Desembertoner – Nordeas gratis julekonsert i Oslo domkirke

Desembertoner 2016 - banner - 700x140px

Årets konsert

Desembertoner er julekonserter der hele Norges befolkning får muligheten til å oppleve noen av landets beste artister. Konsertene arrangeres i år for syvende gang i samarbeid med Oslo domkirke og produksjonsselskapet Scenekvelder. Årets Desembertoner arrangeres: 

fredag 16. desember 2016 kl 17:00 og kl 20:00.

Konsertene er åpne for publikum og vil bli sendt på TV 2 før jul og i romjulen.
I tilknytning til konsertene samles det inn en pengegave til Amnesty International. 

Julekonsertene er en del av Nordeas kulturprogram. Gjennom Kulturprogrammet støtter Nordea også norske kulturskoler gjennom et samarbeid med Norsk kulturskoleråd. Noe av resultatet ser vi på scenen under årets Desembertoner der Aida Frantzen (18) og IRIS kammerorkester opptrer sammen med flere av Norges beste artister.

Konserten varer ca. 1 time og 15 minutter. Kirken har 1000 plasser, hvorav 800 sitteplasser. Det er ingen billetter eller forhåndsreservasjon av plasser i kirken. Dørene åpner 45 minutter før forestillingene begynner.

Søk opp #Desembertoner i sosiale medier for å se publikums bilder og klipp fra tidligere år.

Velkommen!

Årets artister Om julekonserten Innsamling til Amnesty Om samarbeidet Årets artister

Ingebjørg Bratland

Desembertoner 2016 - Ingebjørg Bratland

Ingebjørg Bratland er kjent for sin stemme, unike sangteknikk og formidlingsevne.

Som 24-åring har Vinje-bygdingen allerede en merittliste de fleste kan misunne henne. Hun er kåret til Nordisk mester samt vunnet NM i folkemusikk, og har flere seire i Landskappleiken som kveder. Hun har sunget tittelsporet på Jul i Svingen og sang også under minnekonserten i Oslo domkirke 30. juli 2011.

Ingebjørg platedebuterte med det kritikerroste prosjektet «Heimafrå» sammen med Odd Nordstoga. Samarbeidet resulterte i Gullplate, Spellemannpris og 150 livekonserter. De avsluttet med å gi låten «Landet imot nord» til Flyktninghjelpen og deres innsamlingsaksjon i 2014.

Ingebjørg Bratlands første soloalbum «Berre meg» kom i 2014, men det store gjennombruddet skjer sommeren og høsten 2015. Låtene «Stjernene» og «Fordi jeg elsker deg» treffer både grasrota og popelskere over hele landet. Det samme gjør albumet «Måneskinn». 

I januar 2016 gjør hun en glimrende debut som programleder av Spellemannprisutdelingen sammen med Jarle Bernhoft. Videre i 2016 har Ingebjørg hatt konserter fra Kristiansand til Svalbard og vært på festivalene «Over Oslo, «Slottsfjellfestivalen» og «Øya» i Oslo.

Madcon

Desembertoner 2016 - Madcon

Madcon er en norsk rapduo som består av Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam.

Gruppen ble dannet på 1990-tallet, men ble først kjent tidlig på 2000-tallet da de debuterte med spellemannsvinnende "It's All a Madcon". Siden har de levert store hits som blant annet "Beggin", "One Life", "Glow" – låten som ble fremført under Eurovision Song Contest 2010 og "Don't Worry". Sistnevnte har nå over 130 millioner avspillinger på Spotify og var nummer én på radio i syv land i 2015.

Madcon har gitt ut seks album og vunnet seks Spellemannspriser.

Etter et hektisk år med mye konserter i inn- og utland, er de klare med ny låt som slippes 4. november – «Don’t Stop Loving Me (feat. KDL)».

