EPF

EPF er en forkortelse for enkeltpersonforetak. 

Som navnet tilsier, er dette en personlig virksomhet med kun én eier. Dersom du ikke gjør et bevisst valg, er dette foretaksformen du møter.

Regelverk og rettigheter

Å starte et EPF er ofte den enkleste måten å etablere en virksomhet på. 

Du står selv personlig ansvarlig og har et enkelt regelverk å forholde deg til. Det er heller ikke satt noen krav til egenkapital for et EPF. 

EPF er en selskapsform som er knyttet til deg som person, og etternavnet ditt må derfor være en del av foretaksnavnet. Dette innebærer at selskapet ikke anses som noen egen juridisk enhet.

Som eier kan du ikke være ansatt i ditt eget EPF, men du kan ha egne ansatte. 

Du har også færre sosiale rettigheter sammenlignet med om du skulle være arbeidstaker: Du vil for eksempel ikke ha krav på sykepenger før fra 17. sykedag, og da med maksimalt 80 % dekning. Dette i motsetning til arbeidstakere som har 100 % dekning fra første sykedag. Som eier opparbeider du deg heller ikke rett til dagpenger, heller ikke ved permittering. 

Her kan du lese mer om hva som kjennetegner et enkeltpersonforetak og mer om sosiale rettigheter m.v.Åpnes i nytt vindu 

Risiko 

I et EPF har du et personlig ansvar for hele selskapets drift. Du driver «for egen regning og risiko», og har dermed personlig hele ansvaret dersom noe skulle gå galt. En slik selskapsform kan derfor utgjøre en stor risiko for din privatøkonomi, og bør av den grunn vurderes nøye. 

Inntjening og skatt

Det overskuddet du har i ditt EPF blir skattlagt som næringsinntekt, med en effektiv marginal skattesats på inntil 50,6 % (2024) årlig. 

Selskapet er en del av din privatøkonomi, og du vil derfor være personlig ansvarlig for å betale skatten på overskuddet.

De fleste EPF er kun bokføringspliktige. Dette innebærer at du må ha oversikt over inntekter og kostnader, kunne dokumentere de i et regnskap, og evt. vurdere å sette bort regnskapsføringen til en regnskapsfører.  

Skattesatsen vil avhenge av størrelsen på overskuddet, og skattesatsen øker ved høyere overskudd. Dersom du omsetter for mer enn 50 000 kr, vil du som regel måtte levere en fullstendig skattemelding med næringsspesifikasjon.

Du vil måtte betale inn forskuddsskatt ved at skatteetaten sender deg terminvise (mars/juni/september og desember) fakturaer på hva de regner med at skatten vil bli, basert på din forventede inntekt. 

Hvis du har lønnsinntekter ved siden av, vil dette også påvirke den effektive skattesatsen din. For de fleste vil skatteprosenten i et EPF ligge et sted mellom 33 % og 50,6 % av overskuddet (2024).

NB: Det er viktig å være klar over at den effektive skatten i et EPF påløper i sin helhet for hvert inntektsår. Dette i motsetning til f.eks. ANS/DA og AS, der deltakerne/eierne kan velge å la hele eller deler av det beskattede (22 %) overskuddet ligge igjen i selskapet, og forvalte dette videre der. Den siste delen av skatten i et ANS/DA eller AS, som er beskrevet i avsnittene under, påløper først når pengene tas ut av selskapet og utbetales til deltaker/aksjonær («deltakermodellen/aksjonærmodellen»).

Å opprette et EPF

En av årsakene til at mange velger et EPF er de lave oppstartskostnadene. Et EPF har ingen krav til egenkapital. 

En eventuell registreringÅpnes i nytt vindu av selskapet i:

• Enhetsregisteret koster 2 499 kr digitalt/evt. 3 146 kr på papir (2024).

• Dersom du i hovedsak skal drive med salg av varer som er innkjøpt for videresalg, evt. har flere enn fem ansatte, må selskapet også registreres i Foretaksregisteret. Å registrere et EPF i både Enhetsregisteret og Foretaksregisteret koster 2 656 kr ved elektronisk registering/evt. 3 205 kr ved registrering på papirskjema (2024).

