Informasjon om nedbetaling av lånet

Kjøpekontrakter og lånedokumenter er signert og du kan glede deg over å eie din egen bolig – gratulerer!

Sammen med lånedokumentene du har signert, finner du detaljert informasjon om lånet ditt. Der kan du lese ytterligere detaljer om renter og avdrag, hvor mye du skal betale og en nedbetalingsplan m.m.

Når begynner jeg å betale ned på lånet?

Nedbetalingsperioden starter den dagen du overtar din nye bolig og pengene overføres til meglers konto.

Automatisk trekk fra konto

Lånet ditt trekkes automatisk fra brukskontoen din hver måned. Du kan også benytte Sparekonto som trekkonto, utenom de 12 frie uttakene, hvis du heller ønsker det.

Når trekkes lånet?

Lånet blir trukket fra kontoen din en fast dato hver måned. Vi blir enige om hvilken dato som passer best for deg. Det mest vanlige er å velge samme dato som du får lønn eller rett etterpå. Det eneste du trenger å tenke på er at det er penger på kontoen den datoen lånet skal trekkes. Se på nedbetalingsplanen for å finne ut av hvor mye det er. 

Det hender at det første forfallet  - eller trekket fra konto – ikke stemmer helt med nedbetalingsplanen. Det avhenger av datoen du overtar din nye bolig. Vær obs på at det første trekket kan være høyere enn de påfølgende, hvis det for eksempel har gått halvannen måned fra overtagelsesdato til første automatiske trekk.

Endre trekkdato på boliglånet ditt

Har du fått ny lønningsdato? Da kan du enkelt endre trekkdato på boliglånet ditt i mobilbanken. Velg "oversikt" nederst på skjermen, klikk deretter på lånet og endre på "Endre trekkdato - og konto".

Hvis du ikke har brukt mobilbanken vår før - kommer du enkelt i gang her

Tenk også på forsikringer

Når du har kommet så langt i prosessen, kan det være lurt å tenke gjennom hvilke forsikringer du trenger den dagen du overtar din nye bolig.

For å være sikker på at du kan betale lånet ditt hvis du for eksempel skulle være så uheldig å bli arbeidsledig eller alvorlig syk, er det lurt å ha en livsforsikring.

Hvem bør ha livsforsikring?

  • Du som har lån og ansvar for flere enn deg selv (ektefelle/barn).
  • Du som har felles lån med samboer. Samboere arver ikke hverandre derfor må dere huske å begunstige hverandre i forsikringen.

Forsikringen er nærmest obligatorisk for en barnefamilie da den reduserer konsekvensen av tapt inntekt i familien. Pengene vil hjelpe familien i en overgangsfase, f.eks. for å slette gjeld og klare omstillingen. Den kan bidra til at de etterlatte kan bli boende i boligen. 

Er du enslig uten forsørgeransvar holder det vanligvis med uføreforsikring eller forsikringen alvorlig sykdom.

Boligen og eiendeler må forsikres

  • Bor du i egen bolig, må du ha en forsikring som dekker hus og innbo.
  • Bor du i sameie, aksjeleilighet eller borettslag, må du ha en innboforsikring. 

Reserve til uforutsette hendelser

Det kan være greit å ha litt ekstra penger på sparekontoen til å dekke uforutsette utgifter, som for eksempel reparasjon av bilen, vaskemaskinen ryker eller andre uventede regning. Sparer du litt hver måned, vil du raskt bygge deg opp en buffer. 

Er du klar til å sende inn søknaden?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på boliglån. Etter at du har sendt inn din søknad vil du bli kontaktet av en rådgiver.

Søk om lån til bolig

Boligkjøp - oversikt over prosessen steg for steg

1. Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Få tips til hva du bør tenke på før du kjøper ny bolig. Ved å kartlegge behovene dine finner du ut hvilken boligtype og prisklasse som passer deg.

Gå til steg 1

2. Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne til boligkjøpet avhenger av din betjeningsevne. Lær deg mer om dette og hva som påvirker kostnadene på lånet.

Gå til steg 2

3. Hva er lurt å tenke på før jeg låner?

Før du tar opp boliglån, må du vite om du ønsker fast eller flytende rente og annuitetslån eller serielån. Her får du en rask gjennomgang av hva de ulike lånetypene innebærer.

Gå til steg 3

4. Hvordan søker jeg om finansieringsbevis og boliglån?

Få hjelp med søknadsprosessen, uansett om du ønsker å søke lån digitalt eller med hjelp av en rådgiver. Finn ut hva du må ha klart før du fyller ut søknadspapirene og er klar for kjøp av bolig.

Gå til steg 4

5. Visning, bud og bekreftelse på finansiering

Her gir vi deg noen tips i forhold til visning og bud, og mellom de ulike eierformene. Vi håper det vil hjelpe deg å gjøre et boligkjøp du er fornøyd med også i ettertid.

Gå til steg 5

6. Hva skjer etter jeg har fått lånet og kjøpt bolig?

Etter at du har kjøpt boligen trer låneavtalen i kraft og du kan begynne på en ny fase i livet. Men når starter nedbetalingen og hva skjer hvis du mister inntekten din?

Gå til steg 6