Hva trenger du finansiering til?

Vi har snakket med bedriftsrådgivere, investorer og firmaer i oppstartsfasen for å sette sammen en topp fem-liste av suksessfaktorer og feilsteg i forbindelse med en forhandlingssituasjon om finansiering, eller andre forretningsrelaterte forhandlinger. Disse tipsene er selvsagt ikke hugget i stein. Du kan tenke at noen suksessfaktorer og feilsteg ikke direkte er koblet til en forhandling med en bank eller en investor, men de er relevante retningslinjer som forhåpentligvis hjelper deg å unngå de typiske nybegynnerfeilene.

Topp fem feil du bør unngå

Å ta kontakt med alle banker eller investorer

Ikke alle forretningsidéer er like attraktive for hver eneste bank eller investor. Om du ikke gjør forarbeid før du tar kontakt med banker eller investorer risikerer du å ødelegge avtalen før du kommer i gang. Alle har områder de er mer spesialisert på enn andre. Finn på forhånd de som passer best for din forretningsidé. 

Urealistiske forventninger

Banker og investorer har alltid lyst til å jobbe med lovende, nye selskaper. Men unngå å gå for høyt ut med urealistiske inntektsforventninger i startfasen. Under godkjenningsfasen må du bevise verdien din. Ikke gjør det umulig for deg selv å lykkes og risiker å miste en potensiell investering.

Undervurdere konkurransen

Du bør aldri undervurdere nåværende eller fremtidige konkurrenter offentlig. Å oppføre deg som om din forretningsidé er overlegen de konkurrerende bedriftene vil sannsynligvis bli sett på som enten ignoranse eller arroganse. Å vise respekt for konkurrentene gir et godt inntrykk av ditt virkelighetsbilde og at du er klar for konkurransen. 

Å ikke vite hvor du vil

Tenk alltid over hva som er det beste utfallet av et møte med en investor eller bank før du tar kontakt med dem. Om du ikke klarer å uttrykke hva du ønsker å få ut av møtet, vil du sannsynligvis ikke få det du er ute etter. Hvis du på den andre siden klarer det så vil ønskene dine bli sett på som både overbevisende og reflekterte. Tenk også over hvordan møtet oppfattes fra banken eller investorens side. Hva ønsker de å få ut av det, og hvordan kan du sørge for å møte begges behov?

Presentere uten selvtillit

Det er akseptert å være nervøs når du presenterer forretningsidéen din til en bank eller investor. Men om du ikke klarer å ha selvtillit når du presenterer vil du få problemer med å overtale dem om at du har det som skal til for å realisere potensialet til forretningsidéen din. Å øve på presentasjonen vil til syvende og sist hjelpe deg med å få høyere selvtillit.

Topp fem suksessfaktorer

Gjør hjemmeleksene dine

Å forstå hva investoren din synes er verdifullt og ønsker å få ut av en forhandling er essensielt om du vil sitte på den beste hånden og sikre deg en god avtale. Det trenger ikke være noe økonomisk, men kan for eksempel være en plass i styret som du kan tilby dem uten å selge deg ut. Undersøk dette på forhånd av hvert møte for å komme godt ut av forhandlingene.

Opptre engasjert og med selvtillit

Husk at noen mennesker har lett for å forveksle selvtillit med arroganse. Å fremstå som for sikker på seg selv kan provosere noen investorer eller bankrådgivere. Derfor må du balansere selvtilliten din og jobbe med å vise engasjementet ditt. Om man ser bort fra idéen din er det engasjementet ditt de investerer i.

Spør om mulige bekymringer

Om det mot slutten av et møte med en bank eller investor ikke foreligger noen avtale, kan det lønne seg å spørre direkte: ”Dersom dere har noen bekymringer med å investere i selskapet, hva er de?” Å være åpen for deres tvil og bekymringer er en sterk indikasjon på at du er til å stole på.

Tilby investerings-alternativer

Fleksibilitet er en kritisk faktor om du vil at investorer skal hjelpe deg med å finansiere bedriften din. Ultimatum virker sjeldent ettersom investorenes motivasjon varierer. Forsøk heller ikke å presse på en minimumsinvestering. Vær fleksibel og tilby et utvalg av varierende investeringsløsninger for å tiltrekke investorer til firmaet ditt.

Stans innsalget tidsnok

Å være god på å selge inn forretningsidéen din til investorer er en fordel, men å vite når du skal stanse er like viktig. Når en investor har bestemt seg for å investere i idéen din må du ta et skritt tilbake og la prosessen skje uten at du fortsetter innsalget.

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager