EPF
EPF er en forkortelse for enkeltpersonforetak.
Som navnet tilsier, er dette en personlig virksomhet med kun én eier. Dersom du ikke gjør et bevisst valg, er dette foretaksformen du møter.
Regelverk og rettigheter
Å starte et EPF er ofte den enkleste måten å etablere en virksomhet på.
Du står selv personlig ansvarlig og har et enkelt regelverk å forholde deg til. Det er heller ikke satt noen krav til egenkapital for et EPF.
EPF er en selskapsform som er knyttet til deg som person, og etternavnet ditt må derfor være en del av foretaksnavnet. Dette innebærer at selskapet ikke anses som noen egen juridisk enhet.
Som eier kan du ikke være ansatt i ditt eget EPF, men du kan ha egne ansatte.
Du har også færre sosiale rettigheter sammenlignet med om du skulle være arbeidstaker: Du vil for eksempel ikke ha krav på sykepenger før fra 17. sykedag, og da med maksimalt 80 % dekning. Dette i motsetning til arbeidstakere som har 100 % dekning fra første sykedag. Som eier opparbeider du deg heller ikke rett til dagpenger, heller ikke ved permittering.
Her kan du lese mer om hva som kjennetegner et enkeltpersonforetak og mer om sosiale rettigheter m.v.Åpnes i nytt vindu
Risiko
I et EPF har du et personlig ansvar for hele selskapets drift. Du driver «for egen regning og risiko», og har dermed personlig hele ansvaret dersom noe skulle gå galt. En slik selskapsform kan derfor utgjøre en stor risiko for din privatøkonomi, og bør av den grunn vurderes nøye.
Inntjening og skatt
Det overskuddet du har i ditt EPF blir skattlagt som næringsinntekt, med en effektiv marginal skattesats på inntil 50,6 % (2024) årlig.
Selskapet er en del av din privatøkonomi, og du vil derfor være personlig ansvarlig for å betale skatten på overskuddet.
De fleste EPF er kun bokføringspliktige. Dette innebærer at du må ha oversikt over inntekter og kostnader, kunne dokumentere de i et regnskap, og evt. vurdere å sette bort regnskapsføringen til en regnskapsfører.
Skattesatsen vil avhenge av størrelsen på overskuddet, og skattesatsen øker ved høyere overskudd. Dersom du omsetter for mer enn 50 000 kr, vil du som regel måtte levere en fullstendig skattemelding med næringsspesifikasjon.
Du vil måtte betale inn forskuddsskatt ved at skatteetaten sender deg terminvise (mars/juni/september og desember) fakturaer på hva de regner med at skatten vil bli, basert på din forventede inntekt.
Hvis du har lønnsinntekter ved siden av, vil dette også påvirke den effektive skattesatsen din. For de fleste vil skatteprosenten i et EPF ligge et sted mellom 33 % og 50,6 % av overskuddet (2024).
NB: Det er viktig å være klar over at den effektive skatten i et EPF påløper i sin helhet for hvert inntektsår. Dette i motsetning til f.eks. ANS/DA og AS, der deltakerne/eierne kan velge å la hele eller deler av det beskattede (22 %) overskuddet ligge igjen i selskapet, og forvalte dette videre der. Den siste delen av skatten i et ANS/DA eller AS, som er beskrevet i avsnittene under, påløper først når pengene tas ut av selskapet og utbetales til deltaker/aksjonær («deltakermodellen/aksjonærmodellen»).
Å opprette et EPF
En av årsakene til at mange velger et EPF er de lave oppstartskostnadene. Et EPF har ingen krav til egenkapital.
En eventuell registreringÅpnes i nytt vindu av selskapet i:
• Enhetsregisteret koster 2 499 kr digitalt/evt. 3 146 kr på papir (2024).
• Dersom du i hovedsak skal drive med salg av varer som er innkjøpt for videresalg, evt. har flere enn fem ansatte, må selskapet også registreres i Foretaksregisteret. Å registrere et EPF i både Enhetsregisteret og Foretaksregisteret koster 2 656 kr ved elektronisk registering/evt. 3 205 kr ved registrering på papirskjema (2024).
• Dersom du kun er registrert i Enhetsregisteret, vil en senere registrering i Foretaksregisteret koste 2 120 kr ved elektronisk registering/evt. 2 668 kr ved registrering på papirskjema (2024).
• Merk at dersom du skal drive med salg av varer og/eller tjenester innenfor merverdiavgiftsloven, vil du måtte registrere deg når omsetningen din passerer 50 000 kr innenfor en 12-måneders periode.
Registrering kan du gjøre via AltinnÅpnes i nytt vindu.