Sondre Justad

Desembertoner 2016 - Sondre Justad

Etter at Sondre Justads første singel, «Nu har du mæ», ble sluppet sommeren 2014, har det gått slag i slag for popartisten fra Lofoten. Med singler som «Det e over», «Tilbake» og «Riv i hjertet» har han preget nasjonale radiolister, og vært innom TV-programmer som TV 2 Senkveld, P3 Gull, VG-lista Topp 20 og NRK1 Lindmo.

I oktober 2015 kom debutalbumet «Riv i hjertet» ut. Den har ligget over 45 uker på VG-lista og fikk hele tre Spellemann-nominasjoner: «Årets album», «Årets popsolist» og «Årets nykommer». Albumets tittelspor ble også fjorårets mest spilte norskspråklige låt på radio. I etterkant av albumslippet har Justad turnert land og strand rundt, og solgt ut så godt som samtlige spillesteder. I tillegg har albumsporene «Lovte dæ» og «Tida vi bare va» blitt radiolistet hos både NRK P1 og NRK P3.

Oslo Domkor

Desembertoner 2016 - Oslo Domkor

Oslo Domkor er et kor av profesjonelt kaliber som ble etablert av Terje Kvam i 1982. Koret har et høyt aktivitetsnivå, som strekker seg fra konsertproduksjoner, gudstjenester, offentlige og nasjonale oppdrag, CD-innspillinger og turneer. Gjennom sitt mangfoldige virke har koret etablert seg som et av landets fremste kirkekor. De viser sitt mangfold gjennom samarbeid med Norges ledende festivaler innen ulike sjangre som Oslo kammermusikkfestival, ULTIMA-festivalen og Oslo internasjonale kirkemusikkfestival. Korets dirigent og kunstneriske leder er Vivianne Sydnes.

Vivianne Sydnes er domkantor i Oslo domkirke og dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Domkor. Tidligere har hun vært domkantor i ti år i Nidarosdomen. Siden 2011 har Sydnes vært ansatt ved Norges musikkhøgskole som førsteamanuensis med ansvar for bachelorstudiet i korledelse. Sydnes har studert ved Norges musikkhøgskole og ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Kåre Nordstoga

Desembertoner 2016 - Kåre Nordstoga

Kåre Nordstoga blir regnet for å være en av de fremste konsertorganistene i Europa. Nordstoga, som er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, har vært domorganist i Oslo domkirke siden 1984 og har gitt ut en rekke plater. De siste årene har Nordstoga bl.a. vært solist i Notre Dame i Paris og ved den internasjonale orgelfestivalen i Århus. Som solist har domorganisten bl.a. spilt inn to CD-er med fransk orgelmusikk av Franck og Widor i St.Etiennekatedralen i Caen og Bachs triosonater på kororgelet i Oslo domkirke.

Nordstoga samarbeider jevnlig med eliten av norske musikere. Med sin oppvekst i Telemark, har Nordstoga også en forkjærlighet for norsk folkemusikk. Han har deltatt på en rekke plateinnspillinger med norske folkemusikere.

I 2016 ble Kåre Nordstoga utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden av H.M. Kongen. Nordstoga ble også tildelt Oslo bys kulturpris i 2016 for sitt omfattende musikkarbeid. For syvende år på rad er Nordstoga med som artist på Nordeas julekonsert Desembertoner.

Aksel Rykkvin (13)

Desembertoner 2016 - Aksel Rykkvin

Aksel Rykkvin er en 13 år gammel guttesopran som har gjort stort inntrykk på den klassiske musikkverdenen. Aksels debutplate, spilt inn i London med et av verdens fremste barokkorkestre, gikk rett inn blant topp 10 for klassiske utgivelser i Storbritannia da albumet ble lansert i september 2016. Senere opptrådte han både på BBC Radio 3 og NRK Lindmo.

Aksel begynte å synge fem år gammel i Oslo domkirkes guttekor, og fra 10-års alder har han også sunget i Operaens barnekor. I 2014 vant han sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap. Han har hatt flere store roller på operascenen. Etter sin innsats i «Elysium» våren 2016 skrev Financial Times at han hadde en «musikalsk sikkerhet og klangrikdom som er nesten overmenneskelig».

