Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Bedrift Ris og ros

Finansiering av bedriften

Dette må du vite når du skal skaffe finansiering til din bedrift

Når du skal starte et selskap trenger du kapital. Hvor mye du trenger er avhenging av hva slags arbeid du skal gjøre. Hvis du planlegger å leve utelukkende av inntekt fra ditt nye selskap, trenger du midler både til å dekke etableringskostnadene og for å overleve frem til du begynner å få fortjeneste på arbeidet du gjør. Mange selskaper mislykkes nettopp fordi de underestimerer hvor mye de faktisk trenger. Det gjelder både for å starte selskapet på en god måte og for å holde selskapet gående gjennom den første kritiske fasen. 

Det er tre ting du bør spørre deg selv om når det kommer til finansiering av bedriften din:

1.     Hvor mye må selskapet ditt tjene for å dekke både dine private utgifter og bedriftens utgifter?  

2.     Har du egne midler til å finansiere selskapet ditt?

3.     Hvis du ikke har anledning til å sette til side egne penger er det flere andre muligheter for hvordan du kan finansiere bedriften. Men husk at alle mulighetene har sine fordeler og ulemper. Hvilke muligheter nettopp du og ditt selskap har kommer an på hva slags type selskap du ønsker å starte. Vi fokuserer her på å presentere de mest vanlige finansieringstypene blant mindre bedrifter.

Vi håper at du vil finne den finansieringsløsningen som er best for din bedrift.

Hva trenger du finansiering til?

Når søker mindre og nyoppstartede selskaper finansiering? Det kommer helt an på hva slags type selskap det er snakk om. Du bør vurdere nøye hvorfor ditt selskap trenger finansiering før du tar steget om å be om midler.

Din forretningsplan og ditt budsjett er verdifulle verktøy for å avgjøre hvor mye penger du trenger når og til hva. Disse dokumentene er også noe dine potensielle finansieringspartnere vil spørre deg om og be deg legge frem.

Grafisk fremstilling av "Hva trenger du finansiering til?"

Alternativer for finansiering

Nedenfor har vi valgt ut forskjellige måter som viser hvordan man kan finansiere en ny bedrift. For hvert alternativ gir vi deg det vi mener er fordelene og ulempene med de ulike finansieringsløsningene. Det er verdt å merke seg at jo større bedrift det er snakk om, jo lenger ned på listen bør man gå. Dette kommer likevel an på hva slags, og ikke minst hvor mye, finansiering du får fra de forskjellige finansieringsalternativene. Husk også på at du kan bruke mange av de finansieringsalternativene i kombinasjon med hverandre og at banker kan komme deg i møte med forskjellige løsninger på ulike tidspunkt i din reise.

Familie, venner og kolleger

Familie, venner og kolleger

kan bidra ved å låne ut penger, eller så kan de investere i selskapet ditt og bli forretningspartnere på lang sikt.

Fordeler

Å grave i sine egne lommer er det første steget for de fleste som starter en ny bedrift. Videre kan det å henvende seg til det personlige og profesjonelle nettverket rundt deg være en naturlig og rask måte å komme et skritt videre. Disse menneskene kjenner deg godt, vil tilby hjelp og de ønsker gjerne å se deg lykkes. De forventer ikke nødvendigvis noe betaling eller rente på lånene sine. I tillegg kan det være en fordel å få ditt profesjonelle nettverk til å investere i firmaet ditt med tanke på kredibilitet.

Ulemper

Vær obs på at økonomiske avtaler mellom venner eller familie kan være et delikat tema, og kan virke utfordrende på forholdet. Pass på å alltid ha skriftlige kontrakter med klare vilkår for å unngå trøbbel.
Offentlig finansiering
Bankfinansiering
Crowdfunding
Profesjonelle investorer

Finn en bankpartner

Når det kommer til å finansiere bedriften din må du huske at banken ikke er en investor, men hvis de er relativt trygge på å få tilbakebetaling vil de som oftest låne deg pengene. For å vurdere om du kommer til å klare å betale tilbake lånet vil bankene se en solid forretningsplan, sikkerhet og en jevn pengestrøm. De vil også vurdere hvor engasjert du er på følgende måter: Hvor villig er du til å investere tid og penger for å lykkes? Din personlige kreditthistorikk kan også spille en viktig rolle. Hvordan er historikken din med banken? Har du lykkes med å betale lånene du har så langt?

Generelt kan man si at man langt på vei er sikret finansiering dersom man utfyller følgende tre krav:

  1. Betalingsvilje - sørg for at din historikk hos banken er plettfri, og at du ikke har inkassosaker, selv ikke småsaker
  2. Betjeningsevne - sørg for at du sannsynliggjør likviditet i selskapet. Kan du starte i liten skala for å bevise at produktet er salgbart? Har du eventuelt beregnet en bufferkapital så du kan betjene lånet også i trangere perioder?
  3. Sikkerhet - om du kan tilby sikkerhet, f.eks i fast eiendom, vil du øke sjansen for å få innvilget finansiering betraktelig

Husk å være realistisk hva gjelder risikohåndtering. Ikke sats så mye at du ikke kan komme deg på beina igjen dersom planen ikke fungerer i første forsøk.

Filmen under vil gi deg verdifull innsikt i hva banken ser etter når du tar kontakt med dem for å få finansiering.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

La oss få bedriften din i gang

Vi treffer mange forskjellige bedrifter hver dag. Dette betyr at uansett hva slags utfordringer og behov bedriften din møter har vi i Nordea sannsynligvis sett noe lignende før. Bruk vår erfaring, ekspertise og vårt nettverk når du skal starte egen bedrift eller ønsker å utvide bedriften din.

Les hele artikkelen

Selg inn din forretningsidé

Hva tar investorene med i betraktning før de invester i en bedrift? Hva ser banken etter? Forhåpentligvis vil vår prat med en erfaren investor og en bankrådgiver inspirere deg til å forberede deg på best mulig måte, før du tar kontakt med dem. Vi introduserer deg også for Elevator pitch, et nitrinns innsalg og hvordan du skaper den perfekte innsalgsplanen. For å hjelpe deg med hjertet – og lommebøkene – til de som vil finansiere forretningsdrømmen din, har vi også inkludert noen tips til hvordan du kan selge inn forretningsidéen din.

Hvis du er seriøs om bedriften din

Lær hvilke lovlige hensyn du må ta når du starter ditt eget firma. Særlig dersom du gjør det med en partner.

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager