Advokat Linda Hjelvik Amsrud i Private Banking gir nyttig informasjon om Fremtidsfullmakt
Er det et tema vi snakker mye med kunder om, så er det fremtidsfullmakt. En fremtidsfullmakt er kort sagt et privatrettslig alternativ til et offentlig vergemål, og innebærer at du gir en eller flere personer fullmakt til å representere deg personlig og økonomisk dersom du selv ikke kan fatte beslutninger på egne vegne grunnet sykdom eller skade. Den vanligste misforståelsen jeg møter er at ektefeller og/eller samboere kan fatte fulle økonomiske og personlige beslutninger for sin partner dersom vedkommende selv er ute av stand til dette. Det er feil. Dersom det ikke er opprettet en fremtidsfullmakt, vil det i et slikt tilfelle bli opprettet et vergemål av Statsforvalteren. Derfor er en fremtidsfullmakt like viktig uansett alder, selv om det spesielt er viktig å ta stilling til dette når man blir eldre.
Hva er en fremtidsfullmakt?
En fremtidsfullmakt er som sagt et privatrettslig alternativ til et offentlig vergemål hos Statsforvalteren, og er regulert av Vergemålslovens bestemmelser.
Som navnet tilsier, så er en fremtidsfullmakt en fullmakt som vil gjelde i fremtiden. Den vil først tre i kraft på det eventuelle fremtidige tidspunktet fullmaktsgiver ikke selv kan fatte beslutninger på egne vegne grunnet sykdom eller skade. En fremtidsfullmakt er en livsdisposisjon, hvilket vil si at den kun vil gjelde mens fullmaktsgiver er i live og den vil falle bort i sin helhet den dagen vedkommende dør.
En fremtidsfullmakt kan skrives som en generalfullmakt som skal dekke alle økonomiske og personlige beslutninger, eller begrenses til å kun gjelde visse økonomiske og/eller personlige beslutninger. Velges sistnevnte, vil Statsforvalteren opprette et sidevergemål som dekker de økonomiske og personlige forholdene som ikke er dekket av fremtidsfullmakten.