Testamentform
Arvelovens utgangspunkt
Ektefeller
Når en avdød ektefelle etterlater seg livsarvinger, har gjenlevende ektefelle en arverett på ¼ av det førstavdøde etterlater seg eller minimum 4 G, (kr 496 112 per 1. mai 2024), jfr. arveloven § 8. Gjenlevende ektefelle arver både av førstavdødes særeiemidler og av førstavdødes andel av felleseiemidlene. Dersom førstavdøde ektefelle ikke etterlater seg livsarvinger, men etterlater seg kun ektefelle og foreldre, har gjenlevende ektefelle en arverett på ½ av det førstavdøde etterlater seg eller minimum 6 G (kr 744 168 per 1. mai 2024), jfr. arveloven § 9. Gjenlevende ektefelle vil ha rett på alt førstavdøde etterlater seg, dersom førstavdøde ektefelle kun etterlater seg arvinger i tredje arvegangsklasse, dvs. besteforeldre eller til livsarvinger etter dem, jfr. arveloven § 6.
Det kan være ulike årsaker til at ektefeller ønsker å opprette testament som fraviker arvelovens generelle løsning. Det er mulig å begrense ektefellens arverett i testament, så lenge ektefellen har fått kunnskap om testamentet før arvelateren faller fra (med mindre det var umulig/urimelig vanskelig å varsle ektefellen), jfr. arveloven § 10. Ønsker den andre ektefellen derimot å tilgodese sin ektefelle ytterligere enn det som følger av arvelovens regler, er det ikke noe krav om at ektefellen skal gjøres kjent med testamentet.
Samboere
Det økonomiske forholdet mellom samboere er i stor grad ikke lovregulert, og samboere har derfor ikke de samme rettigheter som ektefeller, både ved et samlivsbrudd og/eller ved død. Samboere er ikke likestilt som ektefeller etter arvelovens bestemmelser. Samboere uten felles barn har ikke arverett etter hverandre etter loven, og har heller ikke rett til å sitte i uskiftet bo etter førstavdøde. For samboere med felles barn eller som venter barn, har samboeren en rett på 4 ganger folketrygdens grunnbeløp (kr 496 112 per 1. mai 2024). Videre har samboere med felles barn en begrenset rett til å sitte i uskiftet bo med felles bolig og innbo, fritidsbolig med innbo samt bil som har tjent til felles bruk, jfr. arveloven § 32.
For samboere kan det derfor være spesielt viktig å opprette testament, for å sikre at gjenlevende samboer har tilstrekkelig med midler til å leve for dersom den ene faller fra, både i forhold til en evt. utvidet uskifterett og/eller retten til arv etter førstavdøde. Mange samboere er ikke klar over at uskifteretten etter førstavdøde etter arveloven for eksempel ikke inkluderes avdødes bankkonti, aksjer mv., og at med mindre samboerne har utvidet uskifteretten ved testament, skal denne skiftes med førstavdødes arvinger.
Livsarvinger
Livsarvinger har i utgangspunktet rett på 2/3 av midlene etter arvelater. Pliktdelsarven er likevel aldri større enn 15 ganger folketrygdens grunnbeløp (kr 1 860 420 per 1. mai 2024) etter arvelater, jfr. arveloven § 50. Avhengig av din familiesituasjon, har du derfor, innenfor arvelovens regler om pliktdelsarv for livsarvinger og ektefeller/samboere, mulighet til å fordele arven slik du ønsker