Krigen i Ukraina: Hva betyr den for din økonomi?

Russlands angrep på Ukraina er først of fremst en mennesklig tragedie. Verdensøkonomien er sterkt påvirket, noe som også får konsekvenser for norsk økonomi og den private økonomien. På denne siden finner du informasjon og råd om hvordan du kan forholde deg, til tross for at usikkerheten er stor. Vi følger situasjonen tett, og oppdaterer denne siden jevnlig.

Ny oppdatering 26. april

Nordea overholder alle gjeldende sanksjoner, lover og forskrifter. Vi vil sikre at kundene våre gjør det samme. På grunn av gjeldende sanksjonsregime og restriksjoner har Nordea stoppet å behandle betalinger til og fra Russland og Hviterussland.

Dramatiske tider i Europa

Det har vært store svingninger i aksjemarkedet gjennom vinteren i kjølvannet av krigen i Ukraina. Markedet falt markant under krigens utbrudd. Da var usikkerheten om omfanget av krigen og dens effekt på energi- og råvaremarkeder stor. I det siste har usikkerheten avtatt, og aksjemarkedet er tilbake til nivåer fra før krigen. 

- Hvordan nyhetsstrømmen blir framover er vanskelig å si. Skulle krigen eskalere med forstyrrelser i energileveranser kan det bli mer urolig i aksjemarkedet.  

Lurt å ha is i magen

Nordeas strateger mener at tidshorisonten er usikker, men tror ikke at krigen vil ha langvarig effekt på aksjemarkedet. 

- Historien tilsier at kriger har en rask og kraftig effekt på aksjekurser, men at effekten raskt avtar. Vi tror det vil være tilfellet også denne gangen. Den siste tidens gjeninnhenting kan signalisere at det verste er bak oss, sier Bruce.

Sitt stille i båten

Nordea anbefaler dermed ikke å endre investeringsstrategi basert på krisen. Avtagende risikopremie når situasjonen avklares, selv om det innebærer fortsatt krig og sanksjoner, og generelt gode utsikter for verdensøkonomien tilsier at aksjemarkedet kommer bra tilbake. Dette støttes også i den historiske erfaringen, mener Bruce.

- Etter fall i denne størrelsesordenen er utviklingen de neste seks månedene i snitt langt sterkere enn perioder som ikke etterfølger fall i markedet. Det understreker at markedet har en god evne til å hente seg inn igjen, sier Bruce.

Strateg i Nordea, Eric Bruce

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce

Markedsoppdatering i forbindelse med krigen i Ukraina

Det er turbulente tider, men i hvor stor grad vil Ukraina-krisen påvirke dine investeringer? Dette tar sjefstrateg Erik Bruce opp i vår nyeste episode av podcasten "Nordea Insights".

Podcast: Nordeas markedssynÅpnes i nytt vindu

Vår sjeføkonom Kjetil Olsen og kollega Lars Mouland diskuterer de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina og hvorfor rentene ikke har falt mer.

Podcast: Nordea MarketsÅpnes i nytt vindu

Vi står sammen med Ukraina

Vi støtter befolkningen i Ukraina og bidrar til internasjonalt hjelpearbeid. Derfor donerer vi til sammen 500 000 EUR fordelt mellom Røde Kors og UNICEF for å støtte hjelpearbeidet i Ukraina og andre berørte land.

Vi fjerner også inntil videre alle transaksjonsgebyrer for privat- og bedriftskunder som donerer til veldedige organisasjoner involvert i hjelpearbeidet i Ukraina og områder som berøres av krigen.

Spør oss om råd - avtal videomøte

Spør oss om råd - avtal videomøte

Spørsmål og svar - slik påvirker krigen i Ukraina tjenestene våre

Vi har samlet svar på en rekke av de mest aktuelle spørsmålene om hvordan krigen i Ukraina påvirker tjenestene våre akkurat nå.

Ofte stilte spørsmål

Nordeas virksomhet i Russland

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager