Bevegelser i markedet

Det har vært betydelig uro på børsene de siste dagene. Dette startet for alvor mot slutten av forrige uke: S&P500 falt 2,06 pst., hvorav mesteparten av fallet kom på fredag 2. august (-1,84 pst.). Markedet har vært nervøst siden tidlig i juli, delvis på grunn av bekymringer rundt den høye prisingen av de store teknologigigantene. 

Svakere enn forventede makroøkonomiske nøkkeltall har i tillegg ført til økt snakk om en mulig resesjon. En svak arbeidsmarkedsrapport fra USA på fredag var den utløsende årsaken til det siste fallet. Arbeidsledigheten økte fra 4,1 pst. i juni til 4,3 pst. i juli, noe som utløste den såkalte Sahm-regelen. Denne regelen viser en sammenheng mellom økning i arbeidsledigheten over tid og resesjoner.

Rentemarkedet har reagert kraftig og priser nå inn et kutt på 50 basispunkter på neste rentemøte i Federal Reserve. Totalt er det priset inn fem rentekutt à 25 basispunkter i år, mot tre før sysselsettingstallene kom.

Overdreven reaksjon

Likviditeten i markedet er tynn i august, og vår vurdering er at dette er en overdrevet reaksjon. Det ble ansatt 114.000 flere personer i USA i juli. Sahm-regelen har nesten alltid sammenfalt med fall i sysselsettingen. Sterk vekst i arbeidstilbudet, blant annet som følge av høy innvandring, forklarer hvorfor arbeidsledigheten likevel øker. Med flere i jobb er det rimelig å anta at de negative effektene av økt arbeidsledighet på etterspørsel og økonomi er mindre enn normalt. 

Arbeidsmarkedstallene er også usikre, og vi vet at orkaner har bidratt til at rapporten for juli framstår som svak. BNP for 2. kvartal i USA overrasket på oppsiden og tyder på god driv i etterspørselen.

Hold deg til din langsiktige plan – hvis du kan

Når du investerer i aksjer og fond, er det viktig å tenke langsiktig. Ved å være tro mot din opprinnelige tidshorisont, selv når markedene svinger, vil du over tid høste av oppgangen i markedet. Hvis du selger på feil tidspunkt og mister oppgangen som ofte følger etter en nedtur, kan du også miste mye avkastning. Du har større sannsynlighet for positiv avkastning på lang sikt hvis du investerer jevnlig, enn om du forsøker å time markedet.

Hold hodet kaldt, og husk at volatilitet er en naturlig del av markedsdynamikken. Med en langsiktig tilnærming og en solid strategi kan du navigere gjennom urolige tider og styrke din portefølje. Snakk gjerne med din Private Banking-rådgiver dersom du er usikker på hva du skal gjøre.

Joachim Bernhardsen

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea, mener det er gode grunner til å ikke la følelsene ta overhånd når markedet faller.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste.

Om innholdet på denne siden

Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Innholdet er ikke ment som personlig investeringsrådgivning. Trenger du personlig rådgivning ber vi deg ta kontakt med oss.

Kontakt oss

Mandag – fredag 08.00-18.00.  

Når du ringer utenfor åpningstid vil du bli betjent av kundeservice Privat. Som Private Banking kunde vil du alltid oppleve å bli prioritert.