Finansiering av bedriften

Dette må du vite når du skal skaffe finansiering til din bedrift

Når du skal starte et selskap trenger du kapital. Hvor mye du trenger er avhenging av hva slags arbeid du skal gjøre. Hvis du planlegger å leve utelukkende av inntekt fra ditt nye selskap, trenger du midler både til å dekke etableringskostnadene og for å overleve frem til du begynner å få fortjeneste på arbeidet du gjør. Mange selskaper mislykkes nettopp fordi de underestimerer hvor mye de faktisk trenger. Det gjelder både for å starte selskapet på en god måte og for å holde selskapet gående gjennom den første kritiske fasen. 

Det er tre ting du bør spørre deg selv om når det kommer til finansiering av bedriften din:

1.     Hvor mye må selskapet ditt tjene for å dekke både dine private utgifter og bedriftens utgifter?  

2.     Har du egne midler til å finansiere selskapet ditt?

3.     Hvis du ikke har anledning til å sette til side egne penger er det flere andre muligheter for hvordan du kan finansiere bedriften. Men husk at alle mulighetene har sine fordeler og ulemper. Hvilke muligheter nettopp du og ditt selskap har kommer an på hva slags type selskap du ønsker å starte. Vi fokuserer her på å presentere de mest vanlige finansieringstypene blant mindre bedrifter.

Vi håper at du vil finne den finansieringsløsningen som er best for din bedrift.

Hva trenger du finansiering til?

Når søker mindre og nyoppstartede selskaper finansiering? Det kommer helt an på hva slags type selskap det er snakk om. Du bør vurdere nøye hvorfor ditt selskap trenger finansiering før du tar steget om å be om midler.

Din forretningsplan og ditt budsjett er verdifulle verktøy for å avgjøre hvor mye penger du trenger når og til hva. Disse dokumentene er også noe dine potensielle finansieringspartnere vil spørre deg om og be deg legge frem.

Grafisk fremstilling av "Hva trenger du finansiering til?"

Alternativer for finansiering

Nedenfor har vi valgt ut forskjellige måter som viser hvordan man kan finansiere en ny bedrift. For hvert alternativ gir vi deg det vi mener er fordelene og ulempene med de ulike finansieringsløsningene. Det er verdt å merke seg at jo større bedrift det er snakk om, jo lenger ned på listen bør man gå. Dette kommer likevel an på hva slags, og ikke minst hvor mye, finansiering du får fra de forskjellige finansieringsalternativene. Husk også på at du kan bruke mange av de finansieringsalternativene i kombinasjon med hverandre og at banker kan komme deg i møte med forskjellige løsninger på ulike tidspunkt i din reise.

Familie, venner og kolleger
Offentlig finansiering
Bankfinansiering
Crowdfunding
Profesjonelle investorer

Familie, venner og kolleger

kan bidra ved å låne ut penger, eller så kan de investere i selskapet ditt og bli forretningspartnere på lang sikt.

Fordeler

Å grave i sine egne lommer er det første steget for de fleste som starter en ny bedrift. Videre kan det å henvende seg til det personlige og profesjonelle nettverket rundt deg være en naturlig og rask måte å komme et skritt videre. Disse menneskene kjenner deg godt, vil tilby hjelp og de ønsker gjerne å se deg lykkes. De forventer ikke nødvendigvis noe betaling eller rente på lånene sine. I tillegg kan det være en fordel å få ditt profesjonelle nettverk til å investere i firmaet ditt med tanke på kredibilitet.

Ulemper

Vær obs på at økonomiske avtaler mellom venner eller familie kan være et delikat tema, og kan virke utfordrende på forholdet. Pass på å alltid ha skriftlige kontrakter med klare vilkår for å unngå trøbbel.

Offentlig finansiering

fra en av de mange offentlige institusjonene som tilbyr støtte til nye entreprenører, for eksempel garantier, lån og stipender fra organisasjoner som Innovasjon Norge og andre.

Fordeler

Dette kan være en trygg, sikker og pålitelig måte å få finansiering. Å bli finansiert av en offentlig institusjon kan også være et tillitssignal for andre investorer. Disse organisasjonene kan muligens også støtte deg på andre måter, som å stille som garantister når du skal få finansiering fra banken.

Ulemper

Det stilles ofte mange krav for å få finansieringen i orden, og søknadsprosessen kan være tidkrevende og kreve mye papirarbeid. I tillegg må du og bedriften din fylle visse kriterier for å motta finansiering. Det er heller ikke alle bedriftstyper som kan søke på offentlig finansiering. En annen ting man bør være klar over er at lån fra en statlig drevet organisasjon kan ha høyere rente enn banklån. Alt i alt må du som alltid forsikre deg om at du forstår alle vilkår og kostnader relatert til å sette i gang med den aktuelle finansieringen.

Bankfinansiering

fra banker som Nordea tilbyr et utvalg forskjellige finansieringsprodukter og løsninger for entreprenører.

Fordeler

Ansvaret for hvordan du styrer bedriften din blir hos deg. Det samme gjelder eierskapet ditt, noe som betyr at du (og dine partnere) får beholde hele overskuddet. Det er mange former for finansiering tilgjengelig for forskjellige formål, og vi vil hjelpe deg med å finne det alternativ som passer best for din situasjon.

