Når kommer årets skattemelding?

Skattemeldingen blir tilgjengelig på forskjellige datoer. Du får et varsel fra Skatteetaten på e-post/sms når din skattemelding er tilgjengelig.

De første skattemeldingene til privatpersoner blir sendt ut allerede 7. mars 2024. Alle skattemeldinger skal være sendt ut i løpet av 21. mars 2024.

Dødsbo

Skattemeldingen blir ikke automatisk sendt ut elektronisk eller pr post i dødsåret. Hvis skattyter har falt fra i løpet av inntektsåret, må fullmektig/arvingene sørge for å få lagt inn en c/o adresse på dødsboet hos Folkeregisteret. 

Hvis skatteetaten ikke har mottatt en skifteattest og fått registrert en c/o adresse på dødsboet, må fullmektig/arving selv kontakte skatteetaten for å få skattemeldingen utsendt i papirversjon.

Trenger du hjelp?

Husk at det også finnes en mulighet for å delegere oppgaven med å fylle ut skattemeldingen til noen du stoler på. Dette gjøres via Skatteetaten sine nettsiderÅpnes i nytt vindu.

Gry Fremstad

Small - Gry Fremstad

Advokat/Chief Legal Client Advisor, Nordea Private Banking

Innleveringsfrist

For lønnstakere og pensjonister er innleveringsfristen 30. april 2024

Leverer du ikke innen fristen, blir den forhåndsutfylte skattemeldingen regnet som levert med de opplysningene som ligger der. 

Du kan søke om maksimalt en måneds utsettelseÅpnes i nytt vindu, dvs. med utsatt leveringsfrist til 31. mai. Hvis du får utsettelse, kan du ikke forvente å få skatteoppgjøret i juni.

Fristen for innbetaling av tilleggsforskudd (for å unngå renter) er 31. mai 2024; uavhengig av om innleveringsfristen er 30. april 2024, eller du har fått utsettelse.

Er du deltaker i et ansvarlig selskap, kommandittselskap mv. har du samme frist som selskapet, dvs. 31. mai 2024. (Skattemeldingen må leveres elektronisk). Fristen for å søke utsettelse er 31. mai.

Sjekk tallene nøye og suppler om nødvendig!

Det er den enkeltes eget ansvar å passe på at alle inntekter, fradrag, formue og gjeld er korrekt lagt inn i skattemeldingen. Start gjerne med å ta utgangspunkt i fjorårets innleverte opplysninger.

Husk at ikke alle formuesverdier, skattepliktige gevinster og fradragsberettigede tap fra banken eller VPS automatisk kommer inn i din forhåndsutfylte skattemelding. Sjekk derfor årsmelding/realisasjonsmelding nøye opp mot skattemeldingen! Dersom tallene ikke stemmer, anbefaler vi at du tar kontakt med banken/de som har sendt inn opplysningene, før du gjør en endring.

Skatteklasse

Er du oppført i riktig skatteklasse? Alle personlige skattepliktige, inklusive enslige forsørgere og dødsbo i det året skattepliktige døde, skattlegges i skatteklasse 1

Dødsbo skattlegges i skatteklasse 0 for årene som følger etter dødsfallsåret og frem til boet er gjort opp. I skatteklasse 0 gis det ikke personfradrag. 

Særfradrag for enslig forsørger

Særfradrag for enslig forsørger avvikles fra og med 1. mars 2023. Dette medfører at det gis et forhåndsutfylt særfradrag i alminnelig inntekt for skattepliktige som bor alene med omsorg for barn under 18 år og som har mottatt utvidet barnetrygd for maksimalt kr 4 737 pr måned og totalt kr 8 746 for inntektsåret 2023. 

Årsgebyret på VPS-kontoen/Private Banking honorar/Aktiv forvaltning rådgivningshonorar

Dette er poster hvor du kan få fradrag i alminnelig inntekt. Beløpene skal innrapporteres som forvaltningskostnad under «Finans > Forvaltningskostnader». For rådgivningshonoraret må du huske å opplyse om at kostnaden knytter seg til aktiv investeringsrådgivning.

NB: Utgifter ved aksjekjøp/aksjesalg (kurtasje) er som regel inkludert i gevinst/tapsberegningen, og skal derfor ikke fradragsføres ytterligere.

Andre viktige fradrag

Husk å trekke fra reiseutgifter dersom du bor mer enn 18,5 km fra jobben. (Dette forutsetter at du reiser til jobb minimum 230 dager i året). Reiser mellom hjem og fast arbeid skal føres under «Arbeid, trygd og pensjon > Reiser (arbeids- og besøksreiser)». (Det er en samlet maksgrense for reisefradrag på kr 97 000 før egenandel på kr 14 400 er trukket fra.)