• Dersom du kun er registrert i Enhetsregisteret, vil en senere registrering i Foretaksregisteret koste 2 120 kr ved elektronisk registering/evt. 2 668 kr ved registrering på papirskjema (2024).

• Merk at dersom du skal drive med salg av varer og/eller tjenester innenfor merverdiavgiftsloven, vil du måtte registrere deg når omsetningen din passerer 50 000 kr innenfor en 12-måneders periode.

Registrering kan du gjøre via AltinnÅpnes i nytt vindu.

Gry Fremstad

Gry Fremstad

Advokat/Chief Legal Client Adviser

ANS/DA

Det finnes to forskjellige former for ansvarlig selskap:

1. Ansvarlig selskap (ANS): hvor eierne har ubegrenset, personlig ansvar for selskapets forpliktelser.

2. Ansvarlig selskap med delt ansvar (DA): hvor eierne har delt ansvar for selskapets forpliktelser.

Ansvarlig selskap er en selskapsform med to eller flere eiere, som enten kan være fysiske eller juridiske personer. Eierne kalles «deltakere». 

Regelverk

Et ansvarlig selskap reguleres av selskapsloven. Dette gjør at det er relativt enkelt å etablere et ANS/DA gjennom en selskapsavtale, og det er ingen krav til egenkapital.

Selskapsavtalen er en skriftlig avtale som deltakerne i selskapet skal underskrive. Loven stiller noen minimumskrav til hva denne skal inneholde, men det er også anledning til å regulere mer. (Eventuelt nye deltakere må tiltre denne selskapsavtalen skriftlig.) Selv om ikke loven gir stiller krav til noe minsteinnskudd, kan dere gjøre dette gjennom selskapsavtalen.

Eierne kan ikke være ansatt i selskapet, men selskapet kan ha egne ansatte.

Som eier i et ANS/DA har man også færre sosiale rettigheter sammenlignet med om du skulle være arbeidstaker. Du vil ikke ha krav på sykepenger før fra 17. sykedag og da med 80 % dekning (dette i motsetning til arbeidstakere som har 100 % dekning fra første sykedag.) Som deltaker i et ansvarlig selskap opparbeider du heller ikke rett til dagpenger. 

Selv om du tjener opp pensjon som deltaker i et ansvarlig selskap, bør du også vurdere ytterligere pensjonssparing som vil dekke opp for inntektstapet når du en gang skal gå av med pensjon.

Et ANS/DA har både bokføringsplikt og regnskapsplikt. Rent generelt innebærer dette at selskapet må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret i Brønnøysund, og levere inn skattemelding med næringsspesifikasjon til Skatteetaten. 

Her kan du lese mer om hva som kjennetegner et ansvarlig selskap, og mer om sosiale rettigheter m.m. Åpnes i nytt vindu

Risiko

Selv om all virksomhet medfører en økonomisk risiko, er det særdeles viktig å ta stilling til hvor stor denne er hvis du vurderer å opprette et ansvarlig selskap.

ANS

I et ansvarlig selskap med solidarisk ansvar, har deltakerne et ubegrenset og personlig ansvar for all gjeld. Solidaransvar betyr at kreditor kan kreve hele gjelden fra en av deltakerne, og så er det opp til deltakerne å gjøre opp seg imellom i ettertid. 

DA

I et ansvarlig selskap med delt ansvar, har deltakerne samlet et ubegrenset og personlig ansvar for hele selskapsgjelden, men hver deltaker kan bare belastes for sin ansvarsandel. Hvor stor denne ansvarsandelen er, fremgår av selskapsavtalen.

I valget mellom et ANS og DA, vil det å velge et DA derfor redusere det økonomiske ansvaret noe, siden ansvaret begrenses til eierandelen.

Generelt for ANS og DA

Det er viktig å være klar over at det personlige ansvaret for opparbeidet gjeld også gjelder etter at man har gått ut av selskapet med mindre kreditor har fritatt deltakeren for ansvar. Deltakere som trer inn i et ansvarlig selskap vil også være ansvarlig for forpliktelser inngått før deltakeren gikk inn i selskapet. Dette er derfor ikke en selskapsform som er egnet på sikt dersom dere f.eks. skulle trenge investorer. 

Inntjening og skatt

Selskapet er ikke et eget skattesubjekt, og deltakere i et ansvarlig selskap er personlig ansvarlig også for skatten som påløper. 

a) Selskapets overskudd beskattes hos deltaker med 22 % årlig – uavhengig av om pengene utbetales eller ikke. Skatten på 22 % kommer i tillegg til skatten som påløper når midlene blir delt ut.

b) Selv om du ikke kan anses som ansatt (se over), kan du likevel motta en arbeidsgodtgjørelse. Denne godtgjørelsen vil bli behandlet som næringsinntekt uten arbeidsgiveravgift, noe som innebærer en effektiv skattesats på mellom 34,7 % og 50,6 % hos deg som deltaker. Beløpet vil samtidig komme til fradrag i selskapets overskuddsberegning med 22 %.

c) Andre utdelinger fra selskapet til eierne («enhver vederlagsfri overføring av verdier fra selskapet til deltaker») skattlegges hos deltaker med 22 %. NB: Disse utdelingene kommer ikke til fradrag i selskapets overskuddsutdeling.

Dersom man ser skatten på selskapets overskudd + det som utdeles, vil man komme til en total skattebelastning på:

Arbeidsgodtgjørelse: 0 % skatt på selskapet (fordi godtgjørelse kommer til fradrag i selskapets overskudd). Skatt på deltaker: 22 % alminnelig inntektsskatt + trinnskatt på mellom 1,7 % og 17,6 % + 11 % trygdeavgift på næringsinntekt = mellom 34,7 % - 50,6 % (2024).

Andre utdelinger: 22 % på overskudd i selskapet + 22 % på utdeling = 39,16 % (2024).

Å opprette et ANS/DA

Et ansvarlig selskap har ingen krav til egenkapital.

En registreringÅpnes i nytt vindu i:

• Foretaksregisteret koster 2 656 kr ved elektronisk registrering/ evt. 3 205 kr ved registrering på papir (2024).

• Merk at dersom du skal drive med salg av varer og/eller tjenester innenfor merverdiavgiftsloven, vil du måtte registrere selskapet når omsetningen din passerer 50 000 kr innenfor en 12-måneders periode.

Registrering kan du gjøre via AltinnÅpnes i nytt vindu.

AS

AS er forkortelse for et aksjeselskap. Dette er en selskapsform der selskapet anses som en egen juridisk person og eierne (aksjonærene) har et personlig begrenset ansvar.

Regelverk

Et aksjeselskap reguleres av aksjeloven eller allmennaksjeloven. 

Dette er en ansvarsform som begrenser aksjonærenes ansvar til det de har skutt inn. 

Kravet til aksjekapital skal blant annet sikre selskapets kreditorer. Aksjeloven krever derfor at et aksjeselskap må ha en aksjekapital (bundet egenkapital) på minimum 30 000 kr. 

Aksjeloven/allmennaksjeloven er et relativt komplisert regelverk å forholde seg til (i motsetning til de to andre selskapsformene (EPF/ANS/DA) som er omtalt over). Dette kommer særlig av det begrensede ansvaret som aksjonæren har. 

Et aksjeselskap har både bokføringsplikt og regnskapsplikt. Rent generelt innebærer dette at selskapet må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret i Brønnøysund, og levere inn skattemelding med næringsspesifikasjon til Skatteetaten. 

Her kan du lese mer om hva som kjennetegner et aksjeselskap, og mer om sosiale rettigheter m.m.Åpnes i nytt vindu 

Risiko

Et AS er ansett som en egen juridisk person. 

Som eier i et AS («aksjonær»), vil du ikke være ansvarlig for mer enn den aksjekapitalen som du har innbetalt. Dette er derfor en selskapsform som er svært godt egnet dersom du/dere på sikt f.eks. skulle trenge flere investorer. 

Inntjening og skatt

a) Selskapets overskudd: Som egen juridisk enhet, er selskapet også et eget skattesubjekt. Det beregnes 22 % skatt av overskuddet i et AS. 

