Gjeldsregisteret - hva betyr det for deg?

1. juli kom det nye gjeldsregisteret. Nå kan du og bankene enkelt få full oversikt over din usikrede gjeld.

Gjeldsregisteret er et informasjonsregister som samler inn informasjon om hvor mye den enkelte forbruker har i usikret gjeld, eksempelvis forbrukslån, kjøpskreditt og kredittkort. Usikret gjeld vil si at det ikke er gitt en pantesikkerhet i noe personen selv eier. 

Målet er å forebygge gjeldsproblemer blant privatpersoner ved å redusere risiko for at enkelte får innvilget lån de ikke er i stand til å betjene. Dersom du har mye gjeld fra før, skal gjeldsregisteret bidra til at det blir vanskelig for deg å ta opp ytterligere gjeld. 

Hva betyr dette for deg som kunde?

 • Du får full oversikt over din usikrede gjeld
  Fra 1. juli kan du enkelt logge deg inn i gjeldsregisteretÅpnes i nytt vindu ved bruk av BankID.  Der får du full oversikt over din usikrede gjeld. Tjenesten er gratis for privatpersoner. 
 • Banker får oversikt
  Når du søker om lån kan banken innhente gjeldsinformasjonen din for å vurdere søknaden. Du vil få beskjed når opplysninger om deg i et gjeldsregister blir hentet, på samme måte som du i dag får et brev i posten hver gang noen gjøre en kredittsjekk på deg. 
 • Vil jeg få mindre lån fremover?
  Gjeldsregister vil ikke endre våre rutiner, men det gjør oss enda bedre rustet til å ta riktige beslutninger når vi vurderer lånesøknader. For en del kunder kan det utvidede informasjonsgrunnlag bankene nå får ha en direkte innvirkning på for eksempel hvor mye boliglån de får innvilget. Husk at ubrukt kreditt på kortet (altså hele kredittrammen) vil bli regnet som gjeld og vil inngå i en kredittvurdering. 
 • Hva slags gjeld skal med i gjeldsregisteret?
  All gjeld som ikke er sikret med et registrert pant i noe du eier skal med i gjeldsregisteret. Det gjelder forbrukslån, kredittkort og kjøpskreditt. Lån som er sikret med pant, for eksempel boliglån og billån, føres ikke opp i gjeldsregisteret. Informasjon om disse finnes i andre offentlige registre, som grunnboka og Løsøreregisteret. 

Om gjeldsregister

Alle som tilbyr forbrukskreditt er pålagt å rapportere inn informasjon til gjeldsregisteret. Barne- og likestillingsdepartementet har innvilget konsesjon til tre private aktører som skal drive hvert sitt register, hvorav Nordea har valgt å benytte Experian. Informasjonen i registeret blir oppdatert minst én gang i døgnet.  

Spørsmål og svar om gjeldsregisteret

Hva slags informasjon kan dere se om meg?

Vi kan kun se hvor mye du har i gjeld, hvor stor kredittramme du har samt hvilken rente du betaler. Vi kan derimot ikke se hvilke andre banker du har lånt fra.

Kan jeg sjekke andres gjeld?

Nei, du kan kun sjekke din egen gjeld.

Kan jeg selv rapportere gjelden min inn til gjeldsportalen?

Nei, det er bankene og finansinstitusjonene som er ansvarlige for å rapportere inn opplysninger.

Hvor lenge blir mine opplysninger lagret?

Dine opplysninger blir oppdatert fortløpende, og tidligere gjeldsopplysninger blir slettet med en gang gjelden din er nedbetalt eller innfridd.

Hvorfor ser jeg et boliglån i gjeldsregisteret?

Du vil se boliglån i gjeldsregisteret i to tilfeller:

 • Hvis lånet kun er sikret med realkausjon og ikke sikret i egen eiendom. Hvis foreldre for eksempel kausjonerer for et boliglån til barnet og lånet er sikret i foreldrenes egen bolig, vil gjelden vises i gjeldsregisteret på barnet.
 • Hvis du står som medlåntaker på et lån som ikke er sikret i din egen bolig. Hvis foreldre for eksempel er medlåntakere sammen med barnet sitt på et lån og lånet kun er sikret i barnets bolig, vil gjelden vises i gjeldsregisteret på foreldrene.