Livssituasjoner

Livet har mange faser. De ulike livsfasene stiller også ulike krav til sparing, finansiering og forsikring. I alminnelighet vil likviditeten, gjeldsbyrden og handlefriheten forandre seg gjennom livet. Her gir vi deg et "lite bilde" av ulike økonomiske disposisjoner du kan møte.   

Vi hjelper deg gjerne enten du vil ha råd om viktige økonomiske beslutninger eller vil bli kunde. Da kan du kontakte Kundeservice på chat eller Kundeservice 232 06001 alle dager - hele døgnet.

Barn og ungdom Student Etableringsfasen 40 år + Dødsbo Barn og ungdom

Ønsker du å gi dine barn eller barnebarn en god økonomisk start på livet? Gjennom fast og målrettet sparing kan selv små summer over tid bli til et betydelig beløp.

Boligsparekonto - en smart gave til barnet

Hjelp barnebarn, fadderbarn eller egne barn til å realisere boligkjøpet. Sett opp en spareavtale til barnets Boligsparekonto. Boligsparekontoen er kontoen der midlene øremerkes til boligformål. Boligsparekontoen er for de mellom 0 og 34 år.

Les mer om Boligsparekonto 

Ved å lære barna tidlig å spare, lærer de fort at penger har en verdi. Det er lurt å innlemme barna i hva det de ønsker seg koster. Man lærer også gjennom prøving og feiling. Om de eksempelvis erfarer at de må bli hjemme når alle vennene er på kino fordi det er slutt på lommepengene, vil de kanskje prioritere annerledes neste gang.

I Nordea har vi en egen spareklubb for barn fra 0 til og med 12 år, Jalmar-klubben. Jalmar forklarer om sparing på en enkel måte. Ved å følge Jalmars sparetips kan alle lære seg å spare.

Når du åpner sparekonto i Nordea til barnet ditt, får du en fin Jalmar-sparebøsse. Når denne tømmes får barnet en sparepremie som kan motivere barna til videre sparing. Med sparebøssen blir det morsomt å lære om penger og sparing.

Les mer om banktilbud til unge

Får du lommepenger eller har du en ekstrajobb? Har du opplevd å måtte betale regninger? Skal du ut å reise?

Er svaret på noen av disse spørsmålene ja, så trenger du en bank.

Hva kan du bruke banken til i tenårene?

Når du er 13 år kan du få

 • Brukskonto 
 • Bankkort Ungdom
 • Basistjenesten som gir deg oversikt over kontoen din på internett

Når du er 15 år kan du i tillegg få

 • Nettbank - kontakt oss for bestilling
 • Mobilbank - du betaler og overfører penger via mobilen
 • MobilePay - med appen trenger du kun mobilnummer for å betale eller overføre

Les mer om banktilbud til unge

Student

Student-fordeler for deg mellom 18-33 år

Som Student hos oss får du de vanligste banktjenestene gratis. Enkelt og greit.
Les mer og registrer deg som Student-kunde 

Få oversikt over økonomien

Når du flytter hjemmefra for å studere skal du kanskje for første gang håndtere din egen økonomi. Å føre sitt eget regnskap kan være en god måte å holde orden på forbruket og få pengene til å rekke litt lenger.

Det kan du enkelt gjøre med tjenesten Min Økonomi i Nettbanken som er et automatisk regnskaps- og budsjettsystem basert på dine kontotransaksjoner. På 1-2-3- kan du lage ditt budsjett!

Min Økonomi inngår som standard tjeneste når du inngår en nettbankavtale hos oss.

 Les mer om Min Økonomi

Har du riktig forsikring?

En annen ting som kan gå i glemmeboka når man flytter for seg selv er forsikringer. Som student har du kanskje flere verdigjenstander enn du tror. PC, iPad, smarttelefon og sykkel - kan være noen.

Når du har flyttet for deg selv, og meldt flytting til folkeregisteret, er du ikke dekket av dine foreldres forsikring. Du vil derfor ha behov for en innboforsikring. Young Living er som skreddersydd for unge i startfasen.

Les mer om Young Living

Dine penger er lett tilgjengelig via app

Kjenner vi deg rett er mobilen alltid med i lomma. Laster du ned vår Mobilbank App er banken alltid tilgjengelig for deg. Med Mobilbank App er det enkelt å logge seg inn i Nettbanken hvor du raskt kan sjekke saldo og overføre mellom kontoer. Du kan lagre ditt fødselsnummer slik at du bare behøver din selvvalgte PIN-kode for innlogging. Bruk Mobilbank App og oppdag hvor enkelt det er.

Prøv også MobilePay - med denne appen trenger du kun mobilnummer for å betale eller overføre.

Finn ut mer og last ned den appen som passer for deg

Start sparingen tidlig

Å spare penger som student er ikke lett. Kontoen er gjerne tømt før semesteret er omme. Men har du mulighet lønner det seg å starte sparingen tidlig hvis du ønsker deg inn på boligmarkedet.

Med en BufferSpar-konto kan du legge deg opp en buffer til uforutsette utgifter. Dersom du sparer minimum kr 500,00 per måned får du god rente og det er ingen begrensninger på uttak.

Du kan spare inntil 300.000 kroner på Boligsparekonto, eksklusive renter. Har du skattbar inntekt og er mellom 13 og 34 år, anbefaler vi at du først fyller opp din BSU-konto (Boligsparing for ungdom) med det årlige sparebeløpet før du sparer videre på din Boligsparekonto.

Etableringsfasen

Egen bolig?

Hvis du ønsker å skaffe deg egen bolig, har vi noen råd til deg.

