Om du søker på nettet etter inspirasjon til hvordan du kan selge inn en forretningsidé vil du uten tvil finne mye, både skriftlig og på film. Det vil derfor være mulig at du ender opp mer forvirret enn du var da du startet, men kanskje får du noen gode, ærlige råd fra mennesker du muligens pitcher til i fremtiden. Sånn sett kan det ha stor verdi for deg.

“Jeg vil se dokumentasjon på hvorfor din forretningsidé er verdt investeringen.”

Investoren: Energi og entusiasme er nøkkelen

Mentor, investor og bedriftseier Casper Dreymann, som er involvert i en organisasjon med danske «angel investors», har sett mange presentasjoner av ulike forretningsidéer. Så hva fokuserer han på når han blir presentert en ny idé? Svaret til Dreymann er verdt å merke seg:

“For det første fokuserer jeg på mennesket bak selskapet; på deres profesjonelle bakgrunn og prestasjoner. Deretter fokuserer jeg på energien og begeistringen. Tilslutt fokuserer jeg på forretningsidéen.”

Investorer og «angel investors» som Casper, er naturligvis interessert i bedriftssiden av ditt selskap. Hvordan du planlegger å få fortjeneste samt sikre investeringen hans. Men i motsetning til hva man kunne tro, er ikke fokuset til Dreymann budsjetter og tall når han får presentert en idé:

“Lag en fantastisk presentasjon av idéen din. Fortell meg om deg selv. Vis meg produktet. Vis meg at du har gjort forarbeid, at du kjenner markedet og at du har evnen til å gjennomføre planene. Jeg vil se dokumentasjon på hvorfor din forretningsidé er verdt investeringen min.”

“Du må kunne forretningsplanen inn og ut, og være klar for å svare på et hvilket som helst spørsmål.”

Banken: Å være realistisk er avgjørende

Bedriftsrådgiver Thomas fra Nordea København har jobbet som rådgiver for startups og nye småbedrifter i mer enn tre år. Han mener nyoppstartede firmaer må være realistiske hva gjelder bedriften og budsjettet. Om du skal kontakte en bank for å få økonomisk støtte til å starte egen bedrift anbefaler han at du sender forretningsplan og budsjett på forhånd.

- “Du må være forberedt. Du må kunne forretningsplanen inn og ut. Du må kjenne til hver minste detalj i budsjettet og kunne svare på alle spørsmål. Også må du være realistisk.”

Det betyr ikke at idéene bør være mindre ambisiøse eller mindre modige. Du må være frempå og tro på idéen din for å overtale en rådgiver som Thomas. Men, du må vise at idéen er realistisk, og en måte å gjøre det på er å ta med produktet eller en prototype i møtet. Dersom du planlegger å åpne en café eller restaurant, ta med deg et bilde av stedet og noe som kan hjelpe banken med å få en bedre forståelse for drømmen din.

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager