Kvinnedagen - det nytter å kjempe for likestilling

I dag feirer vi kvinnedagen 8. mars. Vi bærer alle sammen på ansvaret for å kjempe for likestilling på våre skuldre. Et stort ansvar hviler på oss i næringslivet, men i dag vil jeg fokusere på hvordan kvinner tar og kan ta et ansvar for likestilling selv. Nemlig ved å ta kloke valg for seg og sin egen økonomi.

Kampen for kvinners rettigheter og likestilling har vært lang. I dag minner vi oss selv og alle på at kampen ikke er over. Samtidig er det en dag det er lov å klappe seg selv på skulderen og se hvor langt vi har kommet. For å finne fram viljen til å kjempe videre, må vi også feire små og store seiere kvinner har oppnådd. 

Randi Marjamaa

Randi Marjamaa, leder Privatmarkedet og landssjef Nordea Norge er opptatt av at kvinner tar kloke valg for seg og sin egen økonomi.

Åtte av ti minstepensjonister er kvinner

Å jevne ut økonomiske forskjeller har lenge vært viktig i kampen for et mer likestilt samfunn. Ofte snakkes det om lønn, men vi må ikke glemme andre viktige faktorer som pensjon, investering og sparing. Et eksempel på dette i dag er at flere enn åtte av ti minstepensjonister er kvinner. Historisk har dette en sammenheng med lønn, men i dag ser vi og at det har en sammenheng med risikovillighet samt kunnskap om økonomi og sparing.

Vi ser heldigvis at det skjer framskritt. I 2010 var cirka 60% av alle som opprettet spareavtale i Fond i Nordea i menn. I 2021 gikk kvinnene forbi og opprettet rett over 50% av spareavtalene. Hvis vi ser på kvinner mellom 20 og 39 år så er og andelen som sparer i Individuell pensjonssparing rett over 50%. Selv om vi fortsatt ser at størstedelen av volumet på sparingen ligger hos menn er dette viktige fremskritt for likestilling på lengre sikt.

Kvinner flinkere på bærekraft

Det er også verdt å ta med seg at mangfold i sparing og investering har høy egenverdi. Kvinner investerer i større grad enn menn i bærekraftige fond. Skal vi nå FNs bærekraftsmål må private investeringer mobiliseres til selskap som bidrar til bærekraftig utvikling. Dette vil også bare bli viktigere fremover fra et finansielt ståsted med tanke på å redusere risiko og øke muligheten for langsiktig god avkastning. 

Så mitt råd til alle kvinner denne 8. mars er å sette av et kvarter til å gå gjennom egen sparing. Den raskeste måten å komme i gang med langsiktig sparing er å avdekke sine økonomiske mål og sette av penger til sparing. 

Gratulerer med dagen, takk til alle som har kjempet før oss og stå på i kampen videre.

Hvordan unngå typiske kvinnefeller og ta kontroll over egen økonomi?

Våre juridiske rådgivere deler tips og erfaringer i podkasten:
"Får jeg lov - Damespesial".

Du kan lytte til podkasten på alle vanlige podkastplattformer.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea