Å starte et firma har mange likheter med ekteskap. I begynnelsen er du hodestups forelsket og vil neppe anta at forholdet en gang kan ta slutt. Dere er lykkelige, flytter inn sammen, og dere bygger et hjem. Alt er såre vel. Men hvis det begynner å gå dårlig, og dere bestemmer dere for å gjøre det slutt, ender man plutselig opp med å krangle om TV-en eller gammelt bestikk. En slik krangel kunne vært unngått hvis dere hadde hatt en avtale fra start. 

Derfor må du få alt som har noe med firmaet å gjøre skriftlig. Det spiller ingen rolle om det er en eierskaps- eller, produksjons- eller en distribusjonsavtale. Sørg for å få det skriftlig. Bruk gjerne penger på en dyktig advokat. Det vil kunne være en fordel for din sak.

“Jeg sier aldri ja eller undertegner noe uten at en tredjepart har sett over det.”

Hva er din erfaring med juridiske spørsmål?

Jankeh Njie Jamanca, grunnlegger og administrerende direktør for Jarga Designs i Oslo, som jobber mye med folk i både Gambia, Polen og resten av Skandinavia, håndterer kontrakter og avtaler med personene og firmaene hun jobber med på sin egen måte.

“Jeg sier aldri ja eller undertegner noe uten at en tredjepart har sett over det. Så selv om jeg skriver mine egne kontrakter, sender jeg aldri ut noe før jeg har fått noen med den rette ekspertisen til å gå gjennom detaljene.”

Å skrive sine egne kontrakter er ikke alltid så lett som det er for Jankeh. For et firma som Leadfeeder, som tilbyr en nettjeneste som er fullstendig avhengig av tilgang til, og bruk av, private data, er alt det juridiske angående bruken av disse dataene ekstremt viktig.

“Heldigvis for oss har en av investorene våre sin egen advokat, så i de fleste tilfellene har vi brukt denne advokaten. Men siden vi gikk inn på det amerikanske markedet og trengte juridiske råd om dette markedet, har vi ansatt en amerikansk advokat.”

“Så lenge alt går bra, er det ingen som leser de juridiske dokumentene.”

Siden Znipe.tv var en av de første aktørene innen eSport-industrien, søkte de to patenter som gjaldt den teknologiske plattformen deres allerede i deres første driftsår. Ifølge Erik er det å søke patent komplisert og tidkrevende. Men en patent kan bidra til å styrke forretningsideen din og sikre FoU-arbeidet (forskning og utvikling), eller som Erik forklarer:

“Hvis du har utviklet en unik teknologi eller løsning, må du sørge for å søke patent tidlig. Du kan gjøre det selv, det er billigere, men det er en stor og slitsom jobb. Eller du kan engasjere et patentkontor og betale dem for å gjøre det for deg. Uansett, sørg for å begynne så snart som mulig, siden patenter tar lang tid.”

“Hvis du får en investor, … husk å lese den lille skriften.”

Hvilke juridiske spørsmål kommer banken til å fokusere på?

En bedriftsrådgiver i en bank er ikke en advokat og vil ikke gi juridiske råd til firmaet. Men en rådgiver vil ikke nøle med å anbefale at du får tak i en advokat når og hvis du befinner deg i en situasjon som krever juridisk assistanse. Per Kristian Haugen, bedriftsrådgiver i Nordea Oslo, gir sine tre beste råd om hva du bør få skriftlig:

“Hvis du har noe unikt, trenger du en patent, så ingen kan kopiere det. Hvis du får en investor, må du sørge for at betingelsene i avtalen er veldig lette å følge, og ikke glem å lese den lille skriften. Hvis du får inn en partner, må du sørge for å klart beskrive hvem som eier hva, og hvordan firmaet er delt dere imellom.”

Basert på rådene i denne artikkelen er det enkelt å konkludere med at det er til din egen interesse å ha formalitetene i orden før du etablerer et selskap. Det spiller ingen rolle om du har en fysisk butikk, en frisørsalong, en kafé, en isbil, en nettbutikk eller en programvareutviklingstjeneste. Å anskaffe seg en advokat til å sjekke kontraktene og dokumentene dine er uansett smart – og kan være en klok investering i firmaets fremtid.

Har du spørsmål om det å starte egen bedrift?

Chat med oss Åpnes i nytt vindu

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Kontakt oss mandag-fredag 08.00-17.00.
Sperring av bedriftskort: Hele døgnet, alle dager