Klarer du deg med halv lønn?
Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun har god innsikt i folks kunnskap om pensjon. Hun opplever at overraskende få forstår hvor lite de vil ha å rutte med uten å spare til pensjon på egenhånd. - Mange er ikke klar over at lønnen deres som pensjonist kan bli nærmest halvert i forhold til inntekten de har i dag, sier hun.
- Ønsker du deg mer i pensjon, for eksempel 70-80 prosent av dagens lønn, krever dette en egeninnsats i form av egen pensjonssparing. Det er også viktig å tenke på at du skal ha nok penger til hele pensjonstiden. Vi lever stadig lenger, og på et tidspunkt tar pensjonen fra tidligere arbeidsgivere slutt. Da har du bare folketrygden igjen, hvis du ikke har spart noe på egenhånd, sier Incedursun.
Ikke for sent å starte
Som med annen sparing er det lurt å starte tidlig. Da kan avkastningen på sparingen gjøre mye av jobben. - Er du i 40- eller 50-årene og ennå ikke har startet pensjonssparing, trenger du imidlertid ikke å fortvile, sier forbrukerøkonomen. - Med flere tiår igjen til pensjonsalder, kan selv et beskjedent månedlig sparebeløp vokse til et betydelig tilskudd til pensjonen din. Men – la ikke dette være en sovepute. Tiden er definitivt inne for å begynne pensjonssparing, understreker Incedursun.
Hva må til?
Forbrukerøkonomen har laget noen eksempler på hva som skal til for å oppnå en viss sum etter et antall år med sparing. Eksemplene gjelder sparing i fond med en årlig avkastning på syv prosent. Sparebeløpet er inflasjonsjustert*.
- Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 35 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til 932 641 kroner
- Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 45 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til 477 409 kroner
- Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 55 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til 197 936 kroner
Eksemplene viser at det ikke er nødvendig med svimlende sparebeløp for å oppnå et godt tilskudd til pensjonen din.
- Å ta gode økonomiske valg er grunnlaget for god livskvalitet, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea
Andre små grep som øker pensjonen din
- Husk også at det er flere små grep du kan ta for å øke pensjonen din – helt gratis, forteller Incedursun. Start med disse:
- Skaff deg oversikt. Vit hva du kan forvente deg i pensjon fra folketrygden, arbeidsgivere og eventuell egen sparing. Da vet du hvor du står, og kan legge en plan videre.
- Egen pensjonskonto. Den største pensjonsnyheten på lenge. Du samler pensjonen din å én konto, og får bedre oversikt, lavere kostnader og potensielt mer i pensjon.
- Sjekk aksjeandelen på innskuddspensjonen hos arbeidsgiveren din. Dette har stor betydning for avkastningen på pensjonssparingen din. Riktig aksjeandel for nettopp deg er noe av det viktigste du kan gjøre for pensjonen din, særlig hvis du har mange år igjen til pensjonsalder.
- I tillegg er det aldri for sent å starte egen pensjonssparing. Dette vil bidra til å lukke gapet mellom pensjonen du kan forvente deg fra folketrygden og arbeidsgivere, og den pensjonen du ønsker deg, sier Incedursun.
Avtal et pensjonsmøte
- Som med annen sparing er det lurt å starte pensjonssparingen tidlig. Og til deg som befinner deg «midt i livet»; nå er det faktisk tid for å komme i gang. I ukene fremover har Nordeas pensjonsrådgivere ryddet kalenderen for å ta imot deg til en pensjonsprat. Avtal et uforpliktende telefon- eller nettmøte, så får du et konkret forslag til hva du kan gjøre for å øke pensjonen din. Det kan bli en lønnsom time som du om noen år vil være glad for at du satte av tid til, oppfordrer Incedursun.
*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, og kostnader ved etablering, forvaltning og innløsning.