Kom i gang

 • Har du planer om å kjøpe bolig, bør du starte sparingen så tidlig som mulig.
 • Fram til fylte 34 år kan du benytte deg av BSU-ordningen (Boligsparing for ungdom). Har du skattbar inntekt, kan du trekke fra 20% på skatten av sparebeløpet som er satt inn på BSU-kontoen i løpet av året. Regner du med skattefradraget, vil effektiv avkastning ligge på over 20 % årlig forutsatt full utnyttelse av ordningen.
  Du kan også spare inntil 300.000 kroner på Boligsparekonto, eksklusive renter, men vi anbefaler at du først fyller opp din BSU-konto.
 • Sett opp et budsjett for å få oversikt over din økonomi.
 • Vurder hvor mye du vil være i stand til å betale pr. måned.
 • Snakk med oss tidlig i prosessen for å undersøke dine finansielle muligheter. Med et finansieringsbevis kan du for eksempel slå til der og da når du finner drømmeboligen.
 • Følg med i boligmarkedet – vurder boligform, størrelse og beliggenhet.
 • Ikke lån mer enn du trenger - du skal ha råd til å leve ved siden av også.
 • Ta høyde for renteoppgang.
 • Vurder fast rente på hele eller deler av lånet dersom du ønsker større grad av forutsigbarhet.

Forsikre det som er verdifullt

Vi tilbyr forsikringer som dekker alle dine behov. Med gode forsikringer kan man trygge økonomien i tider da ikke alt går som det skal.

Våre forsikringsprodukter:

Du får bedre priser og flere fordeler ved å samle dine forsikringer.
40 år +

Forsikre det som er verdifullt

Vi tilbyr forsikringer som dekker alle dine behov. Med gode forsikringer kan man trygge økonomien i tider da ikke alt går som det skal.

Vi tilbyr:

Du får bedre priser og flere fordeler ved å samle dine forsikringer.

Målet med din sparing og plassering bør være å få økonomisk handlefrihet til å realisere dine drømmer og fremtidige behov, samt ta høyde for uforutsette hendelser. Det kan være smart å ha en balansert portefølje. Det innebærer at du fordeler midlene på flere spareprodukter med ulike egenskaper for å oppnå en avkastning tilpasset din holdning til risiko. Hvilken spareform du velger avhenger av:

 • Hvor mye du sparer
 • Hva du sparer til
 • Hvor lenge du planlegger å spare
 • Ønsket risikoprofil og avkastning
 • Skatteforhold

Ta kontakt med en rådgiver på et av våre kontorer,  som kan gi deg en anbefaling om hvordan og hvor mye du bør spare for å nå dine mål. 

Har du tenkt på hvem som skal arve deg? Eller ønsker du kanskje å gi et bidrag til barnebarna?

Når man er midt i livet har mange ofte lagt seg opp verdier i form av bolig, hytte og øvrige investeringer. Mange er godt etablert og eventuelle barn og barnebarn kan glede seg over dette sammen med dem.

Ofte kommer spørsmål om arv og skifte brått og uventet på oss, og det kan bli vanskelig og kostbart. Med litt planlegging kan eventuelle utfordringer unngås og skatter og avgifter reduseres. Arvereglene er kompliserte, og løsningen må tilpasses den enkelte.

Ta kontakt med en rådgiver på et av våre kontorer, som setter seg inn i din situasjon og vil foreslå løsninger som samsvarer med dine planer og mål.

Dødsbo

Dødsbo

Avdødes konti

I første omgang vil alle konti hvor avdøde står oppført som innehaver eller medinnehaver bli sperret for uttak, og all disposisjonsrett på disse konti vil falle bort. Tjenester knyttet til kontiene vil ikke lenger kunne benyttes, som for eksempel:

 • Kontantuttak
 • Betaling av regninger
 • Avtalegiro, Brevgiro og andre avtaler om faste trekk
 • Overføringer til andre konti, herunder overføringer for betaling av renter og avdrag på lån
 • Nettbank – også innmeldte fremtidige registrerte betalinger
 • Alle kort må klippes i to og sendes Nordea
 • Innskudd og overføringer til de sperrede kontiene vil fortsatt være mulig.

Kontiene vil normalt være sperret inntil Nordea har mottatt bekreftet kopi av skifte-/uskifteattest og eventuelle fullmakter fra arvinger. Som oftest kan man likevel belaste kontiene med dagligdagse og vanlige husholdningsregninger som f.eks. strøm, telefon, husleie osv., dersom de lyder på kontoinnehavers navn og er rimelig pålydende. Rimelige omkostninger til begravelse kan også dekkes dersom det tar lang tid før skifteattest utstedes. Ta kontakt med Kundeservice for å få hjelp til dette.

Skifteattest, fullmakt og legitimasjon

Skifteattest

Ved dødsfall sendes kopi av skifteattest eller uskifteattest til banken straks den foreligger.

Fullmakt hvis flere arvinger

Hvis det er flere arvinger skal det foreligge en fullmakt sammen med skifteattesten, hvor det fremgår hvem som har fullmakt til å håndtere boet. 

Legitimasjon

Dersom arvingene ikke har fremvist legitimasjon for Nordea tidligere, kreves det legitimasjon fra alle arvinger. Se informasjon om gyldig legitimasjon.  

Innsending av dokumentasjon

Alle kopier påføres og bekreftes "Rett kopi". Det kan blant annet gjøres av politi, domstol, andre kommunale- og statlige etater, finansinstitusjoner, eiendomsmeglere, revisorer, regnskapsførere og advokater.

Dokumentasjon sendes til:

Nordea 
Account Processing Household
Postboks 1166 Sentrum
0107 Oslo

Eventuelt kan dokumentasjon innleveres via avtalt møte på et av våre kontorer. Avtal møte med kundeservice på telefon 232 06001 eller sikker chatÅpnes i nytt vindu.