Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat

Oppnå beste lånerente for deg

Hvilke forventninger kan du egentlig ha til renten på lånet du ønsker og er det realistisk for deg å jakte markedets beste lånerente? Lær deg mer om ulike typer renter og få tips om hvordan du bør gå frem for å få så lav rente som mulig.

Når du har bestemt deg for at du skal ta opp et lån vil du trolig tenke på hvordan du kan få de beste lånebetingelsene og den beste lånerenten. Her er det ingen fasit, men med kunnskap om hvilke muligheter du har og en god strategi i baklommen forbedrer du sjansene dine til å få en lav rente på lånet ditt.

Hva er lånerente?

Før du går på jakt etter den beste lånerenten, er det lurt å sette seg inn i eksakt hva lånerente er og hva de ulike rentene innebærer. 

Lånerente er den renten du betaler til Nordea, eller en annen långiver, når du har et lån. Renten i seg selv er en form for leiepris og kompensasjon som långiver får, for å låne ut pengene sine. Renten oppgis som oftest som prosent per år av leiebeløpet, noe som vanligvis betegnes med pro anno, forkortet p.a. 

Det finnes to ulike typer lånerenter; nominell rente og effektiv renteÅpnes i nytt vindu. Den nominelle renten er renten du betaler for lånet, når ikke andre kostnader er inkludert. Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr og termingebyrer.

For å se hva den effektive lånerenten kan bli for lånet du ønsker, kan du teste våre lånekalkulatorerÅpnes i nytt vindu. Vi har kalkulatorer for boliglån, billån og forbrukslån. Her får du også oversikt over månedskostnader ut ifra hvor stort lån og lang nedbetalingstid du velger.

Hva du bør forvente å få i rente på lån

Noen långivere gir samme rente til alle kunder, mens andre har veiledende renter eller bruker en såkalt fra-rente. Dette varierer også mellom de ulike typene lån. Veiledende renter eller fra-renter innebærer at renten på lånet varierer fra kunde til kunde. 

For å oppnå den laveste renten som annonseres fra de långivere som har fra-rente må du ofte ha veldig god betjeningsevne. Hvis ikke, kan renten bli betydelig høyere enn forventet.  

En veiledende rente derimot er en rente de fleste kan forvente å få på lånet, men her finnes det ofte rom for forhandling, og du kan få en lavere rente enn oppgitt.

Renter på forbrukslån

Med veldig god betjeningsevne kan det være mulig å finne et forbrukslånÅpnes i nytt vindu med en av de laveste nominelle rentene i markedet, men hvis betjeningsevnen din ikke er fullt så god, kan du fort ende opp med en svært høy lånerente. 

I flere tilfeller kan det ved et forbrukslån derfor være mer gunstig å velge en bank som gir den samme renten til alle kunder, uansett hvordan den økonomiske profilen ser ut. Søker du forbrukslån i vår digitale løsning og får innvilget lånet vil du få en nominell rente på 9,90 %  uavhengig av betjeningsevne.

Priseksempel lån utstedt av Nordea Bank Norge: nominell rente på 9,90 % p.a. eff.rente 13,30 %, 65.000,- o/5 år, etabl.geb. kr 1 000,00 Totalt: kr 87 840,00

Renter på boliglån

Noen långivere tilbyr lavere rente til personer under en viss alder, for å gjøre det lettere for dem å komme inn på boligmarkedet. Hos Nordea kalles dette Boliglån UngÅpnes i nytt vindu, og du må være under 34 for å få denne gunstige renten. Du kan likevel få en god rente om du er eldre enn 34 år – spesielt hvis du har en god betjeningsevne.

Priseksempler:

Eff. rente 2,08 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 2 559 706,00 

Eff. rente 2,24 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 2 606 669,00

Renter på billån

Hva du betaler i nominell rente på et billån avhenger som regel av hvor mye egenkapital du bruker ved kjøpet. Hos Nordea får du lavest rente på billån hvis du har minst 35 % i egenkapital, litt mer i rente ved 20-35 % egenkapital og høyest rente om egenkapitalen er under 20 %.

Effektiv rente 5,50 % p.a., annuitetslån kr 150.000,- o/5 år, inkludert etableringsgebyr kr 2 200,00 og termingebyr kr 60,00. Totale kostnader: kr 171 360,00

Hva må til for å få den beste lånerenten?

Du har kanskje hørt om en kollega som fikk en veldig lav rente på boliglånet sitt, eller en god venn som kapret markedets beste lånerente på forbrukslån? Hvordan klarte de egentlig å oppnå dette? 

Du bør ha en veldig god betjeningsevne og hvis du i tillegg har et godt og langt forhold til banken din er forutsetningene veldig gode for at du får en gunstig rente på lånet ditt. En annen måte å stille sterkere er å vise til ulike tilbud du har fått fra forskjellige långivere. 

Hos Nordea er den flytende lånerenten på boliglån veiledende, og din betjeningsevne er en viktig faktor for hvor lav renten blir, men ikke helt avgjørende. Ved billån er det størrelsen på kontantandelen din som avgjør hvilken rentesats du får. 

Prøv lånekalkulatorene for boliglån

Til lånekalkulatorene