Få oversikt over økonomien din

For å finne ut hvor stort lån du kan klare å betjene, bør du først ta en grundig gjennomgang av økonomien din. Få med deg alt du har av inntekter og utgifter slik at du får god oversikt. På den måten ser du bedre hva du kan bo og leve for når du vurderer å kjøpe bolig.

Gjør deg opp noen tanker om hvordan du faktisk ønsker å leve etter at faste utgifter som boutgifter (d.v.s. renter, avdrag, strøm, forsikring, fellesutgifter, vedlikehold, kommunale avgifter, eiendomsskatt), mat, transport og lignende er betalt. Skal det være rom for sparing? Ønsker du å dra på dyre reiser? Eller er det boligen du vil legge mest tid og penger i?

Har du god oversikt før du går på boligjakt, blir det enklere for deg å vurdere hvor stort boliglån du kan ha og betjene. Bruk gjerne boliglånskalkulatoren for å beregne lånekostnader, og ta en titt på tjenesten Min økonomi i nettbanken, som er et nyttig verktøy for å se hva pengene dine går til i dag.

Drømmebolig eller første steg inn på boligmarkedet?

Det er mye å tenke på og mange følelser som skal klaffe når du skal kjøpe bolig. Som oftest må du ta raske avgjørelser i en budrunde og da kan det være greit å ha kjent litt på hva som blir riktig i forhold til de behovene du har. 

  • Er det viktigst å finne drømmeboligen nå eller er dette et første steg inn på boligmarkedet?
  • Ønsker du å flytte rett inn eller vil du ha et oppussingsprosjekt? 
  • Er beliggenheten viktig i forhold til transport, arbeidssted, butikker eller barnehage/skole?
  • Bør du velge et område som ikke er like sentralt, men hvor prisnivået er lavere og dermed få mer for pengene?
  • Er dette et sted du kunne tenke deg å bli boende en stund?

Det er viktig å tenke på framtidsutsiktene dine også.  Sett gjerne opp en prioriteringsliste som du kan hente frem når du trenger den.

Ha finansieringsbeviset klart

Når du er klar for å gå på visninger, kan drømmeboligen dukke opp før du aner det. Da er det en fordel å ha avklart med banken i forkant hvor mye du kan låne, slik at du har finansieringen i orden.

Med et finansieringsbevis vet du hvor langt du kan strekke deg i en budrunde, ut i fra hva du kan klare å betale. Beviset koster ingenting

Snakk med oss eller avtal et møte med en av våre rådgivere før du går på visning, så du kan være med i budrunden på boligen du ønsker deg.  

Finansieringsbevis kan du også søke om på nett. Før du søker er det lurt å ha funnet frem følgende: 

  • Kopi av siste års skattemelding
  • Kopi av siste lønnslipp
  • Oversikt over andre lån/gjeld
  • Eventuelt takstdokumenter og salgsoppgave/prospekt hvis du allerede har funnet en bolig du ønsker å kjøpe

Hvorfor er det lurt å ha Finansieringsbevis?

  • Du vet hvor mye du kan by på en bolig
  • Du kan umiddelbart bli med i en budrunde på en ønsket bolig
  • Du kan føle deg trygg på at du har finansieringen i orden om du skulle vinne budrunden
  • Finansieringsbeviset er gyldig i 6 måneder, etter utløp kreves ny behandling.

Er du klar til å sende inn søknaden?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på boliglån. Etter at du har sendt inn din søknad vil du bli kontaktet av en rådgiver.

Søk om lån til bolig

Priseksempel

Priseksempel Boliglån UNG/Premium-kunder:

Nom.rente 6,34 %, eff.rente 6,60 % p.a., kr 2.000.000 o/25 år.
Totale kostnader: kr 3 943 710,00

Boligkjøp - oversikt over prosessen steg for steg

1. Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Få tips til hva du bør tenke på før du kjøper ny bolig. Ved å kartlegge behovene dine finner du ut hvilken boligtype og prisklasse som passer deg.

Gå til steg 1

2. Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne til boligkjøpet avhenger av din betjeningsevne. Lær deg mer om dette og hva som påvirker kostnadene på lånet.

Gå til steg 2

3. Hva er lurt å tenke på før jeg låner?

Før du tar opp boliglån, må du vite om du ønsker fast eller flytende rente og annuitetslån eller serielån. Her får du en rask gjennomgang av hva de ulike lånetypene innebærer.

Gå til steg 3

4. Hvordan søker jeg om finansieringsbevis og boliglån?

Få hjelp med søknadsprosessen, uansett om du ønsker å søke lån digitalt eller med hjelp av en rådgiver. Finn ut hva du må ha klart før du fyller ut søknadspapirene og er klar for kjøp av bolig.

Gå til steg 4

5. Visning, bud og bekreftelse på finansiering

Her gir vi deg noen tips i forhold til visning og bud, og mellom de ulike eierformene. Vi håper det vil hjelpe deg å gjøre et boligkjøp du er fornøyd med også i ettertid.

Gå til steg 5

6. Hva skjer etter jeg har fått lånet og kjøpt bolig?

Etter at du har kjøpt boligen trer låneavtalen i kraft og du kan begynne på en ny fase i livet. Men når starter nedbetalingen og hva skjer hvis du mister inntekten din?

Gå til steg 6

Om PrivatMegleren

PrivatMegleren er Nordeas eiendomsmeglerkjede. Meglerkjeden er landsdekkende med sterkt fokus på å ha de beste meglerne med lokal kompetanse og de mest moderne digitale verktøyene på markedet. De leter frem det beste med enhver bolig og presentere det på beste måte for å fange mest mulig oppmerksomhet hos potensielle kjøpere og nå den budgiveren som kan bety mye for sluttsummen.