Slik kommer du i gang med månedlig sparing

Ved å sette et konkret sparemål, blir det enklere å nedprioritere noe for å oppnå det du ønsker deg. Hvor mye du kan sette av til sparing hver måned avhenger av livssituasjonen og privatøkonomien din. Og hvordan du skal spare, avhenger av hva du skal bruke pengene til, og når du trenger dem. Nedenfor gir forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, flere gode tips til hvordan du kommer i gang med sparingen.

Få oversikt

Det er mye som skjer i livet, og økonomien varierer avhengig av hvor i livet du er. For å bli mer bevisst på hva pengene dine går til, kan det være lurt å lage et budsjett. Det gir deg oversikt over forbruket ditt og kontroll på pengestrømmen. Ved å gjøre små endringer i forbruket kan du spare betydelige beløp i måneden. Det er først når du vet hva du bruker pengene dine på at sparepotensialet øker.

Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun

Forbrukerøkonom Derya Incedursun

Fondssparing

Ønsker du å spare langsiktig kan fond være en god spareform som historisk har vist seg å gi bedre avkastning enn sparing på konto. Fondssparing passer også til de aller fleste spareformål, for eksempel sparing til barn, barnebarn, pensjon, og oppbygging av formue. 

Du kan velge mellom et stort utvalg av aksjefond og kombinasjonsfond utfra din forventning til avkastning og hvor mye risiko du vil ta. Velger du høy aksjeandel i sparingen din, kan du forvente høy avkastning, men husk at da øker også risikoen. Det er viktig å merke seg at historisk avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi. 

Det tryggeste er å investere i fond over en lengre periode og ikke alt på en gang. En månedlig spareavtale kan være en enkel måte å spare på hvor du selv bestemmer hvor mye du vil spare. Da vil sparingen gå av seg selv, og risikoen jevnes ut over tid fordi du setter inn beløp i både oppgangstider og nedgangstider. 

Kortsiktig sparing

Sparer du for et kortere tidsrom, for eksempel til oppussing, nye møbler eller en eksotisk ferie, kan en sparekonto være en god løsning. Det er også viktig å sette av penger til uforutsette utgifter, for eksempel til en uventet bilreparasjon, arbeidsledighet eller sykdom. I slike tilfeller er det en god idé å velge sparekonto fremfor fondssparing.  

Du kan enkelt i nettbanken lage en overføring fra brukskontoen til sparekontoen og skrive inn beløp og dato for trekk, dermed er du i gang med fast sparing. Hos de fleste banker kan du ha ulike sparekonto til ulike spareformål.

Sparegrep

Reduser unødvendige utgifter og se hva du er avhengig av for å opprettholde minimum levestandard og hva du kan kutte ned på eller fjerne helt. Du kan for eksempel ha en shoppingfri periode, ikke handle på impuls, kutte ut overflødige strømmetjenester og abonnementer eller droppe lunsj og middager ute. Dyre uvaner kan gjøre store utslag i økonomien, og du kan spare mange tusen kroner med en streng innstramning.

Lag deg en ukeplan og planlegg matinnkjøp. Det reduserer matsvinn og du sparer penger. Det finnes flere kontoer på Instagram som har inspirerende oppskrifter for billig og sunn mat. Og det finnes apper hvor restauranter og butikker gir bort overskuddsmat eller mat som holder på å gå ut av dato.

Skal du ha møbler, hvitevarer, klær eller annet, kan du gå for gjenbruk. Du kan gjøre kupp på ting som ellers er dyrt å kjøpe nytt, og noe gis til og med bort gratis. Ved å kjøpe brukt sparer du også miljøet. Følg med på ulike markedsplasser og spør familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan få eller låne. Du kan også tjene penger ved å selge ting du ikke trenger.

Bil er et pengesluk og det kan være lurt å droppe denne dersom du har mulighet til det. Bruk beina, kollektivtransport eller sykkel i stedet. Det finnes tjenester hvor du kan leie bil ved behov, både av nabo eller av et firma. Sjekk ut hva som finnes der du bor.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste.