Når du har bestemt deg for at du skal ta opp et lån vil du trolig tenke på hvordan du kan få de beste lånebetingelsene og den beste lånerenten. Her er det ingen fasit, men med kunnskap om hvilke muligheter du har og en god strategi i baklommen forbedrer du sjansene dine til å få en lav rente på lånet ditt.

Hva er lånerente?

Før du går på jakt etter den beste lånerenten, er det lurt å sette seg inn i eksakt hva lånerente er og hva de ulike rentene innebærer. 

Lånerente er den renten du betaler til Nordea, eller en annen långiver, når du har et lån. Renten i seg selv er en form for leiepris og kompensasjon som långiver får, for å låne ut pengene sine. Renten oppgis som oftest som prosent per år av leiebeløpet, noe som vanligvis betegnes med pro anno, forkortet p.a. 

Det finnes to ulike typer lånerenter; nominell rente og effektiv rente. Den nominelle renten er renten du betaler for lånet, når ikke andre kostnader er inkludert. Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr og termingebyrer.

For å se hva den effektive lånerenten kan bli for lånet du ønsker, kan du teste våre lånekalkulatorer. Vi har kalkulatorer for boliglån, billån og forbrukslån. Her får du også oversikt over månedskostnader ut ifra hvor stort lån og lang nedbetalingstid du velger.

Hva du bør forvente å få i rente på lån

Noen långivere gir samme rente til alle kunder, mens andre har veiledende renter eller bruker en såkalt fra-rente. Dette varierer også mellom de ulike typene lån. Veiledende renter eller fra-renter innebærer at renten på lånet varierer fra kunde til kunde. 

En veiledende rente derimot er en rente de fleste kan forvente å få på lånet, men her finnes det ofte rom for forhandling, og du kan få en lavere rente enn oppgitt.

Renter på forbrukslån

Renten på forbrukslån varierer ut ifra flere faktorer når det gjøres en kredittsjekk. Det vil derfor variere hvilken rente du blir tilbudt sammenlignet med andre.

Priseksempel forbrukslån: kr 160 000,00 o/5 år, nom. rente 10,90 % / eff. rente 12,44 %, etabl.gebyr kr 950,00, kostnad kr 52 199,00, totalt kr 212 199,00.

Renter på boliglån

Noen långivere tilbyr lavere rente til personer under en viss alder, for å gjøre det lettere for dem å komme inn på boligmarkedet. Hos Nordea kalles dette Boliglån Ung, og du må være under 34 for å få denne gunstige renten. Du kan likevel få en god rente om du er eldre enn 34 år – spesielt hvis du har en god betjeningsevne.

Priseksempler:

Eff. rente 6,07 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 830 481,00 

Eff. rente 6,32 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 918 385,00

Renter på billån

Hva du betaler i nominell rente på et billån avhenger som regel av hvor mye egenkapital du bruker ved kjøpet. Hos Nordea får du lavest rente på billån hvis du har minst 35 % i egenkapital, litt mer i rente ved 20-35 % egenkapital og høyest rente om egenkapitalen er under 20 %.

Effektiv rente 8,41 % p.a., annuitetslån kr 150.000,- o/5 år, inkludert etableringsgebyr kr 2 200,00 og termingebyr kr 60,00. Totale kostnader: kr 182 918,00

Hva må til for å få den beste lånerenten?

Du har kanskje hørt om en kollega som fikk en veldig lav rente på boliglånet sitt, eller en god venn som kapret markedets beste lånerente på forbrukslån? Hvordan klarte de egentlig å oppnå dette? 

Du bør ha en god betjeningsevne og hvis du i tillegg har et godt og langt forhold til banken din er forutsetningene veldig gode for at du får en gunstig rente på lånet ditt. En annen måte å stille sterkere er å vise til ulike tilbud du har fått fra forskjellige långivere. 

Hos Nordea er den flytende lånerenten på boliglån veiledende, og din betjeningsevne er en viktig faktor for hvor lav renten blir, men ikke helt avgjørende. Ved billån er det størrelsen på kontantandelen din som avgjør hvilken rentesats du får. 

Prøv lånekalkulatorene for boliglån

Til lånekalkulatorene