Det finnes ingen fasit for når du skal selge eller kjøpe igjen, men det er viktig at du ikke lar følelsene styre. Hvis du handler ut fra følelser, kan det fort skje at du selger når alle har panikk, det vil si når markedet allerede har falt, og at du kjøper når alle er optimistiske, altså når markedet allerede har snudd. Du risikerer altså at du alltid ligger et skritt på etterskudd.

Hvis du må selge eller redusere risikoen fordi du ikke er komfortabel med de kraftige svingningene i markedet, er det generelle rådet vårt at du snakker med en rådgiver. Avtal nettmøte via chat eller ved å fylle ut skjema

Skal du kjøpe deg inn i markedet – fordel investeringene over tid for å spre risikoen så mye som mulig. Les mer om månedlig sparing her. Det er viktig å huske på at det er umulig å treffe topper og bunner i markedet.

11. Jeg sparer i fond via Fondskonto. Er det noe spesielt jeg bør tenke på?

For sparing i Fondskonto gjelder normalt det samme som for tradisjonell fondssparing. Ønsker du å lese nærmere om hvordan du som sparer i Fondskonto bør forholde deg i urolige tider? Se spørsmål og svar her Åpnes i nytt vindu

Trenger du rådgivning?

Sparer du til pensjon eller har andre langsiktige sparemål, har du vanligvis ingen grunn til å avvike fra spareplanen din. Hvis du likevel er urolig, er du velkommen til å snakke med en rådgiver.

Vi har mange svært dyktige rådgivere over hele landet. Våre spareråd er basert på våre modellporteføljer som har eksistert og virket siden 2001. Vi bruker god tid på hver enkelt kunde for å finne riktig spareplan, basert på din risikoprofil, risikokapasitet, tidshorisont, formål, likviditet, rebalansering, involveringsgrad og kostnader.

Trenger du å prate med en rådgiver nå, er du velkommen til å treffe oss via nettmøte.

Book møte her - fyll ut skjema, eller benytt chat nederst på siden.

Ønsker du å holde deg oppdatert?

Våre strateger og andre eksperter gir jevnlig ut kommentarer om status og hendelser i markedet. 

Hold deg oppdatert her

Generelt om risiko ved sparing i fond

Det er viktig å merke seg at historisk avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste

Merk at innholdet på denne siden er ment som generell informasjon og svar knyttet til vanlige spørsmål, og ikke som personlig investeringsrådgivning. Trenger du personlig rådgivning ber vi deg ta kontakt med oss.