De fleste nye selskaper som skisserer sitt første budsjett, og deretter prøver å holde tritt med det, opplever utfordringer. Ikke nødvendigvis fordi virksomheten går tregt, men fordi mange nye entreprenører har en tendens til å være altfor optimistiske. Eller, de kan glemme viktige detaljer som skatt og forsikring. Hvordan vet vi dette? Fordi vi har snakket med en Nordea-rådgiver om verdien av realistisk budsjettering, samt å ha en pålitelig rådgiver. 

For å gi deg et eksempel vil grunnlegger og konsernsjef for det norske selskapet Jarga Design forklare viktigheten av å jobbe kontinuerlig med budsjett.   

“Vi opplever ofte at førstegangsentreprenører sjelden klarer å separere sin private økonomi fra sin forretningsøkonomi.”

Du kan aldri planlegge for mye når du setter opp budsjett

Når du setter opp budsjett, kan det være lurt å be om hjelp. Vi møtte bedriftsrådgiver Per som jobber i Nordea i Oslo. Han har hjulpet hundrevis av selskaper i løpet av snart fire år som rådgiver for gründere. Per har opparbeidet seg verdifull innsikt i hvordan privatøkonomien din blir påvirket når du starter eget selskap. 

“Hvis du har et enkeltmannsforetak eller starter opp et selskap for første gang, vil du mest sannsynlig ikke klare å holde privatøkonomi og næringsøkonomi atskilt. Hvor mye penger du tar ut av virksomheten kommer til å påvirke din private økonomi, og hva du putter inn av midler i bedriften din, vil påvirke din private økonomi.”

Per foreslår at du planlegger så nøyaktig du kan. Særlig viktig er det å forberede seg på risikoen som ligger foran deg før du starter eget selskap. 

Mine drømmer, mine penger, min virksomhet

Jankeh Njie Jamanca, grunnlegger og CEO i Jarga Designs i Oslo, klarte å bygge opp egen bedrift uten finansiering fra verken investorer eller lån fra banken. Hun brukte egne midler. Firmaet har vært hennes personlige prestasjon fra første skritt, til der hun er i dag. Jamanca har fått hjelp fra venner og familie, og hun har et fantastisk team av fotografer, grafiske designere og stylister. Men når det kommer til økonomistyringen er hun like uavhengig som dagen hun grunnla Jarga Designs. Hva gjør hun for å holde budsjettene og økonomien i sjakk?

”Helt fra begynnelsen har jeg hatt en solid forretningsplan. Jeg satte opp budsjett selv, og gjør det selv fortsatt, med god hjelp av YouTube og Google. Når jeg har skrevet ferdig forretningsplanen og satt opp budsjett, viser jeg det til noen jeg stoler på og som vet mer om forretninger enn meg. De hjelper meg med å ferdigstille planen. Min forretningsplan og mitt budsjett er under konstant utvikling. Jeg kan gjøre dette på denne måten fordi bedriften min kun er avhengig av mine egne penger. Og slik vil jeg at det skal fortsette å være.”

Minst en gang i året reiser Jankeh til Gambia for å kjøpe tekstiler til klærne hun designer. Pengene for disse reisene er selvfølgelig alltid inkludert i budsjettene hennes. For å holde produksjonskostnadene nede, bestemte hun seg tidlig for å flytte produksjonen til Polen. Og hjemme i Oslo sitter hun i et kontorfellesskap. Evnen hennes til å holde driftskostnadene nede er eksemplarisk og noe å la seg inspirere av. 

Når du starter opp et nytt selskap, så har du ikke lenger det sikkerhetsnettet du kanskje er vant til. Prøv å forstå risikoene du tar og vurder om det er verdt det. Når du setter opp budsjett, bør du doble diverse utgifter, for det dukker garantert opp overraskelser. 

“Forretningsplanen og budsjettet mitt er i konstant utvikling.”

Hvilken plan har du for å holde kostnadene nede i din nye bedrift? Og hvordan skal du holde budsjettet du har satt?

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager