Intervju med Gro Handal

En kjapp heistur opp til panoramautsikt over Oslo tar vi en kaffe med en energisk og engasjert kvinne som går for å være hele husets store pensjonsguru.

- Altså før vi får gentestet folk i døra så kan jeg ikke gi deg et helt nøyaktig fasitsvar på hvorvidt det lønner seg å ta ut pensjon ved 62 år eller å vente, humrer Gro Handal. Men vi kan synliggjøre konsekvensene av valgene dine så det blir enklere for deg å velge.

Som kunde hos Nordea Private Banking har du nemlig tilgang til unik kompetanse på pensjon. Akkurat slik du har hatt på det juridiske i mange år allerede. En prat med en rådgiver kan nemlig vise seg å være gull verdt.

- De valgene du tar med pensjonen din både som ung og gammel har store konsekvenser, og ofte er det mye som blir overlatt til tilfeldighetene forteller Handal. Dette er vel et av de feltene innenfor personlig økonomi med flest tilfeller av «artige» råd fra onkler, naboer og venner. Jeg pleier å si at 10 av 10 ganger lønner det seg å snakke med oss fremfor å høre på råd fra andre. Dårlige råd blir fort veldig dyre når det kommer til pensjon. Ta kontakt med rådgiveren din så blir du koblet på riktig person hos oss.

Handal understreker at fordelen med pensjonsrådgivning hos Private Banking er nettopp at du får det unike totalbildet.

- Vi kan tilby deg alt dette under et og samme tak. Sammen med rådgiveren din kan du se alle pensjonsmidlene dine pluss hele porteføljen din samlet. Så kan du vurdere om du skal ta mer eller mindre risiko ut fra hvordan resten av pengene dine er plassert. For mange så handler dette om prioriteringer for hvordan man vil forvalte formuen. Et tilbud til dere kunder som rett og slett lurer på hvordan bildet vil se ut som pensjonist, eller som nå er i en situasjon hvor ting er endret og lurer på hva man skal gjøre. Fellesnevneren er ofte: «Jeg må finne ut av hvordan dette kommer til å se ut». 

Navn:  Gro Handal

Tittel:  Pensjonsekspert

Fra:  Rykkinn i Bærum

År i Nordea:  14 år i Nordea, jobbet i bransjen fra 1987.

Det beste med jobben din:  Få det kompliserte til å fremstå som relativt enkelt. Møtene med kundene og alle de hyggelige tilbakemeldingene, som at; «Nå skjønte jeg det endelig…»

Hva skal du selv gjøre når du blir pensjonist?  Som mange andre, drømmer jeg om å kunne reise mer. 

Fun fact:  Oppvokst i Kenya

Hva kan man vinne på å bli bevisst på pensjon?

- Mye, kommer det kontant fra Handal. La meg ta et eksempel: Hvis du har sittet i 30 år med pensjonen din fra arbeidsgiver plassert i et fond med 90 % renter og 10 % aksjer – er det snakk om ca. 1.000.000, som er opptjent (gitt en ordning via arbeidsgiver med sparing på 5,5% av lønn). Men hvis du har hatt 80 % aksjer og 20 % renter, så sitter du plutselig med anslagsvis over 2.000.000,-. Og det er denne saldoen som rett og slett er din pensjon og skal utbetales over minimum 10 år. Du kan altså ende opp med mer ved å gjøre kloke valg. 

- Helt uavhengig av alder: Finn det ut! Det tar kort tid. Hvis det er dette du får i fleisen når du sjekker på mobilen, så pop Champagnen - er det dårlig, ja så ta grep nå. Mange som har eid sin egen bedrift har for eksempel tatt ut lite i lønn, og heller mer i utbytte. Da kan du plutselig ende opp som minstepensjonist. 

Handal er tydelig på at det er viktig å finne ut av hvordan bildet ser ut for deg basert på dagens regler, og ikke på hvordan det har vært før.

- Man ser jo typisk på foreldrene sine og tenker jo at de har klart seg godt og har gode pensjoner, eller man ser på naboen som nettopp har gått av og lever herrens glade dager, og tenker slik kommer man selv til å ha det. Men det er en helt annen verden nå fra da foreldrene dine pensjonerte seg. Det er stadig endring. Vi har flere valg, men også flere konsekvenser, og ofte lavere pensjoner. Forhold deg til de betingelsene som faktisk gjelder nå er mitt råd. 

Handal innrømmer gledelig at hun har blitt en skikkelig nerd.

- Jeg har skjønt jeg har blitt en skikkelig nerd. Jeg elsker jo alle disse reglene og detaljene som for folk flest synes uoverkommelige. Så skal jeg ikke gå ned på detaljnivå hele tiden og plage alle kundene med alle snubletrådene, og systemer som stadig forandres, smiler Handal. Det er her vi heldigvis er gode og kan navigere deg. Og skulle vi ikke ha alle detaljer selv, så vet vi hvor vi kan finne de.

Men hva er det egentlig folk spør deg mest om?

- Det er rett og slett «hva blir pensjonen min, og hvor finner jeg ut av det»? Det er jo det store spørsmålet som folk ofte ikke har helt oversikt over. Det gir så ro i sjelen å få det tydeliggjort, og også tilfredstillelse for oss når vi kommer til et sted hvor vi får tilbake en «nå har jeg skjønt det».

Hva pensjonen din totalt sett blir er avhengig av de valgene du har gjort opp igjennom livet. Som kunde i Nordea kan du enkelt gå inn i mobilbanken og velge «Boost pensjon». Da får du enkelt og greit opp en oversikt over din forventede totale månedlige pensjon. 

- En annen klassiker er jo «hva er AFP?».

Hva er egentlig AFP?

AFP er Avtalefestet pensjon og er i privatsektor en tilleggspensjonsordning som gir en livsvarig pensjonsutbetaling. Er du derimot ansatt i offentlig sektor så er AFP fremdeles en ren førtidspensjon. Men her er det vedtatt endringer. 

- Andre gjengangere er spørsmål rundt om man kan ta ut pensjon som 62-åring og konsekvensene ved dette. Alle disse svarene og mye mer har vi knallgod kompetanse på i Private Banking. Vi sitter på alle de svarene du trenger for å  få en god pensjon. Vi kan rett og slett pensjon. Det vil vi dele med deg.

Gro Handals pensjonstips

Til deg under 35 år: Husk å spørre når du er til intervju om tjenestepensjonen bedriften har. Alle arbeidsgivere er lovpålagt å ha en tjenestepensjon for alle sine ansatte. Men det er stor forskjell mellom minimumsordningen hvor det kun spares 2 % av din lønn og opp til lovens maks, som betyr en sparing på 7% av lønn opptil 7,1G ( 791.486,-) og hele 25,1% av lønn mellom 7,1G  (781.486,-) og 12 G (1.337.724,-). 

Jobber du i privat sektor har du mest sannsynlig en innskuddspensjon, sparingen skal da plasseres i et fond. Du kan selv velge hvilket fond, så sjekk hvilket fond midlene er plassert i og husk det er lenge til du blir pensjonist, så du tåler høy aksjeandel i denne perioden.

Husk at du selv kan velge ikke bare hvilket fond, men også hvilket selskap din Egen Pensjonskonto (EPK) skal være i.

Til deg mellom 35 – 50: Bytter du jobb - husk igjen å spørre om tjenestepensjonen bedriften har. Jobber du i privat sektor så har bedriften med stor sannsynlighet en innskuddspensjon, og sparingen skal da plasseres i et fond.  Sjekk hvilket fond midlene er plassert i.   

Husk også at du kan selv velge ikke bare fond, men også i hvilket selskap din Egen Pensjonskonto (EPK) skal være.  

Til deg over 50 år: Med dagens regelverk er det nå viktig å sjekke om bedriften du jobber i er tilsluttet AFP-ordningen.  

Vurder eventuelt nedtrapping av risiko/aksjeandel på tjenestepensjonssparingen din. Få oversikt over hvordan din pensjonsøkonomi vil se ut, og vurder hvorvidt du bør gjøre ulike tilpasninger.  

Anbefaling uansett alder:  Skaff deg oversikt og hva du kan forvente deg i pensjon.  Blir det lavere enn forventet så er det mye enklere å gjøre noe med jo yngre du er.  Og skulle det bli mer enn forventet, så er jo alt ok.

Kontakt oss

Mandag – fredag 08.00-18.00.  

Private Banking

Når du ringer utenfor åpningstid vil du bli betjent av kundeservice Privat. Som Private Banking kunde vil du alltid oppleve å bli prioritert.