8 grunner til å spare

Betale ned på lån eller spare?

Med dagens lave rentenivå kan det bety mange penger spart for deg som har lån. Spørsmålet er: Hva bør du gjøre - betale ned på lån eller spare? Fornuften sier kanskje at du bør nedbetale ekstra på lån. Vårt råd er at du benytter fordelen med lave renter til å spare, fordi det er viktig å diversifisere. Nedenfor gir vi deg 8 grunner til å spare.

Hvordan du skal spare, avhenger av hva du skal bruke pengene til, og når du trenger dem. Ønsker du å spare lenge, kan det lønne seg å sette pengene i fondÅpnes i nytt vindu. Sparer du for et kortere tidsrom, kan en sparekonto være den beste løsningen. Sett opp et fast trekk i nettbanken og du er i gang. 

Vi gir deg 8 gode sparetips:

1. Reserve til uforutsette hendelser

En grunn til å spare er å ha penger avsatt til å dekke uforutsette utgifter, for eksempel en uventet bilreparasjon, jobbskifte eller langvarig sykdom.

2. Ferier og fritid

En annen grunn til å spare er å ha det gøy. Du kan spare til en eksotisk ferie, en opplevelse du drømmer om, eller en større ting du ønsker deg.

3. Ny bil og bolig

En tredje grunn til å spare er hvis du planlegger å kjøpe en bil eller bolig i fremtiden. Når du skal kjøpe bolig trenger du 15 % av boligens verdi i egenkapital.

4. Vedlikehold og reparasjoner 

Vårt fjerde sparetips er å sette av penger til fremtidig vedlikehold og oppussing av bolig og hytte.

5. Barnedåp, konfirmasjon og bryllup

En femte grunn til å spare er til større selskap som for eksempel barnedåp, konfirmasjon og bryllup, som fort kan bli dyrt enten du er vertskap eller gjest.

6. Tilleggsutdannelse

En sjette grunn til å spare er fremtidig utdannelse. Hvert år setter voksne seg på skolebenken for å ta tilleggsutdannelse.

7. Barn/barnebarn

En syvende grunn til å spare er å gi barna en bra start på voksenlivet. Det kan for eksempel være støtte til utdannelse eller kjøp av bolig.

8. Pensjonstilværelsen

Vårt siste sparetips er å sikre en god pensjonstilværelse med frihet til å gjøre det du drømmer om. Fremtidens pensjonister må regne med å få ca 50 % av dagens lønn i pensjon. For de aller fleste vil dette være i minste laget. Les mer om pensjonssparing

Råd om sparing på konto

Children swinging in the garden  

Engasjer barna i sparing

Det er god læring i å se hvordan sparing gjøres i praksis.

Woman looking out of window  

8 grunner til å spare

Hvordan du skal spare, avhenger av hva du skal bruke pengene til, og når du trenger dem.