Innskuddspensjon
- Hva er innskuddspensjon?
Innskuddspensjon er en pensjonsavtale hvor arbeidsgiver innbetaler et årlig innskudd til de ansatte. Innskuddene gjelder kun alderspensjon, men avtalen kan også inkludere uføre- og etterlattedekninger. Innskuddet er en prosentsats av den ansattes lønn. Hvor mye som utbetales i pensjon, avhenger av størrelsen på innbetalingene, antall år med innbetalinger og avkastningen på pengene.
- Hvor mye kan bedriften spare til pensjon til de ansatte?
Det er opp til bedriften hvor god pensjonsavtale de ønsker for sine ansatte. Minimumssatsen er 2 % av lønn mellom 0 G og 12 G. I tillegg må pensjonsavtalen ha forsikringsdekningen innskuddsfritak.
Hvis bedriften ønsker en bedre spareplan enn minstekravet, er det mulig å spare inntil 7 % av lønn opptil 12 G. Det er også mulig med tilleggsinnskudd på inntil 18,1 % av lønn mellom 7,1 G og 12 G.
Unntak:
For bedrifter som ikke er pliktig til å opprette pensjonsavtale og for selvstendig næringsdrivende er det mulig å spare inntil 7 % av lønn inntil 12 G.Lovendring:
Fra 1. juli 2022 skal ansatte under 20 år og ansatte med lavere stillingsandel enn 20 % også meldes inn i pensjonsavtalen.- Jeg er selvstendig næringsdrivende - hvilke regler gjelder?
Som selvstendig næringsdrivende må du selv ta ansvar for egen pensjonssparing. I følge loven om innskuddspensjon kan selvstendig næringsdrivende sette av inntil 7 % av personinntekten inntil 12 G til pensjonssparing. Vi anbefaler i utgangspunktet innskuddspensjon kun for personer med høy inntekt (over 7, 1 G) og generelt god økonomi. Les mer her.Åpnes i nytt vindu
- Hva er innskuddsfritak?
Innskuddsfritak er en lovpålagt forsikring som innebærer at Nordea Liv tar over innbetalingen av avtalte innskudd dersom den forsikrede blir arbeidsufør. Kravet er at den ansattes inntektsevne, som følge av uførhet, har vært nedsatt med minst 20 % i sammenhengende 12 måneder. Fritaket gis i forhold til graden av uførhet og opphører senest ved 67 år.
- Hvem er pliktig til å ha en innskuddspensjonsavtale?
De fleste bedrifter må ha innskuddspensjonsavtale for sine ansatte. Plikten gjelder for bedrifter som har:
• Minst to personer i foretaket som begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling
• Minst én arbeidstaker uten eierinteresse i foretaket som har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling, eller
• Personer i foretaket som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.
Enkelte unntak:
- Enkeltpersonforetak med kun innehaver i bedriften:
Innehaver er ikke arbeidstaker og trenger ikke etablere en innskuddspensjon. Det kan etableres en innskuddspensjon, men det kan ikke spares mer enn 7 % av lønn inntil 12 G (folketrygdens grunnbeløp) - Enkeltpersonforetak med ektefelle/registrert partner:
Ektefelle/registrert partnere i enkeltpersonforetak (felles bedrift etter skattelovens paragraf 2-11) med deling av næringsinntekt er ikke å anses som ansatte arbeidstakere i egen bedrift. Reglene for enkeltpersonforetak med kun innehaver (se over) gjelder også slike.
Dersom en bedrift ikke oppfyller forpliktelsen til å ha en tjenestepensjonsordning i samsvar med OTP-loven kan Skatteetaten ilegge tvangsmulkt på 250 kroner per dag per ansatt.
- Enkeltpersonforetak med kun innehaver i bedriften:
- Hvor kan de ansatte finne saldoen sin?
De ansatte kan logge inn i PersondialogenÅpnes i nytt vindu og få full oversikt over pensjonsavtalen og andre avtaler i Nordea Liv. Her vil de kunne se saldo på pensjonskontoen sin. Ønsker de ansatte å sjekke pensjonen sin på mobil, gjøres dette enkelt i mobilløsningen Nordea Boost. Åpnes i nytt vindu
- Hvordan er skattereglene for innskuddspensjon?
Bedriften får inntektsfradrag for innskuddene, kostnadene og for arbeidsgiveravgiften som beregnes på grunnlag av innskuddet.
De ansatte betaler ikke skatt i spareperioden. Når alderspensjonen utbetales, beskattes den som pensjonsinntekt.