Aida Frantzen (18)

Desembertoner 2016 - Aida Frantzen

Med røtter i soul og rythm & blues, kombinerer Aida Frantzen (18) musikk av den gamle skolen med et moderne sound og et energifullt sceneshow. Til tross for sin unge alder, har Bjølsenjenta en lang rekke konserter bak seg, blant annet på Sentrum Scene og Rockefeller. Hun har også sunget på Idrettsgallaen og på Stortinget i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Hun gjør soloopptredener med ulike unge musikere i små format – og har også sitt eget band.

I en alder av 18 år har hun rukket å spille med bandmedlemmer fra Tower of Power, og hun har fått undervisning hos backupsangere til blant annet Beyonce, The Rolling Stones, Sting og David Bowie, under Berklee College of Music sitt 5-ukers sommerprogram.

Aida har bakgrunn fra Oslo Musikk- og kulturskole hvor hun har vært sangelev og spilt piano. Hun fikk i 2013 Drømmestipendet (samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping). Nå går hun på musikk-, dans- og dramalinjen på Munch VGS i Oslo.

Aida er ett av talentene som i år inkluderes i konserten gjennom Nordeas samarbeid med Norsk kulturskoleråd.

IRIS Kammerorkester

Desembertoner 2016 - Iris

Gjennom Nordeas samarbeid med Norsk kulturskoleråd, inkluderes også i år unge talenter i konserten. IRIS kammerorkester er en del av dette samarbeidet.

Wolfgang Plagge er kunstnerisk leder i IRIS-prosjektet. Nguyen Thien Minh er konsertmester. Vi får oppleve noen av Norges fremste unge musikere og kulturskoleelever fra Akershus, Buskerud, Vestfold og Bergen. IRIS kammerorkester består av ca. 20 musikere (strykere, blåsere og slagverk), de fleste i alderen 15-20 år. Orkesteret som utstråler vitalitet og stor spilleglede, har tidligere spilt under Festspillene i Bergen og Vestfold, blant annet med Sondre Lerche som solist. Under årets Desembertoner får vi gleden av å høre dem spille sammen med de fleste øvrige artister.

Wolfgang Plagge har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og legater. Som komponist strekker hans verkliste seg fra liturgisk musikk til symfoniske verker, samt kammermusikk og solistisk klavermusikk. IRIS prosjektet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Dextra Musica.

Guri Solberg (konferansier/programleder)

Desembertoner 2016 - Guri Solberg

Guri Solberg er en av TV 2s mest brukte og avholdte programledere. Hun har ledet programmer som «Skal vi danse», «Idol», «X Factor», «Amanda», «Nordic Music Awards», «Absolutt underholdning», «Ettermiddagen», «Sommertid», «Eventyrlige nordmenn», flere store innsamlingsaksjoner og en rekke store underholdningsshow. <//p>

Guri er journalist i bunn, og selv om hun er glad i ren underholdning, liker hun at det også ligger en mening bak. Hun liker å få seerne til å reflektere - og kanskje av og til bli litt klokere. Det er første gang Guri leder Desembertoner.

Atle Halstensen - Kunsnerisk ledelse

Desembertoner 2016 - Atle Halstensen

Atle har sin kunstneriske utdannelse som organist, komponist og arrangør fra Bergen Musikkonservatorium og Sweenlinck Music Conservatory i Amsterdam. Han er en av Norges mest brukte teaterkomponister og har komponert teatermusikk til de fleste hovedscenene i Norge. Han har vært musikalsk ansvarlig i flere av landets største teatersuksesser de siste årene samt hatt det musikalske ansvaret for Fredspriskonserten, Spellemannsprisen og Artistgallaen på TV 2.

Atle har også komponert ulike bestillingsverk fremført av Solveig Kringlebotn, Ole Edvard Antonsen, Bergen Filharmoniske Orkester, Tromsø Symfoniorkester, Berlin Kammer-Symphonie og Bergen Nasjonale Opera.

Atle er til daglig eier av, og kunstnerisk ansvarlig, i produksjonsselskapet Scenekvelder. Scenekvelder står ansvarlig for innholdet på Norges største private teater, Folketeateret, og er for tiden aktuell med forestillingen "Singin in the rain".

Om julekonserten

Nordeas julekonsert Desembertoner er julekonserter der Norges befolkning får muligheten til å oppleve noen av landets beste artister – helt gratis. Vårt mål er å tilby en litt annerledes julekonsert med overraskende elementer både når det gjelder fremføring og artister.

Konserten blir vakker og stemningsfull med et repertoar som skaper glede, ettertanke og julestemning. Produksjonen holder høy kvalitet og tilrettelegges av noen av bransjens fremste -  Scenekvelder.

Valg av artister reflekterer ambisjonen om å ivareta kunstnerisk kvalitet og samtidig favne et bredt publikum. Hver enkelt artist har sine solonumre, men deltar også i fellesnumre. Konserten vil være en inkluderende og varm musikalsk opplevelse støttet av en lyd- og lysproduksjon som yter innholdet rettferdighet.

Den kunstneriske profilen er planlagt tverrkunstnerisk der musikk akkompagneres av andre uttrykk, fordelt på tre utøverplan:

  • Landskjente artister
  • Unge lovende artister, bl.a. gjennom Nordeas samarbeid med Norsk kulturskoleråd
  • Artister med lokal/domkirkelig forankring

Se korte filmklipp og hvilke artister som har medvirket tidligere år øverst til høyre på siden.

Innsamling til Amnesty

Desembertoner er en gave til Norges befolkning fra Nordea og Oslo domkirke, men også en mulighet for dem som har anledning til å gi en gave tilbake til noen som trenger det. Hvert år samles det inn penger fra publikum til et sosialt formål. I år går pengegaven til Amnesty International. 

Amnesty International er verdens største menneskerettighetsorganisasjon som kjemper for ytringsfrihet og mot diskriminering og overgrep. Den uavhengige bevegelsen har over syv millioner støttespillere. Gjennom snart 55 år har Amnesty bidratt til en rekke betydningsfulle menneskerettighetsseire både nasjonalt og internasjonalt.

Nordea bidrar også fremover med en årlig pengegave til Åpen kirke. Vårt felles ønske er at Oslo domkirke alltid skal være åpen, uansett tid på døgnet. For å sikre fortsatt midler til Åpen kirke samtidig som vi ønsker å bidra til et sosialt formål utenfor både bank og kirke, er partene enige om to sosiale formål f.o.m. 2015; Pengegave fra Nordea til Åpen kirke og innsamlede midler fra publikum til Amnesty International.

Du kan gi din støtte til Amnesty med MobilePay med nummer 2115.

Om samarbeidet

Konserten er et samarbeid mellom Nordea Norge, Oslo domkirke og produksjonsselskapet Scenekvelder. Nordea har, med finansieringen av Desembertoner, gjort det mulig å gjennomføre konsertene.

Konserten kobler kultur og rollen som samfunnsaktør både for Nordea og Oslo domkirke. Samarbeidet startet i 2010 og løper i denne omgang t.o.m. 2018. 

Nordeas julekonsert Desembertoner er en del av Nordeas kulturprogram. Nordea har i lengre tid vært en sentral støttespiller for norsk kulturliv, og i sær norske kulturskoler gjennom et samarbeid med Norsk kulturskoleråd. Unge talenter gjennom Nordeas samarbeid med Norsk kulturskoleråd inkluderes i Desembertoner hvert år.

Oslo domkirke er formidler av kirkemusikk på høyt internasjonalt nivå. Domkirken ønsker via samarbeidet å synliggjøre sin ambisjon om å være ledende innen formidling av ulike kulturuttrykk, og sin sosiale profil og praksis i tråd med langsiktig strategi. 

Julekonsertenes sosiale profil fremkommer ved at konsertene er gratis for publikum, og ved at det samles inn frivillig pengegave til et sosialt formål.