• Norske aksjeselskaper er i tillegg omfattet av fritaksmetoden. Dette innebærer at selskapet som et utgangspunkt ikke blir skattlagt for aksjeinntekter (aksjeutbytte og aksjegevinster fra selskap innenfor EØS-området, eller har fradragsrett for aksjetap innenfor samme område). 

NB: Hvis selskapet ditt eier mindre enn 90 % av selskapet, vil likevel 3 % av mottatt aksjeutbytte eller utdeling i aksjeselskapet være skattepliktig inntekt, noe som vil innebære en skatt på 0,66 %.

Som aksjonær beskattes du av det du tar ut av lønn eller utbytte (aksjonærmodellen). 

b) Lønn: Maksimal effektiv marginal skattesats eksklusiv arbeidsgiveravgift er på 47,4 % (alminnelig inntektsskatt 22 % + maksimal trinnskatt (trinn 4) 17,6 % + trygdeavgift 7,8 %) (2024). 

Lønnsinntekt inkl. arbeidsgiveravgift er 55,8 % (2024). Økningen på 8,4 % skyldes a) 2,4 % økning for den ekstra arbeidsgiveravgiften over 850 000 kr, b) 2,4 % økning på trinnskatt 4 og c) 2,4 % økning på trinnskatt 5 (2024). Forklaring og illustrasjon på beregningen er gitt fra NHO (kap 4.1)Åpnes i nytt vindu

c) Utbytte: Den alminnelige inntektsskatten på 22 % oppjusteres med en faktor på 1,72. Dette medfører en reell utbyttebeskatning på aksjonærens hånd på 37,84 % (2024). (For utbytte som overstiger skjermingsfradragetÅpnes i nytt vindu.)

Skatt totalt på selskap og aksjonær, utbytte, inklusiv selskapsskatt, vil da bli: (100 x 22 %) + (78 x 37,84 %) = 22 % + 29,5 % = 51.5 % (2024).

På grunn av de høye satsene får vi ofte spørsmål om en aksjonær i et AS bør ta ut lønn eller utbytte. Er dette i det hele tatt valgfritt? 

Hva som lønner seg vil bl.a. avhenge av den aktuelle skattesatsen, lønnsnivået, dine pensjons- og trygderettigheter, m.m. Vi vil lage en oppfølgende artikkel som tar for seg valget mellom lønn og utbytte i løpet av kort tid for å bistå deg med en slik vurdering.

Å opprette et AS

Du trenger minimum 30 000 kr som aksjekapital for å starte et AS. Beløpet kan du bl.a. benytte til å registrere selskapet i Brønnøysund. 

En registreringÅpnes i nytt vindu i:

• Enhets- og Foretaksregisteret koster 5 784 kr ved elektronisk registrering/evt. 6 940 kr ved registrering på papir (2024).

• Merk at dersom du skal drive med salg av varer og/eller tjenester innenfor merverdiavgiftsloven, vil du måtte registrere deg når omsetningen din passerer 50 000 kr innenfor en 12-måneders periode.

Registrering kan gjøres via AltinnÅpnes i nytt vindu.

NB: Dersom du i dag driver med næringsvirksomhet gjennom et EPF eller ANS/DA, kan selskapet omdannes til et AS uten å utløse skatteplikt, forutsatt at dette gjøres på riktig måte.

Konklusjon

Å velge selskapsform bør være en konkret avveining av din situasjon som hensyntar blant annet: risiko, rettigheter (pensjonsoppsparing, trygd, forsikring, mv.), samt ulike plikter som skatter, avgifter, mv. 

Som Private Banking kunde i Nordea kan du ta kontakt med en av våre jurister gjennom din finansielle rådgiver. Vi vil kunne bistå deg med på svare på ulike spørsmål du skulle ha gjennom denne prosessen.

Lykke til!

Kontakt oss

Mandag – fredag 08.00-18.00.  

Når du ringer utenfor åpningstid vil du bli betjent av kundeservice Privat. Som Private Banking kunde vil du alltid oppleve å bli prioritert.