Dette må du passe på før du drar kortet neste gang

En rekke aktører melder om økt netthandel det siste året. Men bruker du riktig kort når du handler på nett?

Korona har snudd hverdagen opp ned for mange. Stengte butikker og anbefalinger om å holde avstand har ført til at flere handler på nett enn tidligere.

2020 ble faktisk tidenes år for netthandel, skriver NHO. Veksten var på hele 36 prosent fra året før. 

– Netthandel har økt kraftig de siste årene, men vi ser at det fikk ekstra sterk vekst i fjor. Hvis du handler på nett, er det lurt å bruke kredittkortet. Det gir flere fordeler samt trygghet - så lenge du kan betale tilbake, sier finansiell rådgiver, Kimberley Longem.

kunderådgiver_women_small

Kimberley Longem, finansiell rådgiver. Foto: Øystein Johan G. Løwer

Tryggere på nett med kredittkort

Det er viktig å ha et bevisst forhold til forskjellen på vanlig bankkort og kredittkort. 

– Det finnes utallige måter å svindle på, og det skjer oftest gjennom netthandel. Betaler du med kredittkortet, får du pengene tilbake hvis du ikke mottar varen eller det er feil på den, forklarer Longem.

Mens et bankkort trekker beløpet direkte fra bankkontoen, gir kredittkortet en ramme på for eksempel 20.000 kroner som kan brukes rentefritt i 45 dager. Når du får den samlede regningen, kan du enkelt kontrollere at alle beløpene er riktige før du betaler. Hvis noe er feil, kan du melde fra til Nordea. Har du betalt med kredittkort, slipper du at pengene går ut av kontoen din.

Med Nordea Gold får du også en rekke andre fordeler og rabatter. Les mer her.

Nordea Gold

  • Kredittkort med Mastercard som gir handlefrihet og trygghet.
  • Rentefri betalingsutsettelse og fleksibel tilbakebetaling.
  • Meget god reiseforsikring - med avbestillingsforsikring.
  • Du har full oversikt over bruken i mobilbanken og i Nordea Wallet.
  • Mulighet til å betale kontaktløst med kredittkortet, mobilen og klokken.  
  • Samme PIN-kode som på ditt Nordea bankkort.

Kredittkortet Nordea Gold med Mastercard

Husk kontaktløs betaling

Å betale kontaktløst reduserer kontaktpunktene, som igjen kan bidra til mindre smitte. Mange har de siste årene benyttet bankkortet til kontaktløs betaling, men visste du at du kan «tæppe» med kredittkortet ditt også?

– Du kan betale kontaktløst for inntil 500 kroner uten å måtte taste PIN-kode, både med det fysiske bankkortet og kredittkortet, forteller Longem, og legger til:

– Du kan også bruke kredittkortet med mobilen med Apple Pay eller Google Pay eller du kan betale med smartklokke. Da er det ikke noen øvre beløpsgrense og som regel ikke noe behov for å trykke på terminalen. Selv bruker jeg nesten ikke kort fysisk lenger, kun telefon. Det er veldig praktisk. 

Har du kommet i gang med tæpping? Les mer om Nordeas kontaktløse tjenester her.

Gode forsikringer på reisen

Reiseforsikring gjelder også i Norge

Skal du ut og reise og betaler minst halvparten av transportkostnadene med Nordea Gold, får de som reiser både reiseforsikring og avbestillingsforsikring med på kjøpet. Hvis du for eksempel bestiller flybilletter og selskapet tilbyr egen forsikring, er det ikke nødvendig så lenge du betaler med kredittkort. 

Benytter du Nordea Gold får du flere faste rabatter. Mange av dem er relatert til reise. Se alle rabatter her. 

Nordmenn har lenge vært flinke til å bruke kredittkortet både til å bestille ferier og å bruke kredittkort på reise, men det siste året har Koronapandemien satt en stopper for de store utenlandsreisene. 

- Reiseforsikringen du får i kredittkortet, gjelder også i Norge, forteller Longem. 

Forsikringen gjelder for familie eller medreisende inntil tre personer, også barn som på grunn av alder reiser kostnadsfritt. 

1Nordea_xx_large-Man climbing mountains

Betal i tide

Det er ikke bare handlemønsteret som er påvirket under koronapandemien. Mange har også fått endret arbeidssituasjon og dermed økonomien. Ifølge NAV er det nå i underkant av 200.000 arbeidssøkende i Norge. Av disse er nesten 64.000 helt eller delvis permittert. I usikre økonomiske tider kan kredittkortet være godt å ha som en buffer. Samtidig er det ekstra viktig å tenke på hva man bruker penger på, og Longem har en klar oppfordring:

– Ikke bruk mer enn du har råd til å betale tilbake. Beregn kredittkortet inn i de månedlige utgiftene, slik at du får nedbetalt. Bruker du for mye og betaler bare litt hver måned, blir det en del renter som også må tilbakebetales til slutt, og det kan fort bli dyrt, sier hun.

Eksempel på kostnad for benyttet kreditt som ikke betales tilbake ved forfall på fakturaen: Effektiv rente 23,99 % p.a. Benyttet kreditt på kr 15.000 over 12 måneder gir en totalpris på kr 16.820