Nordea vil øke bevisstheten rundt online sikkerhet

European Cyber Security Month

I oktober deltar Nordea i European Cyber Security MonthÅpnes i nytt vindu. Målet er å fremme online sikkerhet, og tilby veiledning til hvordan man kan beskytte seg mot svindel.

Norsk Senter for InformasjonssikringÅpnes i nytt vindu (NorSiS) arrangerer denne kampanjen i Norge, og rundt 30 forskjellige bedrifter har meldt seg på for å øke kunnskapen om nettsikkerhet og at det skal bli en del av det daglige arbeidet. 

Nordea er den første banken som deltar i dette prosjektet på nordisk nivå.  

Sikkerhetstips 1 Sikkerhetstips 2 Sikkerhetstips 3 Sikkerhetstips 4 Sikkerhetstips 1

”Er du den eneste som kan koden din?”

Who knows about your codesHold dine personlige opplysninger hemmelig. Oppgi aldri dine personlige koder slik som sikkerhetskoder til BankID, passord eller PIN-koder til venner, familie, kolleger, bedrifter eller andre som sier at de trenger dem. 

Tenk også på at koden til din mobil er en måte å få tak i dine personlige opplysninger på. Om din mobil havner i feil hender kan for eksempel lånesøknader bli sendt inn i ditt navn eller dine private bilder, SMS- eller e-postsamtaler kan blir gjort synlige for andre enn hva du hadde tenkt.  

Stopp – Tenk – Klikk

Sikkerhetstips 2

Du bruker ikke samme børste overalt. Hvorfor bruke samme passord?

Same brushPleier du å gjenbruke det samme passordet på nettet om og om igjen? Ikke gjør det! Dersom noen får tak i passordet ditt vil de også få tilgang til store deler av livet ditt.

Undersøkelser viser at de tre vanligste passordene i verden er «passord», «12345» og «123456». Gjør deg selv en tjeneste og skaff deg et passord som er vanskelig å gjette. Ikke bruk samme passord flere steder og pass på å endre passord jevnlig. Svindel på nett øker hver dag. Ikke gjør jobben enkel for svindlerne.

Fem tips til sterkere passord:

  • Bland små og store bokstaver.
  • Ha med uvanlige tegn som bindestrek, punktum, siffer eller lignende.
  • Ikke følg et mønster når du bytter passord. Det vil si: Ikke bare bytt ut ett siffer eller erstatt «mamma» med «pappa».
  • Ikke bruk personlig informasjon eller noe med personlig tilknytning.
  • Et passord skal ikke være for kort, helst ikke mindre enn 6 tegn. Jo flere tegn, desto vanskeligere er det å gjette.

Stopp – Tenk - Klikk

Sikkerhetstips 3

Biter du på phishing?

Biter du på phishing - fullVær alltid mistenksom dersom du får en e-post der du blir bedt om å klikke på en lenke og oppgi personlige opplysninger.

Det har vært en økning i nettsvindelforsøk den siste tiden. Phishing er en av de vanligste metodene hvor hensikten er å lure deg til å gi fra deg konto-, kort eller innloggingsopplysninger på falske nettsider for senere å bruke disse til å forsøke å stjele penger fra deg.

Nordea ber aldri om personlige opplysninger på SMS, e-post eller telefon. Spør noen om dette via disse kanalene, er det viktig at du ikke følger instruksjonene. 

Rapporter svindel/mistenkelig adferd

Dersom du har mottatt en e-post som du mistenker er falsk eller forsøk på svindel, videresend den til on.aedron@lednivstten.

Stopp – Tenk – Klikk

Sikkerhetstips 4

Hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel det!

Congratulations you have wonHvor stor er sannsynligheten for at du plutselig kan tjene masse penger uten å gjøre noe? Dessverre er den ikke så stor, men svindlerne vil at du skal tro nettopp det.

Du har antagelig hørt om eller mottatt e-post fra Nigeria hvor noen ber om hjelp? Har du mottatt telefonsamtaler hvor noen utgir seg for å være fra Microsoft?

Kjenner du kanskje noen som har blitt kontaktet på Facebook av en venn som siden viser seg å være en annen?

Disse typer svindel bruker ulike typer sosial manipulering. I hovedsak forsøker de å vinne din tillit, for senere å få deg til å gi fra deg koder, personlig informasjon eller lure deg til å overføre penger. Det er ikke alltid lett å vite om det er en bløff eller ikke.

Derfor er det viktig å være på vakt slik at du ikke gir fra deg personlig informasjon eller lar andre ta kontroll over din PC.

Husk at all informasjon du legger ut på sosiale medier kan leses av alle. Ikke bare av dine venner.

Stopp – Tenk - Klikk