Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat Ris og ros

Kjøpe bolig i høst ?

Enten du skal kjøpe din første bolig, eller har eid i mange år - Her er forbrukerøkonomens boligråd til deg som skal kjøpe i høst.

I mars spådde ekspertene et kjøligere boligmarked enn på lenge, men bare i august i år ble det solgt hele 10,2% flere boliger enn på samme tid i fjor. 

Forbrukerøkonom hos Nordea, Derya Incedursun, tror vi nå står overfor en travel bolighøst, spesielt i Oslo. 

– Der er etterspørselen større enn tilbudet. Men siden det fortsatt er noe arbeidsledighet og generelt lav lønnsvekst, vil det være med å dempe utviklingen utover høsten, skisserer forbrukerøkonomen. 

Selv om boligprisveksten hittil i 2020 har trosset ekspertenes spådommer, oppfordrer hun norske boligkjøpere til å ta høyde for at vi fortsatt befinner oss i en spesiell og usikker tid.

– Gjenåpningen av samfunnet skjedde raskere enn mange forventet. Samtidig står vi nå overfor potensielt nye korona-restriksjoner. Norge har allerede stengt ned en gang, og vi har ingen garantier for tiden som ligger foran oss, sier Incedursun. 

Derya - visning

– Å ta gode økonomiske valg er grunnlaget for god livskvalitet, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea. 

Hva er rett lånesum for deg?

Priseksempel Grønt Boliglån
Nom.rente 1,55 % p.a., eff. rente 1,63 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Kostnad kr 433 239,00. Totale kostnader: kr 2 433 239,00

Eksperten: - Ha is i magen

Det er få ting som er så frustrerende som å tape budrunde etter budrunde, i hvert fall når en bolig i utgangspunktet er innenfor budsjett og rekkevidde. 

Ifølge Nordeas forbrukerøkonom, har mange nordmenn valgt å stramme litt inn på hverdagsøkonomien, som følge av Corona.

– Det man før kanskje ville ha brukt i hverdagen, har i stedet blitt satt inn på en sparekonto, som har økt egenkapitalen. Det ser man resultatet av i noen budrunder nå, sier Incedursun. 

Skal hun komme med ett råd til deg som er på boligjakt, er det å ha is i magen.

– Akkurat nå er det stor kamp i budrundene. Det ser ikke ut til at boligmarkedet vil gå dårligere fremover, snarere tvert imot, men det vil nok være noe roligere når vi kommer ut i november og desember. 

Les også: Dette må du vite før du kjøper bolig

Visste du at i Nordea varer et finansieringsbevis i hele seks måneder?

Bolig, en sikker investering?

På spørsmålet om hvorvidt bolig er en sikker investering, er Derya Incedursun positiv, og peker på at det i Norge finnes en rekke skatteregler som gjør det gunstig å eie egen bolig.

– Helt konkret kan man selge boligen skattefritt, dersom man selv har bodd i boligen i minst 12 måneder av de siste 24 månedene før salg. Det er lav, eller ingen eiendomsskatt, alt etter hvilken kommune man bor i. Man kan få rentefradrag på låneutgifter. Det er lav formuesverdsettelse, og formuesverdien av primærboliger settes til 25 prosent av boligverdien og 90 prosent for sekundærboliger. Man kan også tjene skattefrie penger på å leie ut deler av boligen.

Tenk igjennom tidshorisonten

Forbrukerøkonomen minner om at tidsperspektivet spiller en vesentlig rolle.

– Skal man tenke på boligkjøp som en investering, noe mange nordmenn gjør, har tidshorisonten en del å si. Man bør bo der i minimum fem til seks år, skal man være trygg på at et boligkjøp lønner seg som en ren økonomisk investering.

Selv om det å investere i eiendom historisk sett har gitt veldig god avkastning over tid, understreker Derya Incedursun at man først og fremst kjøper bolig for å bo, ikke for å tjene penger på over tid.

– For de aller fleste av oss ligger det mye følelser i det å kjøpe bolig. Hjem er et sted vi skal ønske å komme tilbake til, et sted vi er stolte av, og et sted vi ønsker å invitere andre inn i. Å følge magefølelsen for å finne et sted man vil trives, kan være en ganske god strategi, understreker hun.

Bruk lav rente til å hjelpe barna inn på boligmarkedet

Ifølge Derya Incedursun er det flere grunner til at ekspertenes spådommer for bolighøsten 2020 ikke har slått til, men den desidert viktigste er en historisk lav rente.

Og nå som renta er på et så lavt nivå, og man kanskje har litt ekstra å rutte med i hverdagen, hva mener en forbrukerøkonom det er lurt å gjøre med disse "ekstra" pengene? 

– Det kommer helt an på den økonomiske situasjonen din, men å refinansiere boliglånet kan i mange tilfeller være en god løsning, enten du trenger et større lån eller ønsker andre eller bedre lånebetingelser. For eksempel penger til oppussing eller utbygging av boligen eller flytte lånet ditt fra en annen bank for å få bedre tjenester eller rente enn den du har i dag. 

Ifølge forbrukerøkonomen kan et annet alternativ være å bruke perioden med lav rente til å hjelpe barna inn på boligmarkedet. 

– Hvis man som forelder har mulighet til å stille som kausjonist for deler av et lån eller som medlåntaker og medeier, kan det vært en god prioritering nå. Kanskje gjør det at barnet har råd til å kjøpe et ekstra soverom som kan leies ut skattefritt, sier Incedursun. 

Dersom tanken er at barnet skal kjøpe ut forelderen litt etter litt, oppfordrer hun til å ha dette formalisert, og hva man tenker om en eventuell verdistigning på boligen.

Les også: 9 ting du kanskje ikke vet om boliglån

Ønsker du å hjelpe barna inn på boligmarkedet?

Priseksempel Grønt Boliglån
Nom.rente 1,55 % p.a., eff. rente 1,63 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Kostnad kr 433 239,00. Totale kostnader: kr 2 433 239,00

Hva bør du tenke på før budrunden?

  1. Snakk med banken om hvor mye du kan låne og ha finansieringsbevis i orden før visning. 
  2. Tenk gjennom hvor du vil bo og finn ut hva som er viktig for deg; Hvordan er kollektivtilbudet? Er det nærme jobb? Bompenger? Ligger det nært naturen? Finn ut hva som betyr mest for deg med tanke på beliggenhet i det daglige. 
  3. Sett deg inn i boligens tilstand! Les selgers egenerklæring og takstmannens rapport. Hvor lenge har selger bodd der? Hvilke utbedringer er gjort i boligen? Vil det være nødvendig å gjøre noen utbedringer, og hva vil det koste, er spørsmål det går an å spørre takstmannen om. Slik unngår du kjedelige overraskelser. 
  4. Undersøk området og dets potensiale: Hva er planene for nabolaget de neste fem til ti årene? Er det en byggeplass akkurat nå, kommer det kanskje et kjøpesenter og en skole på sikt. Slikt gjør området mer attraktivt. Eller vil det komme nybygg som skygger for sol og utsikt, noe som vil gi motsatt effekt. 
  5. Og til slutt - Ikke si til megler hva budsjettet ditt er.