Tips ved bruk av kort

Slik bruker du Visa og Mastercard

Du taster din PIN-kode eller signerer på notaen/kvitteringen. Vær nøye med å kontrollere at beløpet stemmer. Når du benytter kortet i utlandet, mottar brukerstedet beløpet i landets valuta. Beløpet omregnes til norske kroner og belastes din konto/kredittkortfaktura.

Minibanker i utlandet

Både på VisaÅpnes i nytt vindu og MastercardÅpnes i nytt vindu sine hjemmesider, kan du finne oversikter over de minibanker/ATM'er som finnes i det området du skal reise til. ATM er det engelske navnet på minibank.

Uttak i minibank

Er du i utlandet og ønsker å ta ut kontanter i landets valuta, benytter du en av de mange Visa eller Mastercard-merkede minibankene rundt omkring i verden. Følg brukerveiledningen som fremkommer på skjermen i minibanken og ta vare på uttaksmeldingen som du senere kan avstemme mot konto/faktura. Du belastes med transaksjonspris ved kontantuttak (se prisliste). Hvor mye du kan ta ut om gangen kan variere fra land til land.

Du kan også benytte kredittkortene til kontantuttak i norske minibanker. Vær oppmerksom på at dette koster det samme som kontantuttak i utlandet (se prisliste).

Skjul PIN-koden din ved inntasting og vær på vakt mot hjelpsomme personer. Legg bort kontanter og kort med én gang og ta med kvitteringen. I de tilfeller hvor kortet blir slukt og du ikke kan få kortet utlevert med én gang, må kortet meldes mistet og sperres.

Uttak i skranke

Med Visa og Mastercard kan du også heve kontanter over skranke i bank. Utenlands må du legitimere deg med pass og deretter kvittere for uttaket. Øvre beløpsgrense pr. uttak kan variere fra land til land.

Sjekk saldo før du drar til utlandet

Det er kun i Norge du får opplysninger om saldoen på din konto når du bruker minibank. Et regnskap over all kortbruk mens du er ute og reiser vil gi deg full oversikt over din konto. Er du Nettbankkunde kan du også bli varslet via SMS om bevegelser på konto.

Kortets utløpsdato

Kontroller kortets utløpsdato i god tid før du reiser. Kortets gyldighet er preget med måned og år på forsiden. Dersom kortet ditt utløper i en periode hvor du er på lang reise, kontakt banken for fornyelse i forkant.

Ta med flere kort på reise

Når du er ute på reise kan det være lurt å ha med mer enn ett kort. Skulle du være så uheldig å miste det ene eller skulle det bli ødelagt, vil du ha det andre i reserve. Kortene bør oppbevares hver for seg.

Annullering av transaksjon

Ved annullering av en transaksjon, må du påse at du får med alle bilagskopiene - henholdsvis to for elektroniske betalingsterminaler og tre for manuelle transaksjoner.

Kortnummer som garanti

Oppgir du kortnummeret som garanti for en bestilling har du en avbestillingsfrist på maksimalt fire virkedager. Ved avbestilling får du oppgitt en avbestillingskode som det er viktig at du noterer/tar vare på.

Reiseforsikring inkludert i våre kredittkort

Betaler du over halvparten av reisen med et av våre kredittkort - Privat Mastercard og Nordea Gold - får du reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Les kortavtalen

Sett deg inn i kortavtalen og ditt ansvar ved bruk/oppbevaring av kortet.