Har du krav på foreldrefradrag? (Du har hatt dokumenterte utgifter til pass og stell av barn under 12 år som ikke er rapportert av barnehage/SFO o.l., eller utgifter for eldre barn med særlig behov for omsorg og pleie.) Fradraget er begrenset til kr 25 000 for ett barn og kr 15 000 i tillegg for hvert barn utover det første. NB: Er du gift, fordeles foreldrefradraget automatisk mellom begge foreldre. Sjekk derfor begge foreldres beløp før du korrigerer.

Sørg for å få med fradrag for utgifter til aksjekjøp/salg og sjekk at alle poster har kommet riktig med i RF-1088 «Aksjeoppgaven» og i skattemeldingen. (For føring i skattemeldingen: Se avsnitt under.) Som nevnt over, kommer utgifter til aksjekjøp/salg først til fradrag ved realisasjon av aksjene/fondsandelene!

Betalt fagforeningskontingent (inntil kr 7 700) kommer til fradrag under «Arbeid, trygd og pensjon > Fagforeningskontingent».

Hvis du har et privat lån eller lån fra arbeidsgiver, må du huske på å føre opp saldo gjeld pr. 31.12 og påløpte rentekostnader under «Bank, lån og forsikring > Annen gjeld». 

For private fordringer skal formuesbeløp og renteinntekt føres opp under «Andre forhold > Andre krav/fordringer».

Eiendom
Beskatning av verdipapirfond – generelt
Utenlandsregistrerte fond
Enkeltaksjer - norske
Enkeltaksjer - utenlandske
Enkeltobligasjoner - norske og utenlandske
Strukturerte produkter (indeksobligasjoner, aksjekuponger)
Warrants, aksjebuffere, ETN, tegningsretter og valutalån
Fondskonto
Aksjesparekonto (ASK)
Skjermingsfradrag
Verdsettelsesrabatt og gjeldsreduksjon
IPS
Arv eller gave
Utland - Andre eiendeler/pensjon/fradrag for utenlandsk skatt

Gi tilstrekkelige opplysninger

Mangelfulle og/eller uriktige opplysninger kan medføre tilleggsskatt på inntil 60 % og gi skattemyndighetene anledning til å endre skattemeldingen inntil 10 år tilbake i tid.  

Hvis du er usikker på om ytterligere opplysninger bør gis, bruk muligheten i skattemeldingen til å forklare under de ulike postene.

Betal restskatt til rett tid

Hvis du etter gjennomgangen ser ut til å få restskatt, vil du ved å betale tilleggsforskudd innen fristen 31. mai 2024 slippe å betale renter f.o.m. 1. juli 2023. Skatteetaten har lagt ut informasjon om hvordan du betaler denne restskatten med en gang, slik at du slipper renter. Informasjonen finner du på Skatteetaten sine siderÅpnes i nytt vindu.

Rentetillegget ved restskatt for inntektsåret 2023 er 3,51 % p.a. Rentetillegget løper fra 1. juli 2023 til forfall første termin restskatt (sommeren/høsten 2024). 

Dette må imidlertid ikke forveksles med forsinkelsesrenten ved for sen innbetaling av skatt – som fra 1. januar 2024 er på 12,5 %. Hvis du betaler restskatt for sent, står du m.a.o. i fare for både rentetillegg og forsinkelsesrente på beløpet. 

Skatteoppgjøret

Du vil få et varsel på e-post/sms når skatteoppgjøret er klart. 

De fleste lønnsmottakere og pensjonister vil få skatteoppgjøret i løpet av juni, men noen får det først mellom august og november. 

Hvis du har penger til gode, vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt beskjed om at skatteoppgjøret ditt er klart. (Normalt innen tre uker). 

Husk å sjekke at riktig kontonummer for utbetaling av tilgodebeløp er registrert. Du kan logge inn og sjekke på Skatteetaten sine nettsider. Vær klar over at tilgodebeløp under kr 100 ikke utbetales og at restskatt under kr 100 ikke kreves inn.

Endre skattemelding og klagefrist

Du kan fremdeles endre skattemeldingen selv om leveringsfristen (30. april) er passert. 

Som skattepliktig har du faktisk tre år på å gjøre endringer i grunnlaget for skatteberegningen.

Sørg likevel for å sjekke skatteoppgjøret nøye når det kommer, og klag innen 6 uker hvis du oppdager at skatteberegningen er feil. Av klagen må det gå frem hva som er feil og begrunnelsen for dette. 

Lykke til!

Kontakt oss

Mandag – fredag 08.00-18.00.  

Private Banking

Når du ringer utenfor åpningstid vil du bli betjent av kundeservice Privat. Som Private Banking kunde vil du alltid oppleve å bli prioritert.