Ulemper

Lån og kreditt kommer med gebyr og renter. Som oftest vil banken kreve at du stiller garanti for lånet.

Crowdfunding

er når private individer bidrar til bedriften din via digitale plattformer i bytte mot en belønning eller aksjer i selskapet ditt. De kan også donere eller låne deg penger, avhengig av formen for crowdfunding.

Fordeler

Crowdfunding gir deg enkel tilgang til en stor mengde potensielle investorer samtidig. Disse kampanjene kan hjelpe deg å validere idéen din i markedet, få verdifull feedback og etablere en kundebase tidlig i prosessen uten å en gang være tilgjengelig på markedet. Crowdfunding kan også hjelpe deg med å skaffe oppmerksomhet rundt bedriften med et markedsføringsformål.

Ulemper

Crowdfunding har økt veldig i popularitet de senere årene, så for å skille deg ut i mengden må du legge ned en innsats i å lage en interessant kampanje for idéen din. Du må også belage deg på å bruke betydelig tid til å promotere den. Å takle mange små aksjeeiere kan også være tungt administrativt arbeid. Når mange mennesker donerer små og store summer om hverandre kan det være vanskelig å forutse når du når målet ditt, og om du i det hele tatt klarer det. Kampanjer som dette er ofte alt eller ingenting, i form av at du som oftest må nå målet ditt. Gjør du ikke det blir pengene overført tilbake til giverne. Husk også på at dersom du ikke klarer å levere det du lover, kan du ende opp med å skuffe potensielle kunder og tilhengere av produktet, noe som til syvende og sist kan gå utover ryktet ditt.

Profesjonelle investorer

som forretningsengler og risikokapitalfirmaer kan gi deg den økonomiske støtten du trenger i bytte mot eierskap.

Fordeler

Profesjonelle investorer er villig til å ta risiko med investering sin – selvsagt med en forventning om god avkastning. De kan  veilede deg på din reiser, med tanke på at de har erfaring, et stort nettverk og tilgang til ressurser du kan benytte deg av for å sikre fremgang. Husk også at pengene de gir deg ikke er et lån, så du trenger ikke å betale dem tilbake.

Ulemper

Vær forberedt på at profesjonelle investorer muligens vil ha mer innflytelse enn du er villig til å gi dem. Siden de ofte er erfarne, kan de være tøffe forhandlere. I alle tilfeller vil de ta en eierandel i selskapet og en del av overskuddet, noe som gir deg mindre kontroll og gjør at du må forholde deg til andre meninger enn dine egne. De har høye forventninger om fortjeneste og vil jobbe for det.

Finn en bankpartner

Når det kommer til å finansiere bedriften din må du huske at banken ikke er en investor, men hvis de er relativt trygge på å få tilbakebetaling vil de som oftest låne deg pengene. For å vurdere om du kommer til å klare å betale tilbake lånet vil bankene se en solid forretningsplan, sikkerhet og en jevn pengestrøm. De vil også vurdere hvor engasjert du er på følgende måter: Hvor villig er du til å investere tid og penger for å lykkes? Din personlige kreditthistorikk kan også spille en viktig rolle. Hvordan er historikken din med banken? Har du lykkes med å betale lånene du har så langt?

Generelt kan man si at man langt på vei er sikret finansiering dersom man utfyller følgende tre krav:

  1. Betalingsvilje - sørg for at din historikk hos banken er plettfri, og at du ikke har inkassosaker, selv ikke småsaker
  2. Betjeningsevne - sørg for at du sannsynliggjør likviditet i selskapet. Kan du starte i liten skala for å bevise at produktet er salgbart? Har du eventuelt beregnet en bufferkapital så du kan betjene lånet også i trangere perioder?
  3. Sikkerhet - om du kan tilby sikkerhet, f.eks i fast eiendom, vil du øke sjansen for å få innvilget finansiering betraktelig

Husk å være realistisk hva gjelder risikohåndtering. Ikke sats så mye at du ikke kan komme deg på beina igjen dersom planen ikke fungerer i første forsøk.

La oss få bedriften din i gang

Vi treffer mange forskjellige bedrifter hver dag. Dette betyr at uansett hva slags utfordringer og behov bedriften din møter har vi i Nordea sannsynligvis sett noe lignende før. Bruk vår erfaring, ekspertise og vårt nettverk når du skal starte egen bedrift eller ønsker å utvide bedriften din.

Les hele artikkelen

Selg inn din forretningsidé

Hva tar investorene med i betraktning før de invester i en bedrift? Hva ser banken etter? Forhåpentligvis vil vår prat med en erfaren investor og en bankrådgiver inspirere deg til å forberede deg på best mulig måte, før du tar kontakt med dem. Vi introduserer deg også for Elevator pitch, et nitrinns innsalg og hvordan du skaper den perfekte innsalgsplanen. For å hjelpe deg med hjertet – og lommebøkene – til de som vil finansiere forretningsdrømmen din, har vi også inkludert noen tips til hvordan du kan selge inn forretningsidéen din.

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager