Har du orden på økonomien og betaler regningene i tide, kan det ofte være tryggere å bruke kredittkort enn bankkort. 

– Kredittkort gir god oversikt og en trygghet, forteller finansiell rådgiver, Mads Emil Rasmussen.

For mens et bankkort trekker beløpet direkte fra konto, gir kredittkort inntil 45 dagers rentefri betalingsutsettelse. Dette gir mer fleksibilitet i økonomien, og du får mulighet til å gå gjennom alle postene på fakturaen før du betaler for å se at alt stemmer. 

Denne tryggheten er en av de største fordelene med kredittkort, mener han og får støtte av kollega Kimberley Longem. Men begge understreker at smart bruk av kredittkort er avhengig av at man ikke bruker mer enn man har råd til.

Se våre lånevettregler for kredittkort og forbrukslån.Åpnes i nytt vindu

kunderådgiver_man_women_small

Kimberley Longem og Mads Emil Rasmussen, finansielle rådgivere i Nordea. Foto: Øystein Johan G. Løwer

Mange nordmenn har flere kredittkort

De to rådgiverne har inntrykk av at de fleste nordmenn har kredittkort. Rasmussen forteller at det ikke er noe i veien for å ha ett eller to. 

– Du kan jo velge å bruke ett kredittkort til kun matvarekjøp - for eksempel et felles kort for husstanden, som gjør det lett å dele regningen når den kommer, sier han. 

– Men det er også viktig å ikke ha for høy kredittgrense, slik at du alltid har råd til regningen når den kommer, understreker Longem.

Her er rådgivernes seks viktigste kredittkortråd: 

1. Bruk kredittkort til netthandel

– Den største fordelen med kredittkort er når du handler på nett. Da slipper du å bli belastet på konto før du mottar varen, og du kan sjekke at varen er ok, ikke er ødelagt eller at den passer, og eventuelt sende i retur før du er blitt belastet, forteller Rasmussen.

Med Nordea Gold får du også en rekke andre fordeler og rabatter. Les mer her.

Nordea Gold

  • Kredittkort med Mastercard som gir handlefrihet og trygghet.
  • Rentefri betalingsutsettelse og fleksibel tilbakebetaling.
  • Meget god reiseforsikring - med avbestillingsforsikring.
  • Du har full oversikt over bruken i mobilbanken.
  • Mulighet til å betale kontaktløst med kredittkort, mobilen og klokken.  
  • Samme PIN-kode som på ditt Nordea bankkort.
2. Beskytt deg mot feil og svindel

– Det finnes utallige måter å svindle på, og hvis uhellet skulle være ute og noen misbruker bankkortet ditt - kanskje før du har merket at det er borte eller rukket å sperre det - blir pengene trukket fra konto med en gang. Dette vil ikke skje med kredittkort, sier Longem.

Oppdager man ukjente transaksjoner eller at kortet er belastet dobbelt, er det viktig at du melder fra til banken. Som kunde kan du fremme krav til banken hvis selger ikke ivaretar sine forpliktelser.

Dersom du vil ha en ekstra sikkerhet kan du få pushvarsel på mobilen hver gang du bruker kortet.

– Skulle du for eksempel ha lagt inn en null for mye i tips på en restaurant, vil du kunne oppdage dette med en gang du har betalt. Du får umiddelbart pushvarsel og kan ordne opp i misforståelsen med en gang, forklarer Longem.

3. Betal reiser med kredittkort

Det er ikke bare varer som er forsikret hvis du betaler med kredittkort. Betaler du minst 50 prosent av reisens transportkostnad med Nordea Gold, får du automatisk reise- og avbestillingsforsikring med på kjøpet. Det gjelder både innenlands- og utenlandsreiser.

– Forsikringene gjelder for familien eller inntil tre medreisende personer, også barn som på grunn av alder reiser kostnadsfritt, forteller Longem.

Husk også å bruk kredittkortet når du er på reise. Med bare ett kort er du sårbar dersom du mister det, det blir ødelagt eller frastjålet. 

– Ha alltid to kort hvis uhellet er ute, spesielt når du er ute og reiser. Da ville jeg lagt bankkortet i safen på hotellrommet og tatt med meg kredittkortet, sier Longem.

Benytter du Nordea Gold får du flere faste rabatter. Mange av dem er relatert til reise. Her kan du se alle rabattene.

4. Kredittkortet kan også brukes med mobil eller klokke

Dersom du mister kortet, må du sperre det med en gang. Når du sperrer kortet i mobilbanken, blir det automatisk bestilt et nytt kort til deg. Dette får du som et digitalt kort rett i mobilbanken. Du kan dermed bruke det nye kortet med mobilbetaling med Apple Pay eller Google Pay allerede samme dag eller dagen etter.

Ikke alle banker tilbyr betalingsløsninger på mobilen eller klokken med Apple Pay og Google Pay. Ved å få rask tilgang på et digitalt kort, slipper du å havne i en situasjon der du ikke har penger når du er på reise.  Til daglig bruk er kontaktløs betaling både enkelt og med på å redusere smitte.

Har du kommet i gang med tæpping? Les mer om Nordeas kontaktløse tjenester her.

 

1Nordea_xx_small-Hikers under the Northern lights

Fordelene med å bruke kredittkort når du bestiller og når du er på reise gjelder også i Norge.

5. Sjekk deg selv i gjeldsregisteret

Både Longem og Rasmussen har inntrykk av at det er mange som har flere kredittkort, men ikke alle har oversikt over hvor mange kort de faktisk har.

Mange har opp gjennom årene hatt ulike typer fordelskort og bonuskort som de ikke bruker lenger, men heller ikke har avsluttet. For eksempel bonuskort fra flyselskaper, hotellkjeder, bensinstasjoner eller kredittkort de har fått ved kjøp i elektronikk- og møbelbutikker. 

– De fleste har en sunn økonomi og kontroll over egen forbruksgjeld, men jeg tror mange ikke har oversikt over alle kredittrammene de har fått innvilget ulike steder. Jeg vil råde alle til å logge seg inn på gjeldsregisteret og sjekke sin egen status, sier Longem.

6. Betal i tide

Nordmenn har ifølge Gjeldsregisteret godt over 51 milliarder rentebærende kredittkortgjeld som ikke er betalt ved forfall. 

Longem kan ikke få sagt mange nok ganger hvor viktig det er å være en strukturert kredittkortbruker. Du får god oversikt over kortbruken din i mobilbanken, som gjør det lett å følge med på utgiftene.

– Ikke bruk mer enn det du har råd til å betale tilbake. Pass på at kredittrammen ikke er høyere enn det du får utbetalt i måneden. Beregn kredittkortet inn i de månedlige utgiftene, slik at du får nedbetalt det. Bruker du for mye og betaler bare litt og litt tilbake, blir det en del renter, sier hun.

Eksempel på kostnad for benyttet kreditt som ikke betales tilbake ved forfall på fakturaen: Effektiv rente 23,99 % p.a. Benyttet kreditt på kr 15.000 over 12 måneder gir en totalpris på kr 16.820.