Chat med oss eller spør Nova Kundeservice Bedrift

Å være selvstendig næringsdrivende er hardt arbeid – men det er verdt det

Bli inspirert av Mikko Vihersalo som forlot en godt betalt og respektert jobb som jagerflypilot for å bli selvstendig næringsdrivende tennistrener, og endte opp som grunnlegger og sjef for en trampolinepark.

I Pitäjänmäk i Helsinki, dypt nede i en bunker under jorda, blir vi møtt av et 2 800 kvadratmeter stort område dekket med fargerike trampoliner. Her er det aerobictrampoliner, hoppetårn, skumgroper og kanonballbane. Dette er RUSH TRAMPOLINEPARK, startet av gründer Mikko Vihersalo som for anledningen har tatt på seg sitt varemerke – neonoransje antisklisokker.

"Jeg fikk en idé – hva om jeg kunne leve av trampoliner?"

Du kan ikke jobbe bare for å tjene penger

Tilbake i 2013 jobbet Mikko Vihersalo for den Lapplandske militære flystyrken. Hans mangeårige kontrakt gikk mot slutten, og selv om han trivdes i sin barndoms drømmejobb følte han at det var på tide med forandring. Tre år tidligere hadde en nakkeskade gjort at han måtte gi opp flygingen og fortsette karrieren bak en kontorpult. Hva nå? Skulle han bli i kontorjobben til han gikk av med pensjon, eller gå videre og skape sin egen karriere innen tennis? Mentalt hadde Vihersalo tatt avgjørelsen flere år tidligere, og han var derfor selvsikker og lettet den dagen han sa opp.

"Du kan ikke jobbe kun for å tjene penger. Jeg ville nok ikke fortsatt å ha den samme brennende interessen for jobben min hvis jeg måtte tilbragt ti år til med å gjøre papirarbeid."

Etablerte nytt foretak: fra tennis til trampolinepark

Mikko Vihersalo hadde store drømmer for sitt lokale tennissenter. Han hadde brukt store deler av årene i militæret til å spekulere og kalkulere lønnsomheten til tennissenteret. Hvordan tennissenteret kunne forbedres ved å utvide med en badminton- eller innebandybane, eller om hele senteret kunne gjøres om til et lekeland? Datamaskinen hans var full av besøksanslag, kvadratmetere og kalkuleringer. 

Etter hvert ble Vihersalo kjent med Harri Puhakka, en ingeniør fra tennismiljøet. Sammen sparket de i gang ideen om en trampolinepark.

"Å hoppe på trampoline styrker både nakke- og ryggmusklene. Når du hopper utsettes disse musklene for den samme tyngdekraften som man opplever i cockpiten til et jagerfly. Da kom ideen – hva om jeg kan leve av trampoliner?"

De to finnene slo seg sammen for å utarbeide en lønnsom forretningsidé. Da de var fornøyde med konseptet bestemte de seg for å gjøre Excel-arket om til kubikkmetere.

Du må vise lidenskap for å få tillit

Gründerne satte i gang strakstiltak for å realisere planene om RUSH TRAMPOLINEPARK. Vihersalo og Puhakka fløy fra Rovaniemi til Helsinki, møtte investorer og diskuterte finansiering med flere banker. De hadde stor tro på egen plan, men å skaffe finansiering krevde tålmodighet, og enkelte banker avslo.

"Bankene hadde kanskje tro på ideen, men ikke på oss. Vi ble fortalt at vi hadde for lite erfaring med å drive egen bedrift."

Det var først da en amerikansk trampolineprodusent ble med som finansiell støttespiller, og gründerne samtidig fikk hjelp fra det statseide finansieringsfirmaet Finnvera, at prosessen raskt begynte å gå fremover. Nordea bestemte seg for å støtte prosjektet. I følge Pertti Kohonene var det fordi den totale finansielle pakken med Finnvera kunne gjennomføres på en tilfredsstillende måte. Nordea hadde også tro på gründerne bland annet fordi de hadde investert egne penger i prosjektet.

“De hadde helt tydelig vurdert og diskutert dette nøye og hadde gjort nøyaktige beregninger. De hadde sett grundig gjennom økonomien og møtte forberedt til møtene. Vi mottok også godt forberedte rapporter fra dem, og fikk i tillegg gode svar på spørsmålene vi stilte."

En annen avgjørende faktor var selvfølgelig at de selv hadde troen på egen idé. 

"Min holdning har alltid vært at utfordringer og tilbakeslag kan forsinke deg, men ikke stoppe deg.”

Ikke la noe stoppe deg

Det mest utfordrende med å ta steget over til å bli selvstendig næringsdrivende har, ifølge Vihersalo, vært den omfattende jobben med å holde styr på prosessen.

"Det har vært så mange variabler, alt fra IT og ansettelser til vedlikehold av lokaler, som vi har måttet finne ut av selv."

En ting er å lage en forretningsidé og et budsjett, en annen ting er å sette opp en tidsplan. Gründerne støtte på en rekke ulike problemer underveis. Som da leveransen av trampolinedelene var forsinket og førte til at den planlagte åpningen av trampolineparken måtte utsettes. Eller da Mick Vihersalos kone og to små barn ble nødt til å flytte 100 km fra Rovaniemi til Helsinki. Ikke minst da Vihersalos lønn midlertidig ble redusert med 75 prosent.

"Uansett så har min holdning alltid vært at utfordringer og tilbakeslag kan forsinke deg, men ikke stoppe deg. Det vi satte i gang, har vi endelig fått til å gå rundt.”

RUSH TRAMPOLINE PARK mottok også verdifull rådgivning fra Nordea. I følge Pertti Kohonen innebar dette hovedsakelig at han stilte bedriftsrådgiveren mange spørsmål.

"Vi spurte blant annet om hva terskelen deres for lønnsomhet var: hvor mye hadde bedriften å gå på, økonomisk i tilfelle ting ikke skulle gå etter planen? I denne typen prosjekter må man også ta utstyr og vedlikehold med i betraktningen, og selvfølgelig også sikkerhetsaspektet, som i dette tilfellet ble vurdert nøye.”

"På en måte så handler det å drive sitt eget firma om å ha mot til å gripe øyeblikket.”

Den harde jobbingen har gitt resultater

Dørene til RUSH TRAMPOLINEPARK åpner klokken 12 på hverdager. Det er et populært sted som tiltrekker seg snowboardere, skatere, men også helt vanlige folk. Trampolineparker er absolutt ikke bare en finsk trend. Ifølge Vihersalo er det en trampolinepark i de fleste amerikanske byer, og opptil flere parker i New York og Los Angeles. Det er også åpnet tramplineparker i Norge, Sverige og Danmark.

På sin reise fra pilot til forretningsmann har han, til sin store overraskelse, fått bruk for flygerferdighetene sine.

"På en måte så handler det å drive sitt eget firma om å ha mot til å gripe øyeblikket. Akkurat som å fly et «Hornet» jagerfly. Situasjonsvurdering, kommunikasjonsferdigheter og evnen til å håndtere press har vært ferdigheter som har vært nødvendige i min tidligere jobb og som nå er uvurderlige."

Historien om RUSH TRAMPOLINEPARK viser kanskje at det å starte sin egen bedrift innebærer mye hardt arbeid, men resultatet gjør at det er verdt det.

Spør Nova hele døgnet, alle dager

Kontakt oss

Ring oss man-tor 08.00-19.00, fre 08.00-17.00
Sperring av bedriftskort: Ring oss hele døgnet, alle dager