Skap en sunn bedriftsøkonomi

God likviditetsstyring er helt essensielt for en sunn bedriftsøkonomi - det hjelper ikke å være solid hvis du ikke er likvid. Vi opplever at enkelte bedrifter binder opp en altfor stor andel av sine verdier i eiendeler som ikke gir rask tilgang til likviditet ved behov.

Selskaper som planlegger vekst eller vedlikehold i fremtiden bør sørge for at de sparer jevnlig til slike investeringer, for eksempel gjennom en månedlig spareavtale i et fond. Er sparingen langsiktig (1-5 år) kan du få vesentlig bedre avkastning sammenlignet med en vanlig sparekonto. Vi har eksperter som kan gi deg råd om hvilke alternativer som passer best for din bedrift. 

Topp tre tips fra våre spare-spesialister:

  1. Sett opp likviditetsbudsjett for selskapet
  2. Gjør regelmessige avsetninger til fremtidige investeringer
  3. Ha et bevisst forhold til avkastning på oppsparte midler

Spareråd fra vår bedriftsrågiver

Det lønner seg å spare - også for bedrifter

Den enkleste veien til god likviditet er regelmessig sparing.

- Hvis du klarer å sette av penger i gode tider, er du rustet til de dårlige. Det som kjennetegner bedrifter som klarer seg bra nå, er at de har likviditet, forteller Binai Aziz, bedriftsrådgiver i Nordea. 

Det er ikke bare i dårlige tider det lønner seg å være likvid. 

- Vil du låne til investeringer er det en fordel å kunne vise til regelmessig sparing. Det viser at bedriften tåler ekstrakostnader. 

Viktigheten av å tenke langsiktig

Med så å si ikke-eksisterende innskuddsrenter og en inflasjon på rundt 2%, synker i praksis kjøpekraften på pengene dine årlig om du ikke tar grep. Så hvordan skal bedrifter spare? Navid Afzal er investerings- og forvaltningsrådgiver for bedriftsmarkedet i Nordea. Han har en klar anbefaling til bedrifter med overskuddslikviditet eller som vil komme i gang med sparing. 

- Tiden man kunne ha overskuddslikviditet på konto er forbi. Nå bør du kun ha driftskapital på konto, øvrige overskuddsmidler bør man finne alternativer for.  Fond er et godt alternativ hvis du har over 1 års horisont på sparingen din. Vi har fond tilpasset ulike risikoprofiler og tidshorisonter. Vi har mange ulike rentefond, men våre mest populære alternativer er kombinasjonsfond som har forventet årlig snittavkastning på mellom 3 -7%, litt avhengig av hvor stor aksjeandel du ønsker.

- Et konservativt kombinasjonsfond har en forventet avkastning på opp mot 3%. Ikke mye, men det er nok for de som kun er ute etter å bevare kjøpekraften i pengene sine, presiserer Afzal. 

Langsiktig sparing

Dow Jones bikket nylig 30 000-merket og Oslo børs snuser på rekorder. Å vente på en korreksjon vil Afzal likevel ikke anbefale. 

- Markedet når nye topper hele tiden. Var du utenom børsen de ni beste dagene siden 1995 ville du gått glipp av halve avkastningen frem til i dag. Og når vet du at markedet har snudd? Når markedet har steget et par dager uten å falle tilbake, kanskje en uke for å utelukke en korreksjon. Da kan du ha gått glipp av mye avkastning. Jo tidligere du starter sparingen, desto bedre. Tenk langsiktig, avslutter Afzal.  

Ønsker du å komme i gang med sparing?

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg!

Bli kontakt av våre rådgivere

Kom i gang med sparingen i dag

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg sette i gang eller ta en uforpliktende prat. Ingen sak er for liten eller for stor.

Kom i gang i dag

Har du lest vår plasseringsguide?

Få en introduksjon til investering og plassering ved å lese vår guide

Les vår plasseringsguide

Sitter du med noen ubesvarte spørsmål?

Vi har samlet alle våre mest stilte spørsmål om plassering og investering.

Våre mest stilte spørsmål

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager