Få mer ut av sparepengene dine

Mange nordmenn har store beløp på bankkonto. I dagens lave rentemarked vil disse over tid bli mindre verdt pga. prisveksten - altså det vi kaller inflasjon. Med sparing i fond øker du mulighetene for bedre avkastning over tid. Få hjelp til å komme i gang med sparingen. Test ut spareroboten Nora. Eller få hjelp av en rådgiver ved å booke et nettmøte selv i nettbanken. Etter innlogging velger du "Kontakt oss" til venstre på siden og følger deretter anvisningene.

Din kjøpekraft svekkes

Har du for eksempel 500.000 kroner på konto, vil disse med dagens inflasjon og rentenivå være verdt ca 472.000 kroner* etter tre år. Etter ti år vil pengene ha sunket ytterligere i verdi til ca 414.000 kroner*. Grunnen til dette er at prisene stiger raskere enn avkastningen på sparepengene (renta). Over tid vil du dermed få mindre igjen for det innskutte beløpet når du til syvende og sist skal bruke pengene. Du taper altså på å ha penger stående på konto og kjøpekraften din svekkes. Se noen eksempler nedenfor. 

Hans og Grete har 250.000 på konto

happy couple sitting on stairs embracing

  • Etter 3 år har verdien på pengene  sunket til kr. 236.380. 
  • Etter 6 år har verdien på pengene  sunket til kr. 223.502. 
  • Etter 10 år har verdien på pengene sunket til kr. 207.416.

Ola har 500.000 på konto

man on winter beach small overlay

  • Etter 3 år har verdien på pengene  sunket til kr. 472.760.
  • Etter 6 år har verdien på pengene  sunket til kr. 447.004.
  • Etter 10 år har verdien på pengene sunket til kr. 414.833.

Kari har 1.000.000 på konto

casual woman with phone outside 3 small overlay

  • Etter 3 år har verdien på pengene  sunket til kr. 945.520. 
  • Etter 6 år har verdien på pengene  sunket til kr. 894.009.
  • Etter 10 år har verdien på pengene sunket til kr. 829.666.

Slik får du mer ut av sparepengene dine

For å få mer ut av pengene du har på konto (altså øke dine muligheter for bedre avkastning) bør du tenke gjennom hvordan de er plassert. Fond er den spareformen som historisk har vist seg å gi bedre avkastning enn sparing på konto, hvis du ikke skal bruke pengene på en stund. Her finnes det mange muligheter, noe som betyr at fondssparingen kan skreddersys akkurat deg.

Få hjelp av en rådgiver

Du kan få hjelp til å finne en god spareform som passer for deg, slik at du får mest mulig ut av sparepengene dine. 

Alt du trenger å gjøre er å sette av tid til en samtale med en rådgiver. Etter møtet får du en skreddersydd spare- og pensjonsplan med individuelle og konkrete anbefalinger. 

Du kan også få hjelp uten å møte en rådgiver. Sjekk ut spareroboten Nora, som gir personlig digital sparerådgivning. 

Få hjelp til å starte fondssparing

Få hjelp av en rådgiver ved å booke et nettmøte selv i nettbanken. Etter innlogging velger du "Kontakt oss" til venstre på siden og følger deretter anvisningene.

Book et møte i nettbanken - logg inn Åpnes i nytt vindu

*I beregningene ovenfor har vi benyttet en kontorente på 0,15 %, inflasjon på 2,00 % og realrente på -1,85 %. Skatt er ikke hensyntatt. 

Forutsetningene på denne siden og i videoen er basert på dagens situasjon og kan komme til å endre seg